HC undersöker: Prisad cykelhållare från AL-KO

Publicerad: 2024-01-27   Uppdaterad: 2024-01-25

TRIGO-VAN är en helt ny prisbelönad cykelhållare från AL-KO som är anpassad för plåtisar gällande transport av elcyklar, fatbikes eller en lättare skoter. Undertecknad blev nyfiken och ska nu testa cykelhållaren som enligt reklamen lär vara den säkraste och bästa på marknaden.

Har du en plåtis och vill ha elcyklarna med på resan gäller det att välja en säker och stabil cykelhållare som tål såväl vikt, stötar och andra påfrestningar i bakpartiet. Traditionella hållare på den ena bakdörren funkar för lätta cyklar, men inte när det gäller tunga elcyklar, inte ens om du tar bort batterierna. 

Cykelhållare på dragkrok är ett bra alternativ om sådan finns, annars tillkommer kostnader för eftermontering och nyregistrering av fordonet. Men det finns också andra betydligt bättre lösningar. När den här frågan dryftades med branschfolk kom tipset från en journalistkollega.

– Kolla upp den nya svängarmsmodellen från AL-KO som monteras på bakdörrens gångjärn. Med cykelhållaren utfälld går bakdörrarna helt fria!

En hel del behövde fixas innan allt var på plats.
Cykelhållaren med svängarm innebär att bakdörrarna går fria.

Nyheten kollegan tipsade om heter TRIGO-VAN och tillverkas av AL-KO:s tyska systerbolag Sawiko. Den visades för första gången på Caravan Saloon i Düsseldorf där den också tilldelades andra pris för bästa tillbehör i den allmänna kategorin av ”The Golden Motorhome”. Därefter visades den på Elmia i AL-KO:s monter där mässbesökarna fick se den bli monterad på en Affinity Van. Det var just där och då vi bestämde oss för att testa den på vår plåtis, som är en Chausson V697.

När allt var förberett med förmonterat elkablage tog två medarbetare på AL-KO i Göteborg sig an monteringsuppdraget inför ett gäng nyfikna journalister som med sina kameror i högsta hugg dokumenterade varje arbetsmoment. 

Trots att produkten till stor del levereras förmonterad i packlåda var det åtskilliga bultar, muttrar och fästen som skulle skruvas på och sättas på rätt plats – vilket från start till mål faktiskt tog större delen av en arbetsdag i anspråk, trots att AL-KO-teamet gjort detta förut. Enligt tillverkaren är det en ganska enkel montering, men vi som tittade på höll nog inte riktigt med.

Noggrannhet och millimeterprecision.
AL-KO cykelhållare
Ny cykelhållare från AL-KO, anpassad till plåtisar.

Vissa moment görs med millimeterprecision och då krävs minsann både erfarenhet och materialkunskap – och inte minst rätt verktyg.

När sista bulten dragits dit kunde vi konstatera att cykelhållaren inte bara är väldigt robust, utan också estetiskt snygg och dessutom i samma färg som vår svartlackerade bil. Alla detaljer är antingen pulverlackade i svart eller tillverkade i blottat blankt syrafast rostfritt stål.

Det bästa är förstås dess funktionalitet, med cyklarna vilande på en svängbar bärarm monterad i bilens högra dörrpost med snygg låsanordning på motsvarande sida. Bärarmen baktill har en öppningsvinkel på 100 grader, vilket innebär att båda bakdörrarna går att öppna helt. 

– Vår nya hållare är helt anpassad till plåtissegmentet och erbjuds i olika utföranden efter vad du behöver lasta. Grundhållaren och lastkapaciteten är densamma och finns med modern LED-belysning som tillbehör. Just den här varianten är utrustad med två cykelskenor och den snygga LED-belysningen säger Jonas Larsson, som till vardags arbetar som eftermarknadschef på AL-KO Tech Nordic, men som denna dag extraknäckte som montör tillsammans med kollegan Gustaf Wettermark.

Jonas Larsson och Gustaf Wettermark hade en tuff dag på jobbet.
All fakta om Trigo-Van från AL-KO hittar du längst ner.

Företaget hoppas att cykelhållaren inom kort ska finnas tillgänglig att beställa direkt hos märkestillverkarna.

– Det vill säga när du beställer din bil ska den komma monterad från fabrik, tillägger Jonas Larsson. 

Redan nu finns TRIGO-VAN tillgänglig via någon av AL-KO:s många återförsäljare här i Norden (där du som oftast också kan få den eftermonterad). Kontakta din lokala husbilshandlare för offert. Vi återkommer i ämnet efter test och utvärdering.


FAKTA

Produkt: TRIGO-VAN (AL-KO)
Anpassad till plåtisar/vans: Fiat, Citroën, Peugeot (alla från 2006), Opel Movano (från 2022)
Egenvikt: 50 kg
Lastkapacitet: 80 kg
Mått: Cirka 40 cm påbyggnad baktill (vid infällt läge). Nedfälld cirka 80 cm ut från bilen 
Montering: Fackmannamässig montering rekommenderas
Pris: Cirka 30 000 kr (exklusive kostnad för eventuell montering)
Inköp/beställning: AL-KO återförsäljare, AL-KO Partners, AL-KO Servicecenter

Rulla till toppen