Modellnytt 2024 – del 1

Publicerad: 2023-10-25   Uppdaterad: 2023-10-24

Välkomna till ett nytt modellår. Trenderna är tämligen uppenbara. Vi går mot lättare och mindre fordon. Dessutom får vi, vare sig vi vill det eller inte, stifta bekantskap med andra chassitillverkare än enbart Fiat Ducato. Häng med och botanisera bland de hetaste fordonsnyheterna för nästkommande campingsäsong.

WESTFALIA HUSBIL

Westfalia Columbus 6 40 E
Nya diskreta modellen Columbus 6 40 E byggs på Fiat. Med pop-up-tak kan du sova på loftet.
Westfalia
Notera den utdragbara besticklådan.

UPPDATERAR SIN PLÅTISPORTFÖLJ

Columbus-serien (Fiat Ducato) har fått en helt ny möbeldesign och inredning där färgtonen går i varmgrått. Interiört är det mycket ögongodis. Det som sticker ut är den nya moderna köksmodulen som har ett större kompressorkylskåp (90 liter) placerat på enhetens kortsida. Ett så kallat apotekarskafferi finns till höger i köket med tre utdragbara korgar. Framtill har köksavdelningen luckor på båda sidor, åtkomliga från två håll.

Ny är också manöverpanelen med ett uppdaterat värmesystem och vinterpaketet Plugtronic elvärme med steglös varmvattenvärme från Eberspächer. Stora förbättringar är det inom området stuv och förvaring, däribland en garderob i bekväm höjd, med åtkomst från hallen.

Sovrummet bak (600 E) har dubbelbädd alternativt längsgående sängar. Modellen Columbus 640 E erbjuder en bäddlängd på upp till 2,30 meter. Elastiska fjäderelement och kallskumsmadrass utlovar god sovkomfort. En annan nyhet från Westfalia är modellserien Meridian 600 D (Ford) som fått ett nytt kök och mer förvaringsutrymme.

Beställer du bilen med det valfria pop-up-taket får du uttag och belysning till det övre rummet i paketet – den höga lyfthöjden på taket erbjuder en rejäl sovplats (1,20 x 2,30 meter) – vilket innebär en kompakt plåtis med sängplatser för fyra personer. Andra finesser i serien är fler USB-uttag, indirekt stämningsljus och trådlös laddningsstation för smartphones.


KNAUS HUSBIL

Knaus husbil
Knaus satsar vidare med Tourer CUV, med uppfällbart tak.
Knaus husbil
Kompakta och lätta husbilar är framtiden.

LÄTTARE OCH CHASSIBYTE

Knaus Tabbert Group, tillverkare av både husbilar och husvagnar med varumärkena Knaus, Tabbert, Weinsberg, Morelo, T@B samt uthyrningsavdelningen Rent and Travel intar en topposition, inte bara i Tyskland utan i hela Europa och slår hela tiden nya omsättnings- och försäljningsrekord. 

Omsättningen sista kvartalet 2022 var hisnande 390 miljoner euro. När det gäller nyheter är det emellertid ganska sparsmakat, för det absolut häftigaste presenteras först nästa år, (modellår 2025), då Knaus Liner, byggd på Mercedes, lanseras fullutrustad med den senaste moderna tekniken. Förhandsvisningen under pressvisningen i tyska Bad Griesbach i somras skvallrar om att ”Linern” blir något exceptionellt, där självaste Morelo kommer att utmanas i det egna stallet.

Vad händer då till modellår 2024? I den samlade portföljen fortsätter koncernen på den inslagna vägen med kompakta (5,99 meter) Tourer CUV (Caravanning Utility Vechicle) och Tourer CUVISON, som byggs på VW T6.1. Där har det gjorts små förbättringar, bland annat finns en fjärrkontroll till det upp- och nedfällbara taket samt nya textilier (500 LT).

I halvintegrerade Van TI Plus och Van TI plus Platinium har fordonen blivit lättare via ny konstruktion av möbler och inredning. Ett kraftfullare litiumbatteri har installerats och likaså ett kylskåp som drivs av dieselvärmaren istället för kompressorkylskåp. Karossgolvet är tjockare och bättre isolerat, vilket förbättrar både vinterduglighet och lastkapacitet.

Vikten är det mest centrala även i Van Wave och Van Wave Vansation-programmet. På framgångsrika Van Ti 640 MEG Vansation-serien utgår MAN-chassit och ersätts av VW Crafter. Som standard finns det omfattande Vansation-paketet med luftkonditionering i förarhytten, luftfjädring på bakaxeln, satellit-tv, chassi i metallicfärg, 17-tums lättmetallfälgar, farthållare, markis, navigering samt filtersystemet ”bluuwater”. Namnbyten är vanliga i varumärkesvärlden, framgångsrika Boxstar heter från och med 2024 Boxlife Pro.


