Alde 75 år: Svensk uppfinningsrikedom sedan 1949

Publicerad: 2024-04-05   Uppdaterad: 2024-04-02

Det som började med Alde Rasks tekniska uppfinningar stavas idag Alde International Systems och sysselsätter nästan 100 medarbetare – bara i Sverige. Vi berättar historien om det branschledande företaget inom vattenburna värmesystem, lagom till Aldes 75-årsjubileum.

Du är väl bekant med seriefiguren Oppfinnar-Jocke, alltså Kalle Ankas kompis som uppfinner olika maskiner och kemiska preparat med enastående egenskaper?

Den innovative kycklingens mänskliga motsvarighet torde heta Alde Rask. Han brukar i alla fall omnämnas så, eftersom han under 1940-talet började utveckla en rad egna tekniska lösningar som var synnerligen fiffiga. Vi låter Anders Ahlbeck berätta mer, marknadsförare på Alde och anställd inom företaget sedan tidigt 80-tal. 

– Alde Rask arbetade på en cykel- och bilverkstad här i Färlöv och var känd för att utveckla flera smarta tekniska lösningar helt efter eget huvud, exempelvis en maskin som gjorde att bilar kunde drivas med vedeldning, ett gengasaggregat, säger Anders och fortsätter:

– År 1949 beslutade sig Alde för att bilda Alde-bolaget tillsammans med sina två svågrar. De byggde en verkstad på den plats där produktionsanläggningen ligger än i dag. Färlöv var en utpräglad jordbruksbygd, så trion tillverkade produkter till traktorer samt släpvagnar och tillbehör till dessa. Så småningom utvecklade de bland annat elektriska bromsar till släpvagnar och en cirkulationspump för bilar.

Servicecentret invigdes 2018 och har inneburit ett lyft för Alde. Här välkomnar de både slutkonsumenter och återförsäljare samt håller i utbildningar. Till höger: Alde Rask.

Under 1960-talet började husvagnar bli mycket populära i Sverige – och många ville pröva på camping även under vinterhalvåret. Dock fanns inga bra värmesystem i husvagnarna, endast kaminer med punktvärme. 

Detta ville Alde ändra på.

– Efter en intensiv utvecklingsperiod lanserade de det första vattenburna värmesystemet för husvagnar. Värmepannan hade 2 kW effekt och var utrustad med ett expansionskärl med en patenterad 12-volts cirkulationspump; tidigare hade man bara kunnat nyttja självcirkulation. Tack vare att pannan var relativt energisnål var det fullt möjligt att fricampa, något som var vanligt på den här tiden då det inte fanns så många campingplatser, berättar Anders.

Med tiden blev storleken på husvagnarna större plus att campingar med elplatser blev allt vanligare. Så kom det sig att det var dags att lansera modellen 2900 Långe Jan, år 1973.

I Aldes nybyggda servicecenter finns en liten verkstad där reklamationer och garantier gås igenom. Här finns testbänkar med kretskort, pumpar, paneler och kompletta pannor. Det ger reparatörerna rätt förutsättningar att felsöka. Varje vecka inspekteras produkterna av en kvalitetsgrupp.

– Om man tittar på pannan förstår man hur den har fått sitt namn, säger Anders och omnämner Sveriges högsta fyr, Långe Jan på Öland. Det var den första värmepannan som hade allt i ett. Innanför skalet rymdes gasautomatik, expansionskärl och cirkulationspump – och den hade både 230 volts elpatron och varmvattenberedare monterad på värmepannan.

De senaste 50 åren har Alde lanserat flera revolutionerande värmepannor och haft olika ägarstrukturer (läs mer i faktarutan om milstolpar på nästa uppslag). Det som dock är oförändrat är att tillverkningen alltjämt ligger på exakt samma plats i Färlöv. Här tillverkas i dag 30 000 värmepannor varje år – och nu är det Compact 3030-serien som nyligen har lanserats. 

Alde är världsledande inom vattenburna värmesystem för husbilar och husvagnar och sysselsätter nästan 100 medarbetare i Sverige, plus ytterligare 30 stycken inom försäljning och support i Storbritannien respektive Tyskland. Under 2018 öppnade företaget ett nytt servicecenter vilket har blivit en riktig succé. Per Karlsson är servicetekniker och berättar mer:

Aldes värmesystem genom decennierna. Till höger: Compact 3000 som fick utmärkelsen Årets Branschnyhet på Scandinavian Caravan Show 1994.

