Åk på spökturné: Hemsökta hus

Publicerad: 2024-04-18   Uppdaterad: 2024-04-16

Barngråt i natten, iskalla vindar och dödsvarsel. Sverige är fullt av vackra gamla slott och gårdar som många definitivt inte skulle vilja tillbringa en natt i. Här är några av Sveriges mest hemsökta hus – vågar du besöka dem?

BORGVATTNETS PRÄSTGÅRD

Sveriges mest hemsökta hus. FOTO: Niklas Kämpargård

Prästgården i Borgvattnet i Jämtland är känd som Sveriges mest hemsökta hus och har förekommit i många reportage där modiga utsända tillbringat en natt bland spöken och andra hotfulla väsen. Enligt sägnen är det, bland andra, prästfrun Märta Hedlund som hemsöker gården efter att hon dött i barnsäng i början av 1900-talet. Hennes vålnad kan besökarna träffa på i det så kallade ”Gula Rummet”, där hon dog. Särskilt gäster som skräpar ner kan få sig en avhyvling av den forna prästfrun.

Ryktet säger också att ett mördat spädbarn ligger begravt intill huset. När man vid ett tillfälle försökte gräva efter vatten vid just denna plats ska hela huset ha börjat skaka, tills arbetet avbröts. Gäster vittnar om att de hört spädbarnsgråt och sett gestalten av ett barn, främst kring ”Rosa rummet” på nedervåningen.

VAR: Borgvattnet 760, 830 76 Stugun
WEBB: www.borgvattnet.eu
NÄRLIGGANDE CAMPING: Färsåns Fritid och Fiskecamp, Hammarstrand. Tel: 070-363 26 34. Öppet 1/6–30/9.
GPS-koordinater: 63o12’46’’N   16o5’53’’E

FOTO: Niklas Kämpargård

DROTTNINGHOLMS SLOTT

FOTO: Anders Blomqvist/Getty Images

Drottningholms slott må vara officiell bostad åt vårt kungapar, men tydligen slipper inte ens kungligheter undan för spökerierna. Åtminstone inte om de bor i ett slott från 1600-talet. I en uppmärksammad dokumentär om slottet från 2017 berättar drottning Silvia själv att hon känner av en övernaturlig närvaro på Drottningholm.

–  Det finns spöken, det finns många. Kom och känn själv, gå omkring här när det är mörkt och så, säger drottningen i inslaget, enligt tidningen Hemmets Journal.

Även drottningens svägerska, prinsessan Christina, vittnar om spökerier på slottet. I sin bok Dagar på Drottningholm berättar hon om en mystisk gestalt som hennes far, arvprins Gustaf Adolf, såg luta sig över honom från balustraden i den stora trappan. Det här inträffade bara en månad innan prinsen omkom i en flygolycka.

VAR: Drottningholms slott 1, 178 93 Drottningholm
WEBB: www.kungligaslotten.se/vara-besoksmal/drottningholms-slott.html
NÄRLIGGANDE CAMPING: Ängby Camping, Blackebergsvägen 25, 168 52 Bromma. Tel 08-370 420. Öppet 1/1–31/12. 
GPS-koordinater: 59o20’24’’N   17o54’06’’E

Drottning Silvia känner en övernaturlig närvaro i Drottningholms slott.

ERICSBERGS SLOTT

På Eriksberg i Södermanland spökar Pintorpafrun. FOTO: Marcus Möller

Ericsbergs slott i Södermanland är ett vackert gammalt barockslott med anor från 1600-talet. De kan också skryta med en riktig kändis bland svenska spöken, nämligen Pintorpafrun. Det råder delade meningar om vem slottsfrun var när hon levde – och om spöket är snällt eller elakt. Vissa säger att hon hette Anna Karlsdotter och andra menar att hennes namn var Beata von Yxkull. Oavsett vem hon var är det många som är eniga om att hon i själva verket var en mycket god kvinna.

Pintorpafrun ångrar sina grymheter som en osalig ande på Ericsbergs slott, men det finns också de historier som berättar om en elak kvinna som straffades av djävulen för allt hon gjort. Legenden säger att hon hämtades i en svart vagn och fördes till helvetet och hemsöker därför nu slottet som en klagande vålnad.

VAR: Gårdskontoret Ericsberg, 641 93 Katrineholm
WEBB: ericsberg.se
NÄRLIGGANDE CAMPING: Djulöbadets Camping & Stugby, Kanotvägen, 641 92 Katrineholm. Tel 0150-572 42. Öppet 1/1–31/12.
GPS-koordinater: 58o58’12’’N   16o12’36’’E


GLIMMINGEHUS

Riktiga andar har börjat störa spökvandringarna på Glimmingehus. FOTO: GETTY IMAGES

Skånska Glimmingehus är Nordens bäst bevarade medeltida borg. Här anordnas mängder med olika aktiviteter, och självklart också spökvandringar. På sistone har dock skådespelarna börjat störas av riktiga andar under föreställningarna, rapporterar Ystads Allehanda. De har hört fotsteg från tomma våningar och sett spöklika gestalter uppenbara sig.

Glimmingehus har alltid varit känt för sina spöken. Det är den unga jungfrun som tros ha blivit inmurad i slottsmuren. Vita frun som stiger upp med dimmorna ur vallgraven. Spökdroskan dragen av svarta hästar som kan ses på borggården och den lilla flickan i blå klänning som flera besökare frågar om, bara för att få svaret att hon inte finns. Spökvandringarna är populära, men nu har borgens andar fått nog. Kanske har gastarna helt enkelt bestämt sig för att det får vara slut på guidade spökvandringar nu?

