Caravan Clubs campingar – del 1

Publicerad: 2024-06-03   Uppdaterad: 2024-06-01

Caravan Club bildades 1958 och föreningen är idag Sveriges största privata campingplatsägare – med 33 anläggningar runt om i Sverige. I en artikelserie om tre delar kommer vi att presentera samtliga. Vi börjar med de elva nordligaste.

Granfjärden Klubbcamping

Adress: Sund 2664, 742 93 Östhammar
GPS-koordinater: 60°18’47.4″N 18°19’50.0″E
Antal platser: 66 varav 16 gästplatser.
Faciliteter i urval: Bastu, barnlekrum, lekplats, bollplan, grillplats på stranden, samlingslokal med gemensamma aktiviteter, pub och matmeny samt fullständiga rättigheter.
Kännetecken: Lugn familjecamping med egen badplats vid den lilla sjön Granfjärden som omges av skog.
Se och göra i omnejden: Den vackra skärgårdsön Gräsö kan du enkelt besöka med bilfärjan Gräsöleden från Öregrund, en resa som tar fem minuter och är kostnadsfri. Gräsörävarna på ön erbjuder även fiske- och båtturer liksom fartfyllda turer med RIB-båt. Bakluckan Drive-in-loppis i Norrskedika är Sveriges första och Upplands största bakluckeloppis – nästan ett måste att besöka. För familjen erbjuder Furuvik en djurpark med 40 djurarter från hela världen liksom ett äventyrsbad, tivoli och äventyrsbana.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/granfjarden

Granfjärden Klubbcamping
Granfjärden Klubbcamping. /// FOTO: Roland Stolt

Hassela Camping

Hassela Camping. /// FOTO (skidbild): Erik Nordin

Adress: Kyrkbyn, 820 78 Hassela
GPS-koordinater: 62°05’52.5″N 16°44’04.4″E
Antal platser: 46 varav 14 gästplatser.
Faciliteter i urval: Bastu, samlingslokal, lekplats med studsmatta/skyddsnät, bollplan, båtuthyrning, grillplats.
Kännetecken: Läget mitt i naturen med utsikt över Hasselasjön och Älvåsens skidbackar.
Se och göra i omnejden: I Hassela samhälle finns pizzeria och en lunch-restaurang med fullständiga rättigheter. Hasselabygdens 18-håls golfbana ligger tre kilometer från campingen. Vintertid har du en enastående utgångspunkt för skidåkning då Hassela Ski Resort ligger på andra sidan sjön. Du kan även göra en tur med islandshäst via närbelägna Storskogens Hästturer vid Hallsgård. Eller varför inte besöka äventyrsbadet invid campingen? Annars finns den 60 km långa vandringsleden Vallstigen som startar i Hassela och erbjuder 12 rastplatser och lika många vindskydd på vägen mot Norrfjärden. Utflyktstips med bil är Ersk-Matsgården och Gräsåsens Trädgårdscafé.
Kontaktuppgifter och infocaravanclub.se/hassela


Mangenbaden

Mangenbaden. /// FOTO: Christer Katus

Adress: Mången 412, 655 97 Molkom
GPS-koordinater: 59°36’59.2″N 13°52’52.5″E
Antal platser: 75 varav 25 gästplatser.
Faciliteter i urval: Badplats, lekplats, minigolfbana, grillplatser, båt- och SUP-uthyrning, boulebana, frisbeegolfbana, festlokal för uthyrning.
Kännetecken: Den två kilometer långa badstranden samt vandringslederna i campingens omedelbara närhet.
Se och göra i omnejden: Molkom, Filipstad och Karlstad ligger en kortare bilresa längs väg 63 med allt vad dessa städer har att erbjuda. Missa exempelvis inte Wasa Knäckebröd Butik och Museum i Filipstad eller Sandgrund – Lars Lerins Konsthall i Karlstad. Det finns även en frisbeegolfbana och en multi-sportarena i Kalhyttan med flera fina skogsspår. Du kan vandra eller cykla i Brattforsheden där det finns en hembygdsgård, ett museum och Krigsflygfält 16 Brattfors med sin spännande militärhistoria och speciella natur.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/mangenbaden