KNAUS HUSVAGN

Knaus e-vagn Yaseo
Ett nytt tillskott hos Knaus är den korta lätta e-vagnen Yaseo.

YASEO – NÄR VI PRATAR EL

Nya husvagnsserien Yaseo är både lättare och mer kompakt, men också större rymligare och betydligt mer användbar jämfört med liknande husvagnar med konventionell design. Detta skyddar inte bara miljön och sparar resurser, utan möjliggör också en modern e-husvagn utan att du behöver göra uppoffringar eller kompromissa med komforten. 

Trolleritricket i nya Yaseo heter FoldXpand – som är ett multifunktionellt och flexibelt möbelsystem med flera olika användningsområden, Compact ”Smart” Living skulle man också kunna kalla det. Serien finns i två olika utföranden: 340 PX (under 1 000 kg) med frontkök och den något större 500 DK (cirka 1 200 kg). Gemensamt för dem båda är en konsekvent lättviktskonstruktion inom alla områden, kombinerat med en mer strömlinjeformad design. Resultatet blir mindre luftmotstånd och lägre bränsleförbrukning för dragfordonet, oavsett vilken kraftkälla den är utrustad med. 

Yaseo passar således perfekt in i elektromobilitetens tidsålder, med en generös känsla av rymd, en tydlig siktlinje och en ljus, välkomnande interiör. 

Om du lägger ihop alla dessa egenskaper får du ett fritidsfordon som tar husvagnen till en helt ny nivå. Modellerna i Südwind-serien har fått en mer harmonisk färgsättning. Som tillval går de att få i Campovolo-grått, vilket står i perfekt kontrast till de nya svarta Pro-Tec-sido-listerna. Tuffa Sport & Fun är färgkoordinerad på samma sätt.


CHALLENGER HUSBIL

Challenger X250
Nya Challenger X250 kan bli årets snackis på mässorna.
Challenger X550
Till mångas glädje återlanseras succémodellen X550 på ett chassi från Fiat.

NAMNBYTE BLIR EN UTMANING

Chausson byter namn till tvillingmärket Challenger. Anledningen är att tillverkaren Trigano VDL vill ha ett gemensamt varumärke på den nordiska marknaden. Challenger är väletablerat både i Norge och i Finland, medan samma bil saluförs i Sverige under namnet Chausson. Det som skiljer är dekor och logga.

Bilarna i Nordic Line som säljs i Skandinavien är anpassade efter vårt vinterklimat, vilket innebär att ytterväggarna byggs i aluminium istället för i glasfiber. Chausson kommer fortsättningsvis hålla kvar sitt etablerade varumärke på den europeiska marknaden.

Egentligen är namnbytet logiskt, menar Mats Stoltz, som är försäljningschef för Sverige, Norge, Finland och Danmark. 

– Skiftet från Chausson till Challenger är ett sätt att underlätta. Varför marknadsföra två fabrikat som ligger så nära varandra när det gäller utrustningsnivå och utförande? Under en övergångsperiod kommer kunderna att se både Challenger och Chausson hos återförsäljarna. Men alla som redan äger en Chausson får givetvis samma support och service som tidigare, lovar Mats Stoltz.

Challenger X interiör
Interiören är busläcker i Challengers nya X-modell.
Challenger X
Ett nytt innovativt system med elektrisk hissfunktion. I upphissat läge garderob och garage i ett.

Årets stora nyhet kommande modellår är Challenger X250 som både är och ser ut som en husbil – men ändå klassas som någonting mitt emellan en vanlig husbil och en plåtis. Den byggs på Fiat och är en vidareutveckling av den korta succémodellen Chausson X550 (5,99 meter) som till mångas glädje nu återlanseras. Uppföljaren som är 636 centimeter lång lär förmodligen bli en snackis på mässorna framöver.

Det är alltid kul och spännande att kolla in det franska varumärkets nyheter. Som vanligt finns här några trevliga innovativa lösningar. Denna gång hittar vi det fiffiga baktill på just Challenger X250. Där har designmakarna utvecklat en garderob med en speciell funktion, som kan sänkas till golvet med hjälp av en elektrisk lyftmekanism, vilket gör om den till klädkammare. Garderoben har även flera fack och lådor för ytterligare förvaringsutrymme. Med garderoben i uppfällt läge kan du stuva in grill, bord, stolar och mindre cyklar.


TABBERT HUSVAGN

Tabbert Senara
Tabbert 70-årsjubilerar med nya husvagnen Senara.

