Dubbelkoja med kök

Publicerad: 2024-01-10   Uppdaterad: 2024-01-08

Ett genomcharmigt ekipage, oemotståndligt som två rullande söta jordgubbar med lite grädde på. Vart det än kommer bildas en folksamling med sötsug och några ger bud på hela ekipaget till ägaren och byggherren Nils Andreasson.

Nils Andreasson är en bil­entusiast alltsedan han började som allt-i-allo på Frode Lund, fordonsfirman som förr huserade i södra Lund. Även Nils far var bilentusiast och ägde flera fina ­vagnar såsom Kaiser, Chevrolet Bel-Air och ­Impala.

Många fordon har passerat revy i Nils ­garage. Han har bland annat ägt Porsche 911 och 912, Taunus, Camaro, ­Triumph Spitfire, MG, flera olika folkvagnar och motor­cyklar. I hans man-cave i villakällaren utanför Svedala finns bilder på de flesta bilar han har haft och där står några fina mopeder och ­mycket annat.

Men finast av alla är hans egenhändigt byggda husvagnskoja med tillhörande dragbil Austin Mini Clubman, enligt undertecknad. Men inte nog med det, i garaget huserar även en Pilgrim Bulldog, som Nils också renoverat. Bulldog är en Morganliknande engelsk kit-car, baserad på Morris Marina med Fordmotor.

Dubbelkojan med minimoto
Fina detaljer, och med plats för minimoto längst bak.

Högklassig karossrenovering med några unika detaljer. Denna Bulldog är väl den enda hund som inte platsar i en Hundkoja. 

Händige Nils fann för fem år sedan en Austin Mini 1971 i närheten, undanställd med usel lack och motorn urtagen, men med ­löfte av ägaren att sätta i motorn så att den fungerade. Bilen köptes och renovering av karossen tog fart. Den blev såklart klassiskt röd med vitt tak och vita stripes, precis som på en Cooper S. Nils har skurit till mattor till hela inredningen vilka han sedan lät kanta i rött.

Motorn är bara en 850 cc, men pinnar på ganska bra även med en koja i släptåg. Ja, trots den lilla motorn på bara cirka knappt 40 hästar kan han skryta och säga att det är en Hundkoja med drag.

Därefter kom tanken på en husvagn. Redan långt tidigare hade Nils byggt en husbil av en gammal Ford Transit som en granne hade tänkt skrota. Nils sa att ”den där tar jag” och så blev det.

Dubbelkoja, komplett kök
Komplett kök i bagaget med kaffekokare, spis, diskho och rinnande vatten.

Efter några månader hade Transiten återuppstått som en husbil och sedan for Nils och hustrun Marie till Norge. Även en renovering av en husvagn från 1969 har gett Nils en del erfarenhet. När den skulle hämtas var den så dålig att karossen fick hållas upprätt med spännband över tak och väggar och under chassit, för att inte vika sig. 

En dag fick en kille med en folkvagn av årsmodell 1969 se husvagnen, lackerad i grått precis som killens folka, och efter en kort förhandling var husvagnen såld.

Efter att Austin Minin var renoverad hittades en halv kaross till en hundkoja en bit uppåt landet. Den transporterades hem och blev grunden till husvagnskojan. Ett underrede till ett släp fanns i grannbyn.

Dubbelkoja, motor
Bra ordning i maskinrummet också.

Bakdelen och bakre sidofönster och det mesta av taket är alltså en äkta Mini. Sedan har resten formats med plåt. Skärmbreddarna har Nils bockat till av plåt. Till och med en röd fungerande Minimoto kan hängas på baktill. Med några enkla handgrepp fälls ett smart kök ut ur bakluckan på husvagnen. 

Här finns det rinnande vatten, spritkök och kaffekokare, precis vad som behövs på bilträffar. Och då bakrutan fälls upp finns där ett praktiskt köksskåp. 

Inne i kojan finns både tv, väggtelefon och ett minikylskåp. Väggtelefonen ringer med hjälp av en fjärrkontroll, vilket är extra kul när nyfikna sticker in huvudet i husvagnen.

Nils Andreasson
Byggherren själv med minimoto.
Yppiga Greta
Yppiga Greta håller ordning i kupén.

Lägg märke till de trevliga detaljerna såsom takspoiler på både dragbil och husvagn och hönstrappan på dragbilen. 

Inne i kojan med kojplats hälsar vi även på yppiga Greta som är stand-in för Nils hustru Maria som har lite svårt att böja sig tillräckligt för att komma in i husvagnen. Mannekängdockan ­Gretas företräden har Nils själv snidat till i frigolit och de brukar också dra blickarna till sig. 

Nils är numera senior på riktigt och med sina 79 år tror han inte att det blir fler byggen, det kan istället vara dags att ­minska samlingen något.

Rulla till toppen