Smidig 12-voltskyl för dragbilen

Publicerad: 2023-12-12   Uppdaterad: 2023-12-10

Även om klassiska kylbagar fungerar alldeles utmärkt så länge du förvarar frysta eller kalla varor är det något helt annat att ha en elektrisk kyl i dragbilen. Då behöver du inte fundera på hur länge kylklamparna håller sig kalla eller vara orolig för att maten blir dålig. Komplettera med en rejäl powerstation som ger energi även när bilen är parkerad.

Kyl
Kylen består av en stor trådback (som kan lyftas ur) och ett utrymme bakom. Det är lätt att rengöra kylen och också få överblick över dess innehåll.

Visst är det stor prisskillnad mellan en enkel kylväska och Dometics praktiska kylar för 12-voltsdrift. De fungerar givetvis också med 220 volt om du vill ansluta kompressorkylskåpet till en elstolpe på campingen eller ta med den in i en stuga. Medan en hård kylväska går att köpa för några hundralappar kostar Dometics minsta kyl drygt 8 500 kronor, men då skaffar du också en komponent som motsvarar vad som finns i en liten husbil. 

Dessutom kan du ansluta kylboxen till en powerstation (vi använder en River 2 Max från EcoFlow och får samma funktion som den som reser med ett bodelsbatteri som laddas under färd). Genom att ansluta kraftkällans laddingång till bilens cigarettuttag och koppla kylen direkt på EcoFlow-enheten får du ett system som både laddar kraftkällan under färd och energiförsörjer kylskåpet.

Så fort du stänger av bilen kopplar enheten om från laddning till att enbart driva förbrukningsenheten. Bortsett från att kyla varor kan du också använda kylskåpet som frysbox (max -22 °C). 

Det är inte särskilt svårt att sköta Dometic CFX3 25. Anslut enheten till en kraftkälla och tryck på ”on-knappen”. Därefter väljer du temperatur och bekräftar med ett ”ok”. Eftersom enheterna säljs i hela världen måste du välja temperaturenhet (F eller C).  

Dometic själva hävdar att den lilla 25-literskylboxen (569 x 342 x 420 mm) räcker till två personer under tre dagars campande (40 burkar eller fem 1,5-literflaskor), men Husvagn & Camping upplever att den räcker längre än så. Allt handlar naturligtvis om vilken typ av mat/dryck du tar med dig.

En bra lösning är att bara kyla den dryck som du behöver under dagen och fylla på efter hand. Ytterligare en bra funktion är att kylboxen kan styras via en applikation i telefonen.

Många personbilar har numera cigarettuttag i bagageutrymmet som möjliggör att du kan ansluta boxen direkt till startbatteriet (det finns en underspänningsfunktion i kylen som förhindrar att batteriet laddar ut helt), men det känns alltid olustigt att koppla en förbrukare på startbatteriet. Särskilt om du inte har starthjälp med dig. Då är det bättre att använda en powerstation.

FAKTA

Dometic har en rad olika kylboxar i flera storlekar som drivs med 12/220 volt. 

CFX3 25 (8 599 kr) är den näst minsta (25 liter), men det finns också 13-, 36-, 46- och 55-liters kylboxar. Mer info: dometic.com

Rulla till toppen