KLASSIKER SOM JUBILERAR

1953 avtäckte karosskonstruktionsmästaren Alfred Tabbert (1908–1973) sin första husvagnsprototyp, IDEAL. Därmed var det första kapitlet i berättelsen om varumärket med det distinkta emblemet ett faktum. När det kommer till husvagnsbyggande är Tabbert synonymt med att förena tradition och framsteg till en modern symbios. 2024-vagnarna kommer att prydas med en kärleksfullt designad jubileumsplakett. Den bästa presenten under jubileumsåret är emellertid nya Senara – en serie som tar plats i premiumsegmentet.

Vagnen finns i olika längder, utföranden och planlösningar, från kompakta 400 QD 2,3, som bara är drygt fyra meter och har plats för tre personer, till 620 DMK 2,5, som passar stora familjer. Med en total karosslängd på 6,38 meter är det invändiga utrymmet mer än generöst. Det erbjuder till och med ett smart avskiljbart område där det finns ett sovrum, ett hygienutrymme och ett separat omklädningsrum.


LMC HUSVAGN

LMC Videro 510 E
 LMC lanserar nya komfortserien Videro, 510 E.
LMC Style 490 K
Style 490 K med barnkammare.

MÄNGDER AV MODELLER

Klassiska Musica-serien är ute ur sortimentet och ersätts av komfortserien Videro som kombinerar de mest populära planlösningarna från Style, Vivo och Tandero i en ny, japansk stil, med elegant design och en generös standardutrustning. Vivo kommer än så länge att vara kvar i sortimentet med två planlösningar som en typ av ”The Last Edition”.

Style-serien utökar å sin sida sitt program och erbjuder nu även familjevagnar (se bild på 490 K). Det samlade utbudet från LMC är enormt med sex olika serier och totalt 29 modeller med en mängd olika planlösningar. I de större modellerna finns det plats för inte mindre än sju bäddar. Längderna varierar från 538 till 957 centimeter.


CARADO HUSBIL

Carado husbil
Carados nya modellprogram går i blått.

KLÄR I BLÅTT

Till det nya modellprogrammet 2024 bygger instegsmärket Carado tre halvintegrerade modeller, T 338, T447 och 449, samtliga på Ford Transit. 3,5-tonsbilarna får dessutom så kallad Edition 24-utrustning, vilket inkluderar markis, tv och chassipaket.

Utöver nytt basfordon är det inget extraordinärt när det gäller själva planlösningarna. Modellserien går att få antingen med enkelsängar eller queenbed. De halvintegrerade husbilarna finns fortfarande kvar med Fiat Ducato, men på grund av rådande leveransproblem är Ford Transit en fullgod ersättare. Forden har faktiskt en riktigt cool look med sin hytt i kulören ”Chroma Blue”.


CARAVELAIR HUSVAGN

Caravelair
Caravelair har uppdaterat sina husvagnsserier, bland annat med ett nytt modernt bakparti samt med en modell som är hundra procent eldriven. 

NU MED E-MODELL

Franska Caravelair har en originell företagshistoria, från att vara flygplanstillverkare till att bygga husvagnar, vilket de nu gjort med stor framgång sedan 1962. Idag är Caravelair det ledande husvagnsmärket i Frankrike och ägs av koncernen Trigano VDL.

Nyheterna är koncentrerade till tre kategorier: Modellprogrammet Alba Easy, Sport Line och Exclusive Line. Vilket syns inte minst exteriört med en modernare look, ny dekor och nytt ljuspaket i bakpartiet. Klassiska Alba 350, på 1 300 kg och 824 centimeter (totallängden inkluderat dragstången) är den mest populära vagnen i basformatet och finns med åtta olika planlösningar.

Det som sticker ut den här gången är lanseringen av den så kallade e-modellen, 350 E (hundra procent el), i ett kompakt utförande. Utöver traditionell planlösning har vagnen viktreducerats, men också fått bättre isolering tack vare att det enbart är polyester i sidoväggarna till skillnad mot aluminium i tidigare upplagor. Som standard finns ett kylskåp i XL-format på 150 liter. Sport Line-serien (1 500 kg) har fått en ny snygg grå exteriör och har en lite tuffare och sportigare ton. Modellserien räknas in i mellankategorin och erbjuder fem olika planlösningar (varav två familjemodeller) i längderna 894 till 974 centimeter. 

Exclusive Line (1 500–1 800 kg) är varumärkets ”top of the line” med U-soffa, XL-dörr, skyview samt exklusivare material på snickerier och textilier. Det är en större vagn med fem olika planlösningar. Längderna varierar beroende på modellval och planlösning, där den längsta är drygt tio meter.


