HC testar: Skruvade tältpinnar

Publicerad: 2024-06-18   Uppdaterad: 2024-06-18

Tältpinnar som skruvas ner i marken, i stället för att slås ner med en klubba, har funnits sedan 1990-talets slut. I dag slåss (minst) två fabrikat om kundernas gunst, och en av dem är Peggy Peg.

Programmet är tämligen omfattande, med bland annat markskruvar av både plast och aluminium, klämmor av olika slag och stormband som hakas fast i markisens frontskena. Skruvarna kan dras i för hand med ett plastverktyg eller med hjälp av en metallhylsa som fästs i en skruvdragare.

Så här ser de ”skruvade” tältpinnarna ut.

Lämpligast är att börja med ett av de två startpaketen – det finns ett för husvagnar och ett för husbilar – för drygt 900 kronor, och sedan komplettera efter behov. Det är också det sistnämnda paketet vi tittat närmare på, men våra omdömen om kvalitet, hanterbarhet och fasthållningsförmåga gäller givetvis även för husvagnsvarianten.

Husbilspaketet innehåller två plattor att fästa på markisbenen, sex 16-centimeters markskruvar av plast med tillhörande låsmuttrar, en duo 31-centimeters markskruvar av plast och fyra 16-centimeters markskruvar av aluminium samt diverse fästöglor och krokar. Dessutom ingår en metallhylsa och ett vridhandtag av plast.

Idén är genialisk! Alla känner till att en skruv sitter mycket bättre än en konventionell slät pinne som slås ner, av naturliga skäl. Samtliga ingående delar känns gedigna, och skruvarna är lätta att dra ner i marken – så länge den inte är alltför hård – och de sitter stadigt. Smidigast går det om du använder en skruvdragare, men då måste du tänka på att hålla denna laddad.

Startpaket med det viktigaste du behöver för att kunna sätta fast markisen på ett enkelt och säkert sätt.

Speciellt uppskattade Husvagn & Camping låsmuttrarna för skruvarna till markisbensplattorna. Dessa gör att du kan spänna skruvarna hårt mot plattan, även om du skulle råka stöta på en sten innan skruvarna är helt nerdragna. 

Det enda negativa vi kunnat hitta är prisnivån – exempelvis ett par hundralappar för ett dussin 12-centimeters skruvar! Fast å andra sidan, smakar det så kostar det…

Vi har även tittat på en produkt som innebär ett nytänkande när det gäller att säkra en husbilsmarkis – en avlång vattenbehållare som spänns fast på markisbenet med tre kardborrband. Tack vare denna kan du få ett säkert fäste för markis-benet även på hård mark, som exempelvis asfalt. Volymen är cirka tio liter, vilket gör att du bör ha nära till en vattenkran för att kunna använda den – för 20 liter vill du helst inte ta från fordonets färskvattentank. Behållaren kostar cirka 300 kronor.

Smart vattenfylld tyngd för markisbenet, som sätts fast med kardborrband.

FAKTA

Företag: Peggy Peg
Grundare: Brigitte och Achim Reinhold
Finns: I 18 länder
Utmärkelser: 2
Antal tillverkade ”screw-in-pegs”: 4 157 450
Säte: Neudrossenfeld, Tyskland
Info: www.peggypegs.de

Rulla till toppen