Så blev 2023 – enligt Husvagn & Camping

Publicerad: 2024-02-11   Uppdaterad: 2024-02-10

Det är hög tid att summera det gångna året. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under 2023, och här rankar vi de allra bästa.

Per Andersson-Ek

Per Andersson-Ek

Årets fullträff: GAIS är tillbaka i allsvenskan efter ökenvandringen! Sann glädje för ett gammalt Göteborgshjärta.

Årets överraskning: Den där dagen i augusti när vi inte behövde tömma regnmätaren. Och förstås att Rolling Stones släppt ett nytt album och ger sig ut på turné. Mick Jagger, 80, visar att framtiden kan vara full av rock’n’roll.

Årets underhållning: Partiledaren som lovade tio kronor lägre pris per liter för dieseln. Vilket skämt! Inte ens Gnesta-Kalle hade kunnat dra en större vals.

Årets resa: Blev kort för vår del. Efter tre dagar med riktigt ruskig magsjuka på en camping i Berlin var det bara att ila hemåt. Vi fick i alla fall fin hjälp på ett apotek och har utökat vårt tyska ordförråd med uttryck som Durchfall, Erbrechen och Flüssigkeitersatz. Vill du veta vad de betyder – kolla på Google. 

Ser fram mot 2024: En dags nyhetssändning som inte handlar om gängkrig, skjutningar, sprängningar och massakrer. Och ett bättre reseapotek så vi kan uppleva Tyskland utan att kryssa mellan toaletter, och glida fram på kanot i fantastiska Spreewald, ett slags Europas Amazonas.


Håkan Johansson

Årets fullträff: Jag har levt min dröm! Har tränat nästan lika intensivt som en elitcyklist för att sedan genomföra samtliga deltävlingar i långloppscupen på mountainbike. I snitt handlar det om 15–20 timmar skidåkning, cykling och styrketräning varje vecka från december till september. Jag gav mig själv en coach och satsningen i 70-årspresent. Det kalaset räckte länge!

Årets resa: Yngsta dottern bjöd på en hemlig resa. Hamnade på danska västkusten och fick en privatlektion med en av danska landslagets vindsurfare. Samtidigt kom stormen Hans med 32 sekundmeter! Det blev ett oförglömligt äventyr.

Årets överraskning: Första barnbarnet. Väntat så klart, men jag blev överväldigad av känslan när vi möttes första gången.

Årets underhållning: ORSAYRAN! Besökte detta unika arrangemang för första gången och blev djupt imponerad. (Det kommer ett reportage om det äventyret längre fram i vår.)

Ser fram emot 2024: Först och främst alla skidresor. Grönklitt, Mora, Bruksvallarna och Ramundberget är givna utgångspunkter för vinterns första skidäventyr. Sedan får vi se …


Lars-Erik Paulsson

Årets fullträff: Att vi under en hel säsong kunnat glädjas åt den SOG-ventilation för toatanken som vi installerade 2022. 

Årets resa: När vi fick fira vår dotters 40-årsdag tillsammans med hennes familj på Mallorca – dock utan husbil.  

Årets överraskning: När vi av en slump hittade en ställplatspärla vid Göta kanal. 

Årets underhållning: Alltid lika underfundige Uppsala-kåsören Jacke Sjödins show ”Show” på Reginateatern. 

Ser fram emot 2024: Ännu fler husbilsresor med spännande möten och härliga upplevelser. 


Åke Johansson


Årets fullträff: Villan och gräsklipparen byttes mot en husbil. På köpet fick jag och min hustru mer fritid och större frihet att rulla iväg och upptäcka världen på nytt.

Årets resa: Är många och omöjliga att rangordna. Galet kul: karnevalen i Limassol. Skrattade mest: tennisveckan med Anders ”The Boss” i Split. Vackrast: tyska Alpenstrasse med wunderbara Königssee i Berechtsgaden. Godast: mathantverk och skördefesten i Halland. Bubblare: Monets härliga trädgård och krigsminnena i Normandie.

Årets överraskning: När Klas Eriksson fick Kristallen, två gånger. I kategorin ”årets komedi och humor” för SVT-serien Leif och Billy och som årets manlige programledare. Vad fan hände egentligen?

Årets underhållning: John Fogerty och hans Creedence Clearwater Revival på Malmö Arena. Tätt följd av John, filmen om Kal P Dal med galna anekdoter och showtime med Pedalens pågar. 

Ser fram emot 2024: Snarare en innerlig önskan om ett fredligare, tryggare och mänskligare samhälle, typ ”All you need is love”.


Niklas Kämpargård

Årets fullträff: Vinterresan ända upp till Hemavan och ett par fantastiska veckor i plåtisen då utomhustemperaturen sjönk till minus trettiofem. 

Årets resa: Svårt att peka ut en särskild resa, men höstens tur till Saudiarabien måste ändå tillhöra de bättre. En otrolig upplevelse i ett mycket spännande land. Rekommenderar i allra högsta grad Hegra utanför AlUla där gravar och tempel karvats ut i sandstensklipporna på samma sätt som i Petra i Jordanien. En magisk upplevelse. 