DETHLEFFS HUSBIL

Dethleffs Alpa
Alpa är en bjässe – här i alkovutförandet A 6820-2 …
Dethleffs Alpa
…där som synes hela tjocka släkten får plats i soffan.

ALPA – NY BÅDE IN- OCH UTVÄNDIGT

Med nytt utseende på insidan och på utsidan, fyra nya praktiska utrustningspaket och en rad funktionsförbättringar gör Dethleffs lyxmodell Alpa entré under modellåret 2024.

Serien består av stora husbilar och finns både som helintegrerade (I 6820-2 och XL I 7820-2) och alkover med samma sifferbeteckningar, men med olika planlösningar och storlekar. 

Det som främst kännetecknar dem är hemtrevnad, exklusivitet och lyx. Med den förstklassiga utrustningen, den generöst tilltagna rundsittgruppen i bakänden och de bekväma enkelsängarna i fronten är Alpa en semesterlägenhet på fyra hjul, som framför allt vänder sig till par som lägger stor vikt vid utrymme och komfort under resan. 

I sin nya version har interiören fått en ny elegant design med stora ljusa arbetsytor, trädekor och ådring på luckor, lådor och skåpdörrar som i sin tur skapar en hemtrevlig miljö. Tillsammans med väggytor och sittdynor i antracit är trivselfaktorn hög, och än mer av den varan blir det med tillvalspaketet ”Light moments” som ger harmonisk belysning ända in i sovrummet.

Utöver de nuvarande utrustningspaketen ”Chassi”, ”Assistans”, ”All in One” och ”Big All in One” finns ytterligare tillval att göra. Förutom redan nämnda belysningskoncept finns Travel-och GT-paket, som bland annat innebär panoramafönster ovanför sittgruppen, stämningsbelysning, backkamera, ljusramp, extra kromlister och annat lullull. Modellserien är inte bara välutrustad, den är självklart också vinteranpassad med hög komfort.

Prislappen ligger på strax under 2 000 000 kronor i grundutförandet för den billigaste modellen.


NIESMANN HUSBIL

Niesmann husbil
Notera de nya, läckra strålkastarna.

DEBUT PÅ CARAVAN SALON

Premiummärket Niesmann+Bischoff lanserar en ny upplaga av modellen Flair 880. Skapelsen som byggs på Iveco Dailys kortare chassi, 70 C18, är en riktig snygg, smart och välutrustad linerbjässe på 8,87 meter. Högsta kvalitet både in- och utvändigt. Den stora överraskningen är ändå tydligast på insidan vilket också lyfts fram i varumärkets slogan ”Clou inside”. Med ny standard och design bjuds vi på en tidlös och stilren interiör, något som skiljer sig från den annars så vanliga och konservativa inredningen som återfinns i liner-klassen. Niesmann+Bischoff gör det utan att tumma på funktionalitet och kvalitet där materialvalet alltid är i toppklass.

Inne i bilen sitter du högt. Med stor vindruta och busspeglar har du bra sikt åt alla håll. I den rymliga bodelen finns sittgrupp face-to-face, som alternativt kan göras om till två bältade sittplatser. Fällbart bord och skjutbar fot ger öppen passage från förarhytten ända bort till sängen baktill. Taksängen över förarhytten innebär ytterligare två sovplatser, alternativt extra förvaringsutrymme. 

I Flair-programmet 2024 finns två modeller att välja på: Utöver den ovan nämnda kan vi lägga till Flair 920 (som testas i denna tidningsutgåva). Båda varianterna har samma planlösning och utrustning, från fläktkåpa med eldriven utfällningsfunktion och diskmaskin till ugn med både grillfunktion och mikrovågsugn. Det som skiljer dem åt är en kortare köksenhet i 880-modellen.

Niesmann husbil soffa
Inte bara en sittplats bakom passagerarsätet, utan en soffa.
Niesmann Flair
880-inredning i serien Flair.

En liten udda detalj, som inte är alldeles självklar i husbilar, är det rymliga kylskåpet med separat frysfack integrerat i skåpväggen, vilket ger en behagligare harmoni i bodelen eftersom kylskåp och klädskåp utgör en enhet. På tillvalslistan finns en mängd olika alternativ. Takskåpet över köket, liksom lådfronterna kan du få antingen i mörk valnöt, ljus ek eller matt vit. Chassit finns i den sportigare färgen ”Eifel grå” med dekorer istället för i den vanliga klassiska vita husbilsfärgen.

Ett multifunktionellt dubbelgolv med teknikenheter gör dig mer oberoende. Samtliga installationer har gjorts för att skapa så mycket förvaringsutrymme som möjligt. Här finns bland annat ett utskjutbart lådsystem för enkel och bekväm åtkomst och hantering.