Mista Klubbcamping

Mista Klubbcamping

Adress: Mista 1, 185 93 Vaxholm
GPS-koordinater: 59°23’40.7″N 18°17’56.7″E
Antal platser: 104 varav 21 gästplatser.
Faciliteter i urval: Bad, bastu, samlingslokal, barnlekrum, lekplats, bollplan, kanot-, SUP- och roddbåtsuthyrning, bouleplan, grillplats.
Kännetecken: Läget precis vid havet i anslutning till naturreservatet på Bogesundslandet samt närheten till Vaxholm – ofta kallad Stockholm skärgårds huvudstad.
Se och göra i omnejden: Endast några hundra meter från campingen ligger Bogesunds slott där du kan starta din vandring på såväl Lilla som Stora Slottsrundan på tre respektive åtta km. Eller varför inte ta en cykeltur till Vaxholm alternativt bussen eller Vaxholmsbåten direkt in till Stockholm city? Om du föredrar en lugnare aktivitet finns Ostmakeriet på Rindö, ett småskaligt hantverksmejeri med gårdsbutik.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/mista


Norbergs Camping

Norbergs Camping. /// FOTO: Thorsten Vallenius

Adress: Fraggvägen 1, 738 31 Norberg
GPS-koordinater: 60°04’19.5″N 15°55’08.9″E
Antal platser: 101 varav 36 gästplatser.
Faciliteter i urval: Kiosk, bastu, samlingslokal, lekplats, bollplan, båt- och kanotuthyrning, boulebana – och en grillplats med gemensam grillning varje fredagskväll.
Kännetecken: Närheten till sjön Noren liksom de milsvida skogarna som erbjuder utmärkta möjligheter till friluftsliv – med svamp- och bärplockning om hösten. 
Se och göra i omnejden: På gångavstånd ligger Norbergs centrum med affärer, restauranger och café. Dess historia som gruv- och järnsamhälle visas i form av den gamla Lapphyttan ute i skogen medan den nya Lapphyttan nära Norbergs centrum visar en rekonstruktion av en gammal masugn. Dessutom kan du besöka Norbergs Gruvmuseum liksom Polhemshjulet i Kärrgruvan, Sveriges största bevarade vattenhjul. Motionssugen? Då kan du njuta av spåren i Klackberg eller varför inte svinga klubban på någon av de tre golfbanorna i en radie om ett par mil runt ditt ekipage? Här har du även städerna Fagersta och Avesta.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/norberg


Norsträsks camping

Norsträsk camping. /// FOTO: Christer Katus

Adress: Sjöbotten, 922 92 Vindeln
GPS-koordinater: 64°26’04.9″N 20°03’01.7″E
Antal platser: 62 varav 30 gästplatser.
Faciliteter i urval: Badplats, bastu, samlingslokal, barnlekrum, lekplats, minigolfbana, fiskemöjligheter, kanot- och båtuthyrning, boulebana, grillplats.
Kännetecken: Avskildheten och lugnet som kommer med en anläggning som har över två mil till närmaste mataffär.
Se och göra i omnejden: Hit har du åtta–nio mil till Umeå, Skellefteå, Lycksele och Vännäs och till närmaste mataffär är det två. Till Vindeln är det cirka fyra mil och där finns ett visst utbud av affärer och sevärdheter. Här forsar även den orörda Vindelälven fram med ett härligt brusande. Gillar du ost? Då rekommenderar vi ett besök på Västerbottensost i Burträsk. I övrigt är det bara att njuta av den storslagna och närmast oändliga naturen kring campingen med fina möjligheter till vandring, fiske samt bär- och svampplockning.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/norstrask


Ockelbo camping

Ockelbo camping. /// FOTO: Christer Katus

Adress: Gamla Åmotsvägen 20, 816 30 Ockelbo
GPS-koordinater: 60°53’18.2″N 16°42’17.4″E
Antal platser: 69 varav 31 gästplatser.
Faciliteter i urval: Samlingslokal, lekplats, fiskemöjligheter, kanot- och båtuthyrning, boulebana, grillplats.
Kännetecken: Lugnet alldeles vid Bysjöns strand och möjligheten att som campare få gratis fiskekort i Bysjön samt låna campingens eka.
Se och göra i omnejden: Ockelbo centrum ligger en kort promenad bort och erbjuder affär, apotek, Systembolag och pizzerior. Här arrangeras även Ockelbo marknad. Campingen är granne med den ekologiska trädgårdsparken Wij Trädgårdar. En motionsslinga på fem kilometer finns i din direkta närhet och några kilometer norrut kan du besöka Älgparken i Ockelbo.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/ockelbo


