Läge att äta ute?

Publicerad: 2024-09-02   Uppdaterad: 2024-09-03

Vad sägs om att ”boka bord” nere vid stranden och blicka ut över havet medan du avnjuter en bit mat och lyssnar till vågornas svall? Det enda du behöver är några enkla råvaror och kanske ett portabelt kök. Vi låter en riktig utefantast inspirera till matlagning i naturen.

Campingplatser har ofta ett fantastiskt läge med skogar, sjöar och hav som närmaste granne. Ändå är det förbluffande lätt att bli sittande vid campingfordonet, särskilt under måltiderna.

Men det behöver faktiskt inte vara särskilt komplicerat att ibland lämna favoritstolen för att avnjuta en måltid i det fria. På köpet kommer du närmare naturen, får en ny middagsutsikt och kanske rent av upplever ett litet vardags-äventyr. Det menar Hanna Olvenmark som är dietist, kokboksförfattare och matinspiratör – och älskar att äta ute (i naturen alltså).

– Jag försöker vara ute så mycket jag kan och involverar alltid matlagning eftersom jag vet att jag kommer att bli hungrig förr eller senare. Något som många med mig upplever är att maten smakar mycket godare i naturen; den enklaste rätten kan bli jättegod. Dessutom tycker våra barn att det är väldigt roligt att vara utomhus. Naturen inbjuder till nyfikenhet och utforskande, berättar Hanna.

Utrustning äta utomhus
Varför inte göra din egen utelåda, precis som Hanna? Ett smidigt sätt att samla allt du använder när du ska äta ute, så att det är enkelt att hitta.

Hur ser då förberedelserna ut inför matlagning utomhus? Hanna brukar utse en rätt som går relativt snabbt att tillaga, cirka 15–25 minuter, och tänker sedan igenom de olika momenten som ingår i receptet.

– Hemma i köket har du ju allt, men i naturen är du utelämnad till det som finns i packningen. Gå igenom vartenda steg i huvudet och kontrollera på så vis att alla redskap och ingredienser är med – även vatten att koka i och smör att steka i. Enkla knep för att göra rätterna lite lyxigare är att ta med en pepparkvarn, hackade örter och riven parmesanost.

Hanna menar att det enbart finns fördelar med att testa en ny middagsutsikt.

Less is more. Ibland räcker det att ta med en kopp kaffe med tilltugg på utflykten.

– Om du bor på en camping är det världens möjlighet att få se mer av den fina naturen runt omkring. Dessutom blir det troligen ännu skönare att komma tillbaka till bekvämligheterna efter att man har varit ute på ett litet äventyr. 

– Jag vill även poängtera att du inte nödvändigtvis behöver laga maten ute, man kanske kan ta med något från husvagnen ner till stranden till exempel. Sedan brukar scrollandet på telefonerna minska i naturen. 

– Det kan innebära att man samtalar med varandra på ett annat sätt än hemma. Och vem vet, utflykten kanske slutar med att ni får feeling och tar ett spontant bad efter måltiden? säger Hanna.

FOTO: Ulrika Pousette

LÄS MER OM UTEMAT

Vill du lära dig mer om att laga mat ute? Då kan vi tipsa om Hannas tredje kokbok i ordningen, Portionen under tian: Äta ute. Till varje recept hör en packlista – och alla måltider är klimatberäknade och kostar runt tio kronor.

Hanna Olvenmark
FOTO: Therese Elgquist

HANNA OLVENMARK

Är dietist, kokboksförfattare och matinspiratör liksom grundare av plattformen Portionen Under Tian som tipsar om mat som är klimat-smart samt bra för kroppen och plånboken. 

Läs mer på undertian.com.


Prylar till picknicken

Är du sugen på ett vardagsäventyr men saknar rätt utrustning? Här är några utvalda favoriter från Campingvaruhuset.se.

OMNIA MINIUGN

Vem sade att det inte går att tillaga äppelkaka eller något annat smaskigt på utflykten? Med den här lilla ugnen kan du baka och laga mat direkt på gasolköket. Pris: 395 kr.

 
TERMOS ROSTFRITT STÅL

Drick ditt kaffe med stil i denna snygga termos med en liters volym. Pris: 259 kr.

HAMBURGERHALSTER

Har du tillgång till en eldstad nära campingen? Varför inte brassa på några burgare på detta halster vars grillgaller mäter 34 x 25 cm? Pris: 129 kr.

PRIMUS ATLE TVÅLÅGIGT GASKÖK

Hopfällbart kök som väger 5,2 kg och är utrustat med lås och bärhandtag – perfekt för utflykten! Två separata reglerbara lågor som erbjuder gott om plats för kok- och stekkärl. Pris: 2 209 kr.


VITA BÖNOR MED VITLÖK, BASILIKA OCH TOMAT

Vita bönor med vitlök, basilika, tomat

Cirka 4 portioner

DU BEHÖVER:

6 vitlöksklyftor
1 msk oliv- eller rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
6 dl vita bönor, kokta
2 dl vatten
1 burk körsbärstomater, konserverade (ca 4 dl)
2 msk basilika, färsk eller fryst
1 näve riven smakrik ost, t.ex. parmesan eller präst

Bröd eller pasta till servering

Gör så här: Finhacka vitlöken och stek i olja på medelvärme. Tillsätt buljongtärningen, spiskummin, och peppar. Rör om och häll sedan ner bönorna, vattnet och tomaterna. Låt puttra på låg värme i 10–15 minuter. Tillsätt basilika och smaka av med salt. Riv lite ost över precis innan servering – ät som den är eller med en bit bröd eller pasta till!

CURRYGRYTA MED SPENAT, ÄPPLE OCH KIKÄRTOR

Currygryta med spenat, äpple och kikärtor

4 portioner

DU BEHÖVER:

4 port ris eller nudlar
2 tsk grön currypasta
250 g fryst spenat, hackad eller hel
4 dl kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 rött äpple
6 dl kikärtor, kokta
Olja att steka i
Riven kokos som topping

Gör så här: Koka nudlarna i stormkökets stora kärl tills de är al dente. Häll av vattnet med hjälp av stekpannan/locket och ställ åt sidan med locket på. Fräs currypastan i lite olja under omrörning i det mindre kärlet, tillsätt sedan spenat och stek tills den är mjuk. Häll över kokosmjölken och smula ner buljongtärningen, låt grytan koka upp. Skär äpplet i mindre bitar och lägg ner i kärlet tillsammans med de kokta kikärtorna. Låt puttra i fem minuter och servera sedan tillsammans med nudlarna. Toppa eventuellt med lite kokos.

Camping: Närmare naturen
Rulla till toppen