Dessutom solceller på 220 eller 440 W som tillval. Ombord noterar vi 370-liters färskvattentank och en 250-liters spillvattentank som standard. Ett absolut mervärde med Flair-programmet är säkerhet och komfort. Med Iveco Daily 70 C18 finns elektroniskt assistanssystem, nödbromsassistans, adaptiv farthållare och aktiv spårhållning. Och det går att köpa till ett så kallat färdsäkerhetspaket där airbag, ESP, bältessträckare och krockmekanism för bromsarna har integrerats. 


HOBBY HUSBIL

Hobby Maxia Van
Hobby Maxia Van anses av skribenten som snyggast i klassen.

NU MED ALL-INCLUSIVE

Frånsett tjusiga och lyxiga Maxia Van, byggd på VW Crafter i plåtissortimentet, är det ganska tunnsått i nyhetsflödet från Hobby. Varumärket väljer istället att sälja in sitt befintliga sortiment under parollen ”Resklar och fullutrustad husbil, där allt ingår”.

All Inclusive är ett väl beprövat koncept som med viss framgång använts av många varumärken. Nu tar även Hobby rygg på det här säljargumentet för sina husbilar. Och varför inte? Tillvalslistan är både lång och kostsam med alla nödvändigheter och onödigheter – beroende på tycke och smak. 

Den snyggaste husbil som byggts på senare år är förmodligen Hobbys Maxia Van i plåtissegmentet. Konstruktionen tillsammans med VW Crafter är helt enkelt klockren. 

I Hobbys samlade husbilsortiment finns totalt 15 modeller att välja på, med olika planlösningar, storlekar, utrustning och pris, anpassade för olika målgrupper, oavsett om du är nybörjare eller erfaren. 


LAIKA HUSBIL

Laika Kreos H 5109
Helintegrerade Kreos H 5109 tar steget in i premiumklassen. Kaxig grill på nya Kreos.

NY BUSLÄCKER KREOS

Det är svårt att inte gilla Laika, ett italienskt varumärke som för tankarna till den berömda hunden med samma namn som försvann under rymdkapplöpningen mellan dåvarande Sovjetunionen och USA i slutet av 1950-talet.

Namnet lever dock kvar i husbilsvärlden tack vare Laikas skapare, Giovambattista Moscardini, som fascinerades av rymdforskning, teknik och experiment.

När det gäller modellåret 2024 lanserar företaget en helt ny toppmodell i och med helintegrerade Kreos H 5109 som inte minst väcker uppseende med en ny urläcker grill i glasfiber.

Modellen har fått en starkare och stabilare sandwichkonstruktion, bättre och tjockare isolering (från 33 till 44 mm), bodelsdörr i XL-format, Alde-värme, dubbelglas i förarhyttens sidorutor och dubbelgolv, vilket resulterar i en husbil för åretruntbruk. Invändigt finns mycket ögongodis med snygg italiensk design och inredning när den är som bäst.

Laika inredning
Elegant inredning av italienskt snitt.
Laika Kosmo 2024
Snygg, praktisk och modern är tre ledord som kännetecknar Kosmo 2024.

Den nya modellen är en stor och rymlig pjäs, 7,89 meter lång, byggd på Fiat Ducato Heavychassi, AL-KO och en motor på 180 kusar. Här tar Laika ytterligare ett steg in i framtiden och det gör nog att de bör räknas som ett premiummärke.

Tillverkarens instegsserie Kosmo finns både som halv- och helintegrerad, ytterligare en snygg och välskräddad modell som med sin nya moderna look och design med lätthet kvalar in i det övre mellanklassegmentet. Dessa finns i fem planlösningar: två halvintegrerade (långbäddar) och tre helintegrerade (långbäddar, alternativt dubbelsäng) i två olika längder, 6,95 och 7,40 meter. De å sin sida byggs på Fiat Ducato Camper i 3,5-tonsutförande med standardmotor på 140 hästkrafter.

Laika Kreos duschrum
Kolla in det här duschrummet i Kreos.
Laika Kosmo
Instegsmodellen Kosmo i ny kostym.

CARTHAGO HUSBIL

Carthago husbil
Nytt modernt bakparti. Det bör även understrykas att 145 RB LE både finns med MB- och Fiat-chassi.
Snyggt och elegant i nya kompakta c-tourer.

MAXAD PREMIUMBIL

Nya Carthago c-tourer T/I 145 RB LE sätter en ny standard för halv- och helintegrerade husbilar. Lyxig och bekväm som en liner, men i ett kompakt format vilket ligger helt rätt i tiden. 