Silvköparens camping

Silvköparens camping. /// FOTO: Christer Katus

Adress: Silvköparens Camping, 733 97 Sala
GPS-koordinater: 59°57’18.5″N 16°31’04.4″E
Antal platser: 95 varav 46 gästplatser.
Faciliteter i urval: Servicebutik, båt- och kanotuthyrning, lekpark, minigolfbana, boulebana, volleybollplan, trimbingo samt ett friluftsbad med stora lekytor i direkt anslutning till campingen.
Kännetecken: Läget vid sjön Silvköparen och den omgivande skogen med fina leder.
Se och göra i omnejden: Fiska i ett stort antal sjöar eller besök Sala där det finns butiker och restauranger liksom Sala Silvergruva som erbjuder en hänförande underjordisk upplevelse där du får lära dig mer om vardagen för forna tiders gruvarbetare –  60 meter under jord. Om du i stället söker action finns en eldriven wakeboardbana i direkt anslutning till campingen. Vill du varva ner efter en sådan upplevelse står Gårdsjö Älgpark till förfogande.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/silvkoparen


Smednäset

Smednäset.

Adress: Smednäsvägen 30, 790 25 Linghed
GPS-koordinater: 60°46’42.2″N 15°53’59.9″E
Antal platser: 175 varav 45 gästplatser.
Faciliteter i urval: Kiosk, bastu, badplats, samlingslokal, lekplats, minigolfbana, båtuthyrning, boulebana, grillplats.
Kännetecken: Läget längst ut på en udde i Svärdsjön med sjöutsikt i tre väderstreck.
Se och göra i omnejden: På campingen anordnas bland annat musikunderhållning och dans samt lekar för barnen – och i skogarna runt omkring finns fina vandringsleder och fäbodvallar. Via en 30 minuters bilresa når du annars Falun med världsarvet Falu Gruva samt sport- och fritidsanläggningen Lugnet. Carl Larsson-gården i Sundborn är också värd ett besök och om du kan tänka dig att åka ytterligare några mil söderut ligger Borlänge längs E16.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/smednaset


Sollerö camping

Sollerö camping. /// FOTO: Christer Persson

Adress: Soldvägen 149, 792 90 Sollerön
GPS-koordinater: 60°54’03.2″N 14°34’55.9″E
Antal platser: 204 varav 91 gästplatser.
Faciliteter i urval: Bastu, samlingslokal, barnlekrum, lekplats, cykeluthyrning, båt- och kanotuthyrning, boulebana, grillplats, restaurang, kiosk. För ungdomar finns CC-unglokalen där det under högsäsong anordnas filmvisning, disco och andra aktiviteter.
Kännetecken: Läget på Siljans största ö mitt i Siljansbygden och med en långgrund sandstrand precis vid campingen.
Se och göra i omnejden: För den fiskeintresserade säljer receptionen fiskekort som täcker Sollerö fiskevårdsområde. Inom fem mils radie når du även Mora, Rättvik och Leksand med mängder av restauranger, butiker och sevärdheter. För familjen är Leksands Sommarland en riktig hit. 
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/solleron


Tandådalen

Tandådalen. /// FOTO: Åsa Andersson

Adress: Tandådalen, 780 67 Sälen
GPS-koordinater: 61°10’45.3″N 12°59’54.4″E
Antal platser: 770 vintertid (varav 50 gästplatser) och 75 sommartid.
Faciliteter i urval (vintertid): Bastu, samlingslokal, skidlift, elljusspår, vandringsled, grillplats, snöskoterleder, inomhusbad.
Kännetecken: Läget i hjärtat av Sälen med en bred palett av utomhusaktiviteter.
Se och göra i omnejden: Skidåkning utför och på längden i närbelägna Tandådalen och på Hundfjället. Dessa är även sammanbundna med en transportlift för att du enkelt ska kunna ta dig mellan anläggningarna. Skoterleder går direkt utanför campingen och du kan åka hundspann med flera olika arrangörer. Livsmedelsbutiker finns på gångavstånd liksom restauranger och skidshop. Sommartid finns det oändligt med vandringsleder att njuta av liksom flera sjöar som du kan fiska i om du löser fiskekort.
Kontaktuppgifter och info: caravanclub.se/tandadalen


Caravan Clubs tre campingbenämningar

Caravan Club logotype

• Allmän camping: Hit är alla välkomna, men Caravan Club-medlemmar betalar en förmånligare campingavgift.

• Klubbcamping: Endast medlemmar i Caravan Club kan campa här.

• Rikscamping: Hit är alla välkomna och campinganläggningen drivs av Caravan Clubs riksorganisation (övriga campingar drivs av föreningens regionala och lokala sektioner). 

Rulla till toppen