Årets överraskning: Effektskillnaden när vi bytte från platta solceller (film) på pop-up-taket till rejäla doningar från Victor Energy. 

Årets underhållning: Jazzfestivalen i Hällevik (Mama Shakers var bäst) och Sweden Rock Festival. Snacka om varierad musiksmak. 

Ser fram emot 2024: En lång höstresa neråt kontinenten efter att först ha upplevt magin i den svenska fjällvärlden. Hösten är helt klart en favorit i fjällen.


Nilla Lundgren

Årets fullträff: Vår nya lägenhet i ett hus byggt 1897. 96 kvadrat, 3,40 i takhöjd, kakelugn, trägolv, rosetter i taken, walk in-skafferi och dessutom en helt fantastisk bakgård. Adressen? Hornsgatan 108 i Stockholm.  

Årets överraskning: I samband med vår flytt tittade vi inte på tv en endaste gång på över en månad. Och hoppsan, jag saknade det inte alls. Blev en god vana och nu konsumeras det böcker på löpande band (observera ordvitsen …).

Årets underhållning: Didi & Gogo – väntar på bussen, på dockteatern Tittut. Helt makalöst bra och inspirerat av ”I väntan på Godot”. Barnbarnet Mira, tre år, håller med.

Årets resa: Reste tyvärr bara i tjänsten men Umeå, Haparanda och Älvdalen är inte fy skam.

Ser fram mot 2024: Bara rosenröda dagstidningsrubriker: ”Katten kom hem igen”, ”Hittade kärleksbrev i brevlådan” och ”Nu är våren här!”.

 

Klas Johansson

Årets fullträff: Det plötsliga infallet att besöka Birka. På Youtube har jag och frugan sett en historikers filmer där han menar att kung Björn skapat den unika Rökstenen och att stenen berättar om bildandet av län och härader i Östergötland. Kung Björn var verksam även i Birka och nu har vi gått i Björns fotspår. En bra dag!

Årets resa: Det får bli kortsemestern i Lund de första dagarna i april. Vi tog del av massor av historia, och vädret var perfekt. Vi mötte våren i Skåne, helt underbart!

Årets överraskning: Frågan från min vän Ulrika: ”Vill du följa med och se Gyllene Tider i morgon?” Hon hade vunnit biljetter av en radiokanal. Tanken var att hälsa på Ulrika och hennes man i deras sommarstuga dagen efter, men inte att gå på konsert. Självklart blev svaret ja, jag har alltid gillat GT!  

Årets underhållning: Tullamore Lads och deras irländska musik på Eksjö Stadsfest. De bjöd på ös och en enorm spelglädje. Vilka musiker!

Ser fram emot 2024: De där första härliga vårtecknen! Kan bli salig av tanken på att rulla iväg med vår gamla Cabby när ljuset är tillbaka och fåglarna kvittrar. Hellre många korta utfärder att se fram emot än en längre utfärd är vår filosofi.


Marlene Rindå Jikita/Martin Jikita

Årets fullträff: Husbilsträffen som vi arrangerade i värmländska Sunne var årets grej! Vi var ett sjuttiotal ekipage som firade en fantastisk Kristi himmelfärdsdag tillsammans.

Årets resa: När någon av oss fyller jämnt åker vi gärna på en solresa lite längre bort, eftersom vi båda fyller år i januari. Året inleddes därför på Mauritius med härliga stränder, varma bad och fina utflykter.

Årets överraskning: Vi avskyr snö och kyla, ändå älskade vi att åka på kryssning i norska fjordarna med Havilas fartyg Capella i mitten av mars. Vi fick åka hundspann, äta kopiösa mängder kungskrabba och köra skoter i mörker på jakt efter norrsken. En otrolig resa som vi gärna gör om, trots kylan!

Årets underhållning: Underhållning under bar himmel är något av det bästa vi vet. Regnet hade tagit över Sverige, men julikvällen när vi såg Diggiloo på Hooks Herrgård var det uppehåll och varmt igen. Det blev en sådan där perfekt sommarkväll med härlig musik, fantastiska artister, vacker miljö och underbart väder.

Ser fram emot 2024: Vi hoppas byta vår lilla Weinsberg Pepper till en något större husbil och besöka nya spännande platser. En tur runt Dalarna och husbilsträff på Böda är planerat.


Fredrik Rudin

Årets fullträff: Resan till London och O2 arena för att se världens bästa band i deras hemstad. Jag pratar självfallet om Iron Maiden. Åkte dit ett par dagar för att fira min polare Niklas som fyllde 50 år. Det blev magiskt för alla inblandade.

Årets överraskning: Att Bajen inte lyckades placera sig bättre är sjua i årets allsvenska. Överraskning är kanske att ta i, men ändå. Det som dock var lite mer överraskade var att damerna tog SM-guld, grymt starkt jobbat!

Årets underhållning: Det är nog ändå våra politiker. Är inte helt sällan man känner sig som i en fars när man kollar debatterna på tv.

