HC undersöker: Niesmann och säkerheten

Publicerad: 2024-03-14   Uppdaterad: 2024-03-11

Tyska premiummärket Niesmann+Bischoff tillverkar husbilar med fantastisk kvalitet, modern tidlös design, massor av smarta innovationer och höga krav på säkerhet – kort sagt ett varumärke utöver det vanliga. Husvagn & Camping har varit på plats vid fabriken i Polch där bilarna tillverkas.

Att nischföretaget tillverkar kvalitetsprodukter visste vi om, men knappast att märket är så otroligt populärt långt utanför hemmamarknaden. I samband med vårt besök höll de sitt årliga event ”öppet hus”, vilket är ett uppskattat arrangemang som lockar mycket folk från stora delar av Europa för att delta i festligheterna. Det är inget krav att du har en Niesmann, alla är välkomna!

Besökarna kommer för att kika på de nya modellerna, umgås med vänner och bekanta, knyta nya kontakter samt få tips och byta erfarenheter. Här får du hjälp med service och kan köpa utbytesdelar till din Niesmann, oavsett serie och årsmodell. Företaget tillhandahåller alla tänkbara reservdelar som tillverkats genom åren, allt från minsta skruv och diverse beslag till trädetaljer med mera. 

Ett fabriksbesök var inbokat i programmet. Vi slog följe med en engelsktalande grupp och guidades genom de olika arbetsmomenten, från avskalat chassi till färdig produkt. Det handlar om ett genuint hantverksarbete från grunden, där mindre, specialiserade arbetslag ansvarar för sin station och sitt arbetsmoment i själva byggprocessen.

När Niesmann håller öppet hus är alla, såväl två- som fyrbenta gäster, välkomna. 
Många sladdar och kablar är det. På fabriken i Polch bygger de från grunden.

Vi får veta att företaget i runda tal har 200 anställda och att det tillverkas totalt cirka 1 000 bilar om året, det vill säga i snitt knappt tre om dagen. Vissa modeller, som exempelvis Flair, tar dock lite längre tid att bygga. 

Det är med andra ord ingen broilerfabrik vi bevittnar. Här handlar det om noggrannhet, precision, fingertoppskänsla och inte minst om kvalitet – allt behandlat in i minsta detalj. Men smakar det så kostar det. En maffig Flair i standardutförande kostar runt 3 miljoner, med extrautrustning och en massa lullull är priset uppe i 4 miljoner. 

Mycket pengar förstås, men det är också en unik husbil för de riktigt kräsna, varav en stor köpgrupp tillhör kategorin som föredrar ett rullande lyxigt semesterhem i stället för en sommarstuga med allt vad det innebär.

Såväl iSmove (bilden) som Flair har vunnit Red Dot Awards för sin design.
Den nya solpanelanläggningen svarar för lite drygt hälften av fabrikens energiförsörjning.
Stämningen var på topp när bandet Münchner Zwietracht höll i taktpinnen (efter fabriksbesöket).

Hur bra är då en Niesmann i jämförelse med andra premiummärken i segmentet? Det är nog en 10 000-kronorsfråga som egentligen är omöjlig att svara på. Men när det gäller kvalitet, innovationer och design tillhör varumärket det absoluta toppskiktet. Den välbyggda produkten kan sammanfattas som lyxig och modern, och samtidigt tidlös med proper design. Bilen är välutrustad redan i standardutförande med alla tänkbara finesser för praktisk användning och funktionalitet.

Flera av innovationerna, som de faktiskt var först med, har fått efterföljare, däribland roterande toalett och handfat som skjuts undan för att skapa mer utrymme i badrum. Andra smarta grepp är den avskiljande skjutbara väggen mellan toalett och dusch. I iSmove-serien finns kylskåpet integrerat i köksblocket under spis-enheten och en elektriskt ned- och uppfällbar skafferihylla för bra och smartare förvaring – allt för att spara utrymme och ge ökad bekvämlighet ombord. Vilket numera syns hos flera andra branschmärken. 

Säkerhet är ett annat prioriterat område hos företaget. Utöver själva byggkonstruktionen med tjockare isolering och styvare och mer hållbar kaross i de olika modellserierna har flaggskeppet Flair ett exklusivt säkerhetskoncept. 

Linern Flair, som byggs på Iveco, är utrustad med ett exklusivt säkerhetspaket, och den har varit med om omfattande krocktester.
Säkerhet i toppklass – Pedal Release System.

De är fortfarande branschens enda IVECO-liners på 7,49 ton med krockkuddar, något Niesmann lite humoristiskt kallar för ”Flairbags”. 

Bland annat finns en patenterad brandvägg, vilken är en del av karossen (se foto) som skiljer denna från hytten. Brandväggen är tillverkad av GFK/GRP (glasfiberförstärkt) med styvt skum i de partier där krafter uppstår vid en eventuell krock.

I bilarna finns också ESP, bältessträckare och ett pedalfrigöringssystem (Pedal Release System), vilket ökar säkerheten i händelse av en massiv kollision, då bromspedalen fälls bort för att minska risken för skador på fötter och ben. 

Den patenterade brand/skiljeväggen mellan motor och hytt.
På Flair sitter påfyllningen av AdBlue bra till – bredvid dieseln.

Säkerhetskonceptet är resultatet av 20 månaders produktutveckling med många extrema tester, däribland simuleringar och riktiga krocktester som utförts som en frontalkrock mot en 120 ton armerad betongbarriär vid 32 km/h, vilket motsvarar en kollision mot ett stillastående fordon med en hastighet av 135 km/h.

En ny och stor satsning är företagets egen solenergianläggning med 9 000 solcellsmoduler som installerats under 2023. Cirka tio procent används direkt i tillverkningsprocessen, vilket täcker runt 55 procent av fabrikens elförbrukning. 

Efter guidning och rundvandring har vi förstått lite mer av hemligheten bakom märkets popularitet och framgångar. Om någon fortfarande undrar kan vi dessutom nämna att Niesmann tagit emot många utmärkelser: bland annat Red Dot Award för designen av iSmove men också för modellen Flair som vinnare i kategorin ”utmärkt produktdesign”.

Naturligtvis gäller funktionellt dubbelgolv och ett smart, utdragbart förvaringssystem i Flair.

FAKTA Niesmann

Grundat: 1955
Grundare: Hugo och Elfriede Niesmann
Bischoff: Namnet på Hugos svärson (Rainer Bischoff). 1981 föddes företaget Niesmann+Bischoff GmbH
Anställda: Cirka 200
Tillverkningskapacitet: Cirka 1 000 husbilar/år
Första stora framgång: Med modellen Clou som lanserades 1981
Krockkuddar: Introducerades 2018 på linerserien Flair
Allians: Sedan 1996 ingår de i Erwin Hymer Group
Säte: Polch, i närheten av Koblenz i Tyskland
Utmärkelser: Massor, framför allt inom Red Dot Design Award

Rulla till toppen