Beroende på version och basfordon (MB Sprinter eller Fiat Ducato) på AL-KO lågramschassi är längden på nya c-tourer T/I 145 RB LE endast 698 till 718 centimeter, med en totalvikt på 3 500 kg. Den nya kompakta modellen i premiumsegmentet finns både som halv- och helintegrerat och erbjuder i princip linerkomfort utan kompromisser, vilket innebär snyggt, lyxigt, påkostat och bekvämt. Serien har även fått ett nytt bakparti.

Den nya designen erbjuder mer än bara visuella fördelar. Ytan invändigt har samtidigt ökat med fem centimeter, vilket är mycket för ingenjörerna i husbilsvärlden. Med mer lättviktsmaterial i inredning och komponenter har Carthago även lyckats reducera vikten i fordonet; syftet är att få en bredare målgrupp att välja husbil på max 3,5 ton. 

Den har två meter långa enkelsängar bak, ett rymligt hygienutrymme och ett lyxigt vinkelkök med trelågig spis, rund djup diskho samt ett 133 liter rymligt kylskåp i bekväm ståhöjd. I loungen noterar vi en L-formad sittgrupp. Allt snyggt inramat på välkänt Carthago-manér med vackra inredningsdetaljer och stämningsfull ljussättning.

När det gäller stuv- och förvaringsmöjligheter finns ett stort rymligt garage, där du kan packa in cyklar eller till och med scootern om du så vill. I likhet med övriga modellserier finns även dubbelgolv (källare) med mycket förvaringsutrymme. Med andra ord – en kompakt maxad premiumbil med hög bo- och resekomfort.


HOBBY HUSVAGN

Interiören i MAXIA 585 UL
…och i Prestige 560 WLU – båda modellerna har singelsängar.

STILRENA UPPDATERINGAR

Fräscht, stilrent och modernt. Ungefär så kan den nya samlade husvagnsportföljen från Hobby sammanfattas. Ingen ny avtäckning men däremot ett rejält ansiktslyft och uppdateringar av hela det samlade sortimentet, både exteriört och interiört.

I sitt pressmeddelande nämns ”reviderad design”, vilket utvändigt innebär nya ramfönster, förbättrade detaljer på dragstångsöverdrag och integrerad markisskena. Invändigt gäller förändringarna ny trädekor och en mer modern och tydligare design på belysning och formgivning.

Nästan alla serier – från insteg till prestigevagnar – har dessutom fått ny klädsel och ny möbeldesign. Endast MAXIA-modellerna, som redan är inredda i den trendiga skandinaviska Hygge-looken, förblir oförändrade på insidan. Totalt finns 49 planlösningar i sju olika modellserier. Nu uppdaterade och ännu snyggare, men alltjämt välutrustade och prisvärda, enligt Hobby.


MCLOUIS HUSBIL

McLouis husbil
Den nya gråvita karosskulören innebär ett sportigare utseende.
McLouis MC4-379
Queenbed och elegant italiensk design i MC4-379.

NY KULÖR PÅ KAROSSEN

Hos McLouis fasas 200-serien ut och det italienska varumärket vässar i stället sitt breda utbud och sortiment på 300-, respektive 800-serien med ny stil och komfort.

Ett av nytillskotten i 300-gängets nya gråvita och kaxiga exteriör, är kompakta MC4 331, som endast mäter 5,99 meter. Med tvärbädd bak, sin moderna och sportiga look på både in- och utsidan, sticker den ut i det här storlekssegmentet. Det mest spännande är således bilens format och köregenskaper samt dess bekväma boendekomfort (trots sin ringa längd). 

Övriga nyheter är MC4 321 (6,99 m) med elektrisk nedfällbar säng (190 x 160 cm) ovanför en face-to-face-sittgrupp. Bilen är även utrustad med stort garage vars generösa mått innebär bekväm in- och utlastning från två håll samt ett rymligt hygienutrymme och sist men inte minst – ett stort kylskåp på hela 145 liter (volymmässigt störst i klassen).

Ny i 300-portföljen är även alkovmodellen Glamys 320 med elektrisk nedfällbar säng vilket innebär sängplatser på upp till åtta personer. Mest utmärkande för sortimentklassen som byggs på Fiat, Citroën och Peugeot-chassi (i Sverige är det enbart Fiat som gäller) är dess ljusa trevliga inredning som tillsammans med praktiska färgval på textilier, ljusinsläpp från skyview och fönster ger ett harmoniskt och trivsamt boende ombord. Här finns också massor av förvaring och multifunktionella utrymmen med bland annat klädstång i badrummet som förvandlar utrymmet till en garderob med upphängning av skidkläder, våtdräkt, kostym eller klänning.