Årets resa: Jag och min ena dotter åkte till Thailand i våras. Vi hängde en vecka på Koh Phangan innan det var dags för henne att på egen hand ge sig i väg och upptäcka andra öar i landet. Jag fick två veckor solo och passade på att åka en del motorcykel, träna lite men såklart även att äta gott och vila upp mig.

Ser fram emot 2024: Nya konserter, lite färre tråkiga nyheter på tv, bra väder och hojåkning. Och såklart att Hammarby tar SM-guld på herrsidan.


Niclas Sjöqvist

Årets fullträff: Denna säsongs första båttur med familjen som gjordes i september ”bara för att ha gjort den”. Efter en hel del förberedelser, som kommer med en 1,5-åring i laguppställningen, kastade vi loss och åkte ut till en skärgårdsö på vinst och förlust. Vi fick bland annat uppleva grillmiddag i solnedgång samt frukost i tät dimma till tonerna av P4. Kort sagt, helt underbart!

Årets resa: Till Båstad dit vi åkte för att bland annat fira midsommar. Vädret var det bästa tänkbara liksom sällskapet och utflykterna. Hit kommer vi garanterat tillbaka!

Årets överraskning: Hur öde Böda Sand var i början av juni, på gott och ont. Naturupplevelsen blev en riktig höjdare medan det var lite snopet att vissa restauranger inte ens höll öppet.

Årets underhållning: Reunion med två paddlingsvänner under försommaren. Vi hade inte paddlat i denna konstellation på många år och var ute under tre dygn i S:t Anna skärgård. Det blev underhållning för hela slanten – i synnerhet kvällstid.

Ser fram emot 2024: Att åka på husvagnssemester med familjen! Så såg min barndoms somrar ut och lagom till detta år är det dags att ta över stafettpinnen – nu med mig bakom ratten.


Jorry Streipel

Årets fullträff: Det var en kortare tur med husbilen till södra Öland, där det livliga fågellivet och några sällsynta arter bjöd på härliga och intressanta upplevelser. Självfallet missade vi inte att njuta stort av både öländska kroppkakor liksom av raggmunk med stekt fläsk.

Årets resa: Givetvis när vi övervintrade med husbilen i södra Spanien och Portugal. Fick då fina pratstunder med många trevliga husbilsfantaster från hela Europa.

Årets överraskning: Utan tvekan när vi kom hem efter en kort tur med husbilen och möttes av synen att vi hade haft inbrott i villan med både skador och stölder. Betydligt trevligare var det när vi hittade en ny husbil, precis en sådan som passar vårt sätt att resa.

Årets underhållning: Det var när en irländsk granne på en ställplats i södra Spanien helt plötsligt plockade fram sin säckpipa och spelade den gamla härliga och odödliga skotska melodin ”Amazing Grace”.

Ser fram emot 2024: Att vi ska kunna fortsätta bo långa tider i husbilen och få möjlighet att resa runt för att se och uppleva både stort och smått i en lugnare värld, både lokalt och globalt.


Anders Wallsten

Årets fullträff: Gjorde om i sovrummet på övervåningen. Har länge letat efter nya möbler men gått bet. Hittade till slut rätt på Mio. 

Årets resa: En avkopplande och kul grustennisvecka i kroatiska Split med synnerligen trevligt sällskap.

Årets överraskning: Interaktiva Spårvägsmuseet i Stockholm. Hade inte högt ställda förväntningar – men jösses vilken palett av sevärdheter och historik de bjöd på. Monets Garden går in som färgstark bubblare.

Årets underhållning: Att från första parkett kunna ta del av Wolfgang Van Halens konsert på Gröna Lund (son till supergitarristen Edward Van Halen). Sedan bjöd popikonen Madonna på en show utöver det vanliga på Tele2 Arena.  

Ser fram emot 2024: Sverige blir ett trevligare och billigare land att leva i. Alla galna skjutningar och sprängningar upphör. Kindergartenregeringen sätter stopp för koranbränningar. Sist men inte minst – många njutningsfyllda besök på sushirestaurangerna Sushi Sho och Minako.


Johan Öberg

Årets fullträff: Det i flera år sparade, simmigt söta sauternesvinet från en arbetsresa till Bordeaux, som äntligen korkades upp och avnjöts.

Årets resa: Det har blivit många, men vårens tur till alla antika lämningar runt Neapelbukten och höstens resa till Baskien, med en rejäl dos stärkande sol och hur mycket läcker mat som helst, kvalar definitivt in på topplistan.

Årets överraskning: Borås. Stämpeln som Sveriges tråkigaste stad visade sig vara djupt orättvis. I stället njöt vi av all fascinerande gatukonst plus två konstmuseer värda en resa i sig. Och inte blev det sämre med alla gratisnöjen ute på stan, som Borås erbjuder under sommartorsdagar sedan många år.

Årets underhållning: Calexicos makalösa konsert i Paris. Vi reste till favoritstaden främst för just den spelningen denna gång och blev lyckliga av svänget där alternativrock möter colombiansk cumbia och framför allt mexikanska mariachtoner.

Ser fram emot 2024: Ett slut på gängvåldet i Sverige – men jag befarar att det är för mycket att hoppas på …

Rulla till toppen