– Vi byggde servicecentret intill produktionsanläggningen med syftet att kunna hjälpa slutkonsumenter som har vägarna förbi. Det vanligaste är att vi ombesörjer ett servicepaket där vi byter glykol, provtrycker gasolsystemet, kollar över värmesystemet och byter förslitningsdelar vid behov. Medan vi jobbar i verkstaden kan kunden sitta ner i vår lounge där det finns en soffgrupp, tv och gott om kaffe.

En hjärtefråga är att verkligen ta sig tid med varje enskild kund.

– Vi får rätt många frågor kring värmesystemen och dess funktioner. Genom att boka relativt få besök per dag har vi möjlighet att i lugn och ro berätta om vårt utförda arbete och samtidigt räta ut eventuella frågetecken som kunden har, förklarar Per.

Något som också är nytt i och med servicecentrets tillkomst är att Alde numera håller i utbildningar rörande värmesystem.

Från vänster: Aldes första värmepanna som tillverkades 1966–1968. Värmepannan vidareutvecklas till modellen 2800 som producerades 1968–1974 med försäljning till kunder som SMV och KABE. Andra fr.v: Modellen 2900 som kallades Långe Jan byggdes 1973–1980. Tredje fr.v.: Comfort Balance 2925 gjordes 1982–2001. Fjärde fr.v.: Comfort 2930 lanserades 1978.

– Det är primärt för verkstadspersonal i branschen, men vi erbjuder även kurser för återförsäljare. Det kommer hit folk från hela världen och vi har dessutom möjlighet att hålla kurser på annan ort om så önskas, berättar Per.

Trots att Per har arbetat på samma företag i 29 år har han fortfarande ett oerhört engagemang, något som för övrigt är signifikativt för alla medarbetare vi träffar på Alde.

– Alde är en mycket bra arbetsgivare och vi är flera stycken som har jobbat kvar i decennier. Det finns faktiskt en och annan inne på produktionssidan som har varit här i 50 år. Vi känner en stolthet över att vi är världsledande och fortfarande tillverkar våra vattenburna värmesystem från plåt till panna här i lilla Färlöv, avslutar Per.


1949 Företaget grundas av Alde Rask och hans två svågrar, Gunnar Eklund och Erik Ohlin. Inledningsvis inriktar de sig på tillverkning av släpvagnar och produkter till desamma.
1950 Alde Rask bygger en husvagn på en Alde-släpvagn. Det kan vara en av de första husvagnarna som byggdes i Sverige.
1966 Den första mobila värmepannan lanseras, marknadsförd av en lättklädd dam och texten ”Äntligen! Den perfekta husvagnsvärmen”.
1969 Första exporten, till en husvagnsfabrik i forna Jugoslavien. Den tillverkaren, Adria, installerar fortfarande värmesystem från Alde.
1973 Tillbyggnad till följd av att verksamheten har expanderat kraftigt. Detta år säljs även företaget till Optimus-Alde AB och modellen 2900 Långe Jan tas fram.
1978 Comfortpannan introduceras – en riktig klassiker som kommer att tillverkas under 40 år!
1986 Fyra medarbetare – Mats Ebenstrand, Lars Thuresson, Lars-Göran Andersson och Bo Griwell – köper tillbaka företaget och byter namn till Alde International AB. Nuvarande logotyp kommer till. Fortsatt expansion då lokalerna byggs ut.
1993 Dags för den nya Alde Compact 3000. Den får plats i mellangolvet på husbilar och är världens första kombipanna med inbyggd elpatron och varmvattenberedare. Den får utmärkelsen Årets Branschnyhet på Scandinavian Caravan Show 1994.
1997 En privatägd företagsgrupp som är aktiv inom fritidsbranschen köper företaget. Det innebär ökade möjligheter för internationell expansion.
2001 Ett dotterbolag i Tyskland bildas. Samma år tar Alde över Primus värmedivision, och får därmed reservdels- och serviceansvaret för Primus värmepannor i hela Europa.
2006 Lansering av Alde Compact 3010, en vidareutveckling av Alde Compact 3000. Vattenburen värme efterfrågas nu på bred front världen över och företaget satsar därmed hårdare på internationell expansion.
2009 Ännu ett dotterbolag bildas, denna gång i England.
2012 Alde Corp startas i USA med inriktning även mot den kanadensiska marknaden.
2013 Alde Compact 3020 introduceras, en vidareutveckling och efterträdare till Alde Compact 3010.
2015 Alde Flow, en separat varmvattenberedare som ger användaren större tillgång till varmvatten, kommer ut på marknaden.
2018 Alde Service Center öppnar i Färlöv med målet att ge slutkonsumenter experthjälp med service, installation och reparation av Alde- och Trumaprodukter.
2021 Den senaste värmepannan, Compact 3030-serien, visas.
2024 75-årsjubileum!

Rulla till toppen