McLouis MC4-379
MC4-379 är en av modellerna som väntas bli storsäljare i 300-serien.
McLouis Nevis 873G
Nevis heter den helintegrerade serien och här ses 873G.

Totalt erbjuds elva olika planlösningar, åtta av dem i MC4-utförande med elektrisk höj- och sänkbar säng samt tre alkovmodeller.

Varumärkets 800-serie (6,99–7,45 meter) byggs enbart på Fiat-chassi. De stora förändringarna här är modeller med elektrisk höj-och sänkbar dubbelsäng med manuell vertikal förskjutning, ett större badrum med smart vikbar vägg för dubbelfunktion toa/dusch. I den här klassen finns både halv- och helintegrerat (Nevis) med totalt nio olika planlösningar.

Inom plåtisarna Menfys (5,99 meter) kommer en ny modell – 4CS (finns även i det mer påkostade CS S-line och Prestige-programmet). Här gäller ny finish på inredning, textilier och en välkomnad kompressorkyl (84 liter med 6 liter frysfack). Stort plus även för större utrymme i hygienutrymme tack vare smart vikvägg dusch/toa.

Det som sticker ut lite extra är de uppfällbara enkelbäddarna bak, där den högra sängen (passagerarsidan) är 2 meter lång och på förarsidan 1,75 meter. Sängarna kan konverteras till bredare säng för bättre komfort. Som tillval kan den praktiska och mångfunktionella plåtisen fås med andra färgval än vit och med uppfällbart tak.


MALIBU HUSBIL

Malibu 640 LE
Malibu 640 LE – plåtis med två rum och kök.
Malibu husbil popup-tak
Ett nytt, tåligare och bättre pop-up-tak är den stora nyheten inom Malibu 2024.
Stege upp till den mysiga kojan på taket.

NY TYP AV POP-UP-TAK

Till modellår 2024 släpper Malibu jubileumsupplagorna Van Comfort 600 DB (dubbelsäng) och 640 LE (enkelsängar) med pop-up-tak, vilket kanske inte är någon kioskvältare i sig.

Det nya är att pop-up-taket är välisolerat och har en starkare och tåligare beläggning med en helklädd innervävnad av aluminium. Själva konstruktionen motsvarar ett fullfjädrat husbilstak enligt tillverkaren, samtidigt som det är av lättviktsmaterial, men ändå stabilt och dessutom skyddar mot hagel. 

En annan viktig förändring är att förarhyttens takskåp är borttaget och ersatt med skyview vilket ger en känsla av större rymd i fordonet. I somras öppnade Malibu en ny husbilsanläggning (tillverkning av plåtisar) i Slovenien för att säkerställa varumärkets framtida tillväxt, vilket förklarar de relativt få nyheterna.


DETHLEFFS HUSVAGN

Dethleffs c´go 515 RK
Familjemodellen c´go 515 RK.

FAMILJEVAGNAR I NY OUTFIT

Till modellåret 2024 fräschar Dethleffs upp interiören i husvagnsserien c’go och c’go up. Det handlar om en mer tilltalande, modern och stilren boendedesign. Den nya looken innebär ljus möbeldekor, nya färgval på väggar, tak och golv, och ny klädsel.

Som standard finns Dethleffs System Information Unit (SIU), vilket innebär att batterispänning, vagnens horisontella lutning och mycket annat kontrolleras direkt i mobilen via appen. Då c´go har såväl rymliga mått, stora förvaringsytor och generös lastvikt är de populära både för småbarnsfamiljer och för campingentusiaster. Serien finns i varierande längder och i sex olika utföranden – dubbel- eller enkelbäddar, våningssäng, rundsittgrupp eller dinette.

För c’go up med taksäng finns det ytterligare två planlösningar, vilket innebär sex eller möjligen sju sovplatser. Beroende på längd och utrustning finns vagnarna också med 220, 230 eller 250 centimeters bredd. Bland faciliteterna hittar vi bland annat dusch, ett praktiskt kök med trelågig spis och stort kylskåp med frysfack.

Dethleffs c´go 495 QSK
Vit interiör är det numera som gäller för c´go – här modellen 495 QSK.

WEINSBERG HUSBIL

Weinsberg X-cursion
Weinsberg-modell med uppfällbart tak. Här nya X-cursion. 
Känslan av plats och rymd blir uppenbar när taket är uppfällt.

KÄNSLAN AV VANLIFE

Nyheten X-Cursion med tillägget CUV, byggd på Folkvagnsbussen, VW T6.1, är i princip densamma som presenterades förra året. Modellen finns med två planlösningar, 500 LT och 500 MQ, och har ett stort uppfällbart lyfttak som höjs elektriskt. Det tar cirka två–tre minuter innan det når full höjd (2,17 meter).

