Husbil för handikappade: Ökad frihet för rörelsehindrade

Publicerad: 2024-02-19   Uppdaterad: 2024-02-18

Blucamp Sky Free är husbilen som är ritad och designad för att underlätta livet för personer med nedsatt rörelseförmåga. Vi gläntar på dörren till möjligheternas fritidsfordon.

Att rörelsefriheten för rullstolsburna blir begränsad säger sig nästan självt. Men har du tänkt på vilka effekter detta kan få på livet i stort? Det blev tydligt när Husvagn & Camping pratade med Patrik Brandby, expert på Blucamp Sky Free hos Varbergs Husbilar som saluför modellen i Norden.

– Ofta tvingas du välja bort delar av din bekantskapskrets om du blir rullstolsburen. Det kan exempelvis drabba campingentusiaster som har haft husvagn eller husbil under hela sitt liv och inte längre har möjlighet att komma ut till sina campingvänner. Men också övriga som hindras att besöka sina nära och kära hemmavid. Entrétrappor, nivåskillnader och trånga badrum kan sätta käppar i hjulet för umgänget, berättar Patrik Brandby och fortsätter:

– Över lag är det också otroligt besvärligt att planera sin vistelse utanför hemmet. Du får googla, ringa runt och forska kring vilka ställen som är tillgänglighetsanpassade. Och när du väl kommer dit är det inte ens säkert att informationen stämmer fullt ut. Detta gör att många rullstolsburna drar sig för att ha en aktiv fritid.

För att passa rullstolsburna campare har inredningen

Med en tillgänglighetsanpassad husbil öppnas dock helt nya möjligheter.

– Jag har sett exempel på hur den här husbilen kan förändra livet för en hel familj. De kan återfå spontaniteten och blir inte begränsade i och med att de har alla faciliteter med sig. Tänk bara att kunna göra en dagstur till ett köpcentrum, hälsa på svärmor eller åka på en weekend någonstans. Allt detta blir helt plötsligt möjligt, berättar Patrik Brandby.

Blucamp Sky Free är den första serietillverkade husbilen i Europa som är anpassad för att inrymma en rullstolsburen person. Idag har det sålts ett tjugotal fordon i Sverige och nypriset ligger på cirka 1,2 miljoner kronor. Många väljer dock att även installera Cinderella förbränningstoalett liksom solpaneler för totalt 150 000 kronor i tillägg. 

…modifierats för att fungera optimalt för dem.

– Då ökar friheten ytterligare. Dels är resenärerna inte beroende av el på samma sätt som tidigare, men framför allt gör förbränningstoaletten att du slipper tömma kassetten. Det underlättar levernet i bilen enormt mycket, förklarar Patrik Brandby, som även understryker att andrahandsvärdet på bilarna är mycket högt tack vare den stora efterfrågan. 

Till sist frågar Husvagn & Camping vad det är för skillnad på att köpa en Blucamp Sky Free och att låta anpassa en konventionell husbil?

– Oj, då måste du först hitta en husbil utan nivåskillnader – och sedan bygga om den helt. En rullstol är nämligen 55 centimeter bred och det finns ingen husbil som har ett så brett mått överallt. I Sky Free har fordonet därför begränsat förvaringsmöjligheterna till förmån för generösa golvytor och tillgänglighetsanpassade funktioner. Det skulle förmodligen bli dubbelt så dyrt, och mycket omständligare, att modifiera en vanlig husbil så att den liknar en Sky Free, avslutar Patrik Brandby.

Patrik Brandby, på Bluecamp Sky Free. /// FOTO: Niclas Sjöqvist

Så är Sky Free utrustad

Byggd på Fiat Ducato-chassi med yttermåtten
711 cm (l), 234 cm (b) och 310 cm (h).

Elektrisk entrélift som lyfter både rullstolen och dess brukare.

Breddad entrédörr (110 cm) som gör det enkelt att köra in och ut med rullstol.

Stora öppna utrymmen utan nivåskilnader.

Hygienutrymme med utdragbart handfat och tillräckligt med svängrum.

Duschutrymme på 90 x 120 centimeter med plats för duschpall.

Tillgänglighetsanpassat kök med fritt utrymme under köksbänken och spisen så att rullstolsburna kommer nära.

Elektrisk breddbar säng med enkelt insteg samt två extra konventionella bäddar i alkoven och en enkelsäng längst bak.

Fyra bältade platser (vid behov anpassas förarplatsen och passagerarplatsen i Sverige till en överkomlig kostnad).

120–180 hästkrafter, dieselturbo.

Totalvikt på 3 500–4 400 kilo, beroende på utrustning och motorval.

Rulla till toppen