VAR: Borgvägen 6, 276 56 Hammenhög
WEBB: österlen.se/glimmingehus
NÄRLIGGANDE CAMPING: Tobisviks Camping, Tobisvägen 38, 272 94 Simrishamn. Tel 0414-41 27 78. Öppet 1/1–31/12. 
GPS-koordinator: 55o34’12’’N   14o20’10’’E


GRIPSHOLMS VÄRDSHUS

På Gripsholm huserar vänliga och omtänksamma spöken.

Mysiga Gripsholm i Mariefred är Sveriges äldsta värdshus och har självklart, precis som slottet intill, sina alldeles egna spöken. Värdshuset vilar på en klostergrund från 1400-talet och man tror att det är några av munkarna som går igen. Men till skillnad från en del andra ställen är spökena på Gripsholm vänligt sinnade. Både personal och gäster känner tydligt av en närvaro på värdshuset, men de är noga med att berätta att ingen någonsin har fått dåliga vibbar.

Tvärtom verkar andarna omtänksamma. Gäster har rapporterat att de vaknat mitt i natten av att de blivit omstoppade av osynliga händer, eller att någon har försökt väcka dem för att se till att allt är som det ska. Väljer du att övernatta här kanske du får träffa ett spöke eller två. Värdshuset kan garantera spökfria rum, men om du vill uppleva något övernaturligt är det störst chans i någon av de kungliga sviterna.

VAR: Kyrkogatan 1, 647 30 Mariestad
WEBB: gripsholms-vardshus.se
NÄRLIGGANDE CAMPING: Mariefreds Camping, Edsala. Tel 0159-131 30. Öppet 12/4–29/10.
GPS-koordinater: 59o15’54.’’N   17o15’16.’’E


HÄRINGE SLOTT

FOTO: Secret Escapes
FOTO: Häringe Slott

Vackra Häringe slott i Västerhaninge har en lång historia bakom sig, och med en långlivad story kommer som regel ett och annat spöke. Det kanske inte ser ut som ett hemsökt slott, men skenet bedrar. På Häringe är det bland annat den tidigare slottsfrun Marguerite Wenner-Gren som fortfarande tar hand om sitt älskade slott. Hennes ande pysslar enligt rapporter med småsaker som att vattna blommor och rätta till dukar. Hon tycker inte om när gästerna är allt för stökiga, då sveper hon genom slottet som en iskall vind. I matsalen kunde det tidigare bli riktigt stökigt att äta middag, eftersom två bråkiga gastar gärna knuffade på matgästerna.

Slottet kan också skryta med en 400 år gammal skotsk munk som sitter i det som kallas det Övre Gotiska rummet, och dessutom två bråkiga spöken i Gyllene Matsalen. Efter råd från medium satte de upp en spegel, ljusa gardiner och en kristallkrona, vilket ska ha lugnat spökena.

VAR: Häringe Slott, 137 91 Västerhaninge
WEBB: haringeslott.se
NÄRLIGGANDE CAMPING: Östnora Camping, Östnoravägen 37, Västerhaninge. Tel: 08-500 410 00. Öppet 1/1–31/12. 
GPS-koordinater: 59o3’12’’N   18o3’25’’E


TORPA STENHUS

På Torpa stenhus finns flera vålnader. FOTO: Lars-Åke Höglund

Torpa stenhus i Tranemo kommun i Västergötland är, liksom Glimmingehus, en välbevarad medeltida borg. Och liksom Glimmingehus har de en inmurad flicka som hemsöker ägorna. I det här fallet hade flickan varit på besök i Danmark, där pesten brutit ut. När hon kom hem murade hennes far, borgens herre, in henne levande i ett av rummen på Torpa för att inte pesten skulle sprida sig. Här finns också ett spökekipage som sägs visa sig för Torpas ägare när dennes bortgång är nära, som ett dödsvarsel.

Grå frun är en annan av borgens vålnader. Hon var också dotter till en av borgens gamla herrar, och för dem slutade det tydligen sällan bra för. Flickan föll för en fånge som fadern tagit med från Danmark. Förhållandet gick dock inte hem hos pappan, så han dödade fången. Dottern blev enligt legenden sjuk av sorg och dog strax därpå.

VAR: Torpa Stenhus, 514 52 Länghem
WEBB: torpastenhus.se
NÄRLIGGANDE CAMPING: Vegby Camping, Storgatan 2, 523 62 Vegby. Tel 0321-729 12. Öppet april–september.
GPS-koordinater: 57o40’43’’N   13o22’30’’E


VON ECHSTEDTSKA GÅRDEN

Von Echstedtska gården i Västra Smedbyn i Säffle kommun har anor från 1700-talet, och kan bland annat stoltsera med landets vackraste utedass. Men den värmländska gården har också sina osaliga andar. Här sägs spöket av en olycklig piga gå igen. Enligt legenden råkade hon döda sin stora kärlek, en dräng som också arbetade på gården. Han hade klätt ut sig till ett spöke för att skoja med den mörkrädda pigan, men det bar sig inte bättre än att hon, för att försvara sig mot vad hon trodde var en anfallande ande, slog ihjäl sin älskade med uthusnyckeln. Efter denna händelse fick pigan inte frid vare sig i livet eller i döden, och hemsöker sedan dess Von Echstedtska gården. Här har hon också sällskap av en annan mördad dräng och en spökande vit häst.

VAR: Västra Smedbyn, 661 94 Säffle
WEBB: varmlandsmuseum.se/vonechstedtska/
NÄRLIGGANDE CAMPING: First Camp Duse Udde – Säffle. Tel: 053-31 08 00. Öppet 1/1–31/12.
GPS-koordinater: 59o4’55’’N   12o3’5’’E 

Rulla till toppen