Duon känns som krympta husbilar, men allt har sin givna plats med hyllor och förvaringsväskor för tillbehör och mindre bagage. Känslan av rymd infinner sig när taket väl är uppe. I sin nya kostym är det själva inredningens varma färger och trälook som skiljer den åt från Knaus likvärdiga modell.

Varför bygga själv när det finns ett färdigt koncept? 
Weinsberg
I Weinsbergs nya tresitsiga modell är mellanväggen bakom förarhytten kvar. På motsvarande insida finns köket – så som planlösningarna ofta ser ut hos hemmabyggarna.

Klart fräckast från Weinsberg är nyheten CaraLife där de har byggt en plåtis på samma sätt som hemmabyggarna gör, det vill säga en skåpbil med skiljevägg bakom förarhytten som har tre sittplatser. I detta fabriksbygge är det plats för kök, kylskåp, vask, tv, kaffemaskin, undangömd porta potti (i ett skåp) och portabel dusch inne i bilen. Baktill en bred sängplats med stort garage under sängen, längsgående sittsoffa fram (face-to-face) med fiffigt utdragbart matbord som skjuts fram vid behov. Inredningen är pimpad med drömfångare, hängande glödlampor i snören och tavlor på väggarna.

Självklart har ingenjörerna inspirerats av trenden vanlife med erfarenhet av att resa och bo i sitt fordon. I samband med pressvisningen i Tyskland förklarade tillverkaren tillvägagångsättet på följande vis:

– Istället för att du ska behöva lägga ner massor med tid och pengar på att bygga själv har vi på Weinsberg nu ett färdigt vanlifekoncept med kreativ känsla.

Weinsberg säng
Tvärställd säng bak som synes med hängande glödlampor.
Weinsberg
Pimpad och inredd för frihet på hjul.

POLAR HUSVAGN

Polar Black Line 730
Jubileumsmodellen Black Line 730 – fräck som få med de orangea detaljerna.
Ny skåpdesign

60 ÅR OCH LANSERING AV UNIKA JUBILEUMSMODELLER

Polar är en av Sveriges ledande tillverkare av husvagnar och inför säsongen 2023/2024 firar företaget sina första 60 år i branschen. För att uppmärksamma denna milstolpe lanseras, förutom de nya 2024-modellerna, även en serie exklusiva jubileumsvagnar. Med unik look och inredning är vagnen Black Line en hyllning både till företagets historia och framtid.

Sedan den första husvagnen byggdes i Junselevallen 1964 har Polarvagnen varit en pionjär inom husvagnsindustrin. Ambitionen på 1960-talet var att ta fram en välisolerad husvagn som kunde användas året runt, och det lyckades över förväntan.

Företaget blev en framgångssaga och på 1970-talet kom Polar 470 – Sveriges genom tidernas mest sålda husvagn. Den har varit en av inspirationerna till den nya modellen Black Line.

– Polars jubileumsvagn Black Line 730 är en modern premiumvagn med retro-inslag, säger Tony Ekström, vd på Polar. Vi har tagit fram ett lyxigt och fullutrustat semesterboende med alla slags bekvämligheter som vi tror kommer få våra kunders hjärtan att klappa lite extra.

Rymliga Black Line 730 finns med två planlösningar och har en påkostad inredning med bland annat dubbelkyl, vitrinskåp, fullstor ugn och mikrovågsugn samt vinkelkök. Interiören och designen på skåp och luckor är helt ny och textilierna är i ett unikt jubileumsutförande. Utsidans foliering är mycket karaktärsfull med en orange dekorfärg som följer karossen och lyser upp hjulnavet.

I jubileumsserien ingår även ”Blue Line” med tre vagnar i olika storlekar och planlösningar som alla representerar tillverkarens ledord: kvalitet och komfort. Inför lanseringen har Polar tagit fram en jubileumsbok, och tidigare i år spelades en uppskattad varumärkesfilm in som tar tittaren med på en resa från 1960-talet till nutid.

– Vi ser oerhört mycket fram emot att visa våra jubileumsvagnar för våra kunder, säger Tony Ekström. För många har Polar alltid varit en del av livet, från semesterresor med föräldrarna under sommarloven till att de som vuxna köpt en egen vagn och nu reser med barn eller barnbarn.

Under sensommaren och hösten kommer Polar att tillsammans med sina återförsäljare bjuda in kunder och allmänhet till 60-årsfester över hela landet. Det utlovas tävlingar, mat och dryck, mingel och förstås visningar av årsmodell 2024.

… och det populära vinkelköket.
Rulla till toppen