Köpa begagnat – här är din guide!

Publicerad: 2021-06-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Att köpa en begagnad husvagn eller husbil kan vara förknippat med många funderingar. Hur får man exempelvis tag i ett lämpligt fordon, vad ska man tänka på inför köpet och hur undviker man att gå på en nit? Vi guidar dig till ett lyckat köp, och fokuserar mest på husbil.

Idag finns det en uppsjö av olika husvagnar och husbilar att välja bland. Och det rika utbudet av fordonstyper, storlekar och planlösningar kan i många fall upplevas överväldigande. Som att hitta en nål i en höstack kanske någon känner kring att hitta ett fordon som passar ens egna behov och förutsättningar. 

Men det behöver faktiskt inte vara så omständligt. Genom att systematiskt gå igenom de mest avgörande faktorerna, kommer utbudet sakta men säkert att krympa och göra valet enklare.

Så vilka är då dessa faktorer? I nämnd ordning handlar det om vilken körkortsbehörighet och budget ni har, hur ni kommer att använda fordonet samt hur familjekonstellationen ser ut. Det menar Henrik Mård som är säljare på Forsbergs Fritidscenter i Linköping.

Köpa begagnat – här är din guide!
Värdefulla tips av Henrik Mård.

– Körkortsbehörigheten avgör vilka fordon som man får köra eller dra, vilket innebär en naturlig urgallring. När man sedan sätter en budget krymper valmöjligheterna ytterligare. 

Här kan det vara klokt att värdera ”pengen” mot användningsgraden. Om fordonet ska brukas två veckor på sommaren kanske man ska begränsa sig lite. Planerar man däremot att vara aktiv året runt kan det vara vettigt att satsa lite mer pengar, säger Henrik.

Nästa steg blir att fundera över om en husbil eller husvagn är lämpligast. Här menar Henrik att användningsområdet får styra valet – och i viss mån även budgeten.

– Den som planerar att resa runt en hel del, bör kanske kika på en husbil eller möjligen en mindre så kallad resevagn. Är det däremot fråga om att stå still på ett och samma ställe, lär förmodligen en husvagn modell större vara ett lämpligare val. Om man rör sig i de lägre prisklasserna, bör man känna till att man får ett betydligt fräschare och nyare fordon om man satsar på en husvagn, menar Henrik.

När valet kring husbil eller husvagn har klarnat, är det dags att bena ut hur fordonet behöver vara utrustat och vilken planlösning som passar bäst. Här vill Henrik skicka med tipset att inte låsa sig vid nuet, utan även tänka några år framåt.

– Fundera på hur resandet kan komma att se ut över tid. Om fordonet bara ska nyttjas sommartid är det onödigt att köpa en vinteranpassad modell där isolering, fönster och värmesystem har valts ut för att tåla sträng kyla. Man får i regel ett mycket fräschare fordon om man satsar på en enklare modell i samma prisklass, säger Henrik och fortsätter:

– Tänk även igenom vilka som kommer att följa med på resorna nu och framöver. Kanske håller barnen på att bli för stora för familjesemester – och kanske vill ni ha extrabäddar för eventuella gäster? Välj en planlösning där antalet sängar och dess placeringar matchar era behov.

När alla bitar har fallit på plats kring fordonsmodeller är det dags att börja söka efter rimliga objekt. Att köpa en husvagn eller husbil från en privatperson är i regel billigare än att införskaffa ett likvärdigt fordon hos en handlare. Det beror på att privatpersonen inte lämnar några garantier och därmed inte behöver ta höjd för eventuella garantiärenden.

– Vi rekommenderar förstås att man vänder sig till en väletablerad handlare. Då vet man att fordonet är noggrant funktionstestat plus att man får garanti. Om något skulle inträffa under semestertider är dessutom sannolikheten att personen får en verkstadstid betydligt större, eftersom handlarna generellt prioriterar sina egna kunder, säger Henrik.

Om ni planerar att köpa privat är det extra viktigt att undersöka skicket på fordonet. Se mer i rutan här intill.

Köpa begagnat – här är din guide!

Kolla detta inför köpet

Köpa begagnat – här är din guide!

• Gör en ägarkontroll. Kolla med Transportstyrelsen att fordonet ägs av samma person som säljer det, samt att det inte finns några skulder kopplade till fordonet.

• Be att få se det senaste besiktningsprotokollet. Finns det anmärkningar? Kontrollera att eventuella brister är åtgärdade.

• Begär dokumentation på fukttest och provtryckning av gasolsystem. Dessa tester ska vara gjorda nyligen hos en seriös handlare. Finns inte något fukttest, be då att ett sådant görs. Fuktskador kan innebära mycket kostsamma reparationer!

Köpa begagnat – här är din guide!

• Kontrollera att värmepanna och kylskåp gör sitt jobb. Be gärna säljaren starta dessa i god tid innan ni kommer och tittar, så att ni kan känna att värmen fungerar och att kylskåpet verkligen blir kallt.  

• Säkerställ att kranar, lås, luckor och dörrar fungerar som de ska. Leta efter missfärgningar som kan avslöja läckage. Kolla skicket på klädseln.

• Funktionstesta belysningen både invändigt och utvändigt.

• Undersök skicket på däcken och sök efter en oval ring där veckonummer och årtal för tillverkningen finns angivna. Ett däck som närmar sig tio år kan behöva bytas.

• Sök efter sprickor och skador på alla fönster.

• Titta uppe på taket efter skador eller tecken på läckage.

Specifikt för husbil

• Läs på om modellen. Bra att veta är till exempel om motorn har kamrem eller kamkedja så att ni kan hålla koll på serviceintervall och ta reda på om kostsamma verkstadsbesök kan bli aktuella i närtid.

• Be att få se serviceboken. Är husbilen servad enligt rekommenderade intervall? Är det dags för större servicearbeten inom kort, typ kamremsbyte?

• Kontrollera mätarställningen. Verkar den överensstämma med det senaste besiktningsprotokollet?

• Provkör och se så att det inte är några skakningar i ratten, att växlarna går i mjukt och att husbilen inte drar snett eller låter konstigt.

Specifikt för husvagn

Kontrollera skick och funktion på dragbom, kulhandske, handbroms och stödben. Verkar allt fungera som det ska? Om ni känner er osäkra kan ni be säljaren demonstrera funktionerna.

Köpa begagnat – här är din guide!

Hyr och testa!

Att leva och bo i ett fritidsfordon gör sannolikt att bilden klarnar kring vilken modell som passar just er. Därför kan det vara bra att börja med att hyra en husvagn eller husbil.

Köpa begagnat – här är din guide!
Köpa begagnat – här är din guide!

Vad får du köra/dra?

Du som har tagit B-körkort före 1 juli 1996, och inte fått det återkallat efter detta datum, får köra i princip alla husbilar på marknaden. I annat fall får du begränsa dig till modeller med en totalvikt på upp till 3 500 kg.

Med B-körkort får husvagnens totalvikt vara 750 kg, eller mer, förutsatt att bilens och husvagnens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3 500 kg. Se Släpvagnskalkylator på www.transportstyrelsen.se.

 

Vinteranpassad?

Köpa begagnat – här är din guide!

Ska ni bo i fordonet året runt eller bara på sommaren? Vinteranpassade fritidsfordon har tjock isolering, specialanpassade fönster och i regel vattenburen golvvärme. För sommarcamparen är en enklare modell att rekommendera. Dessa är billigare i inköp vilket ger ett nyare och fräschare fordon inom ramen för budgeten.

Köpa begagnat – här är din guide!

Sängen – vilken bädd föredrar du?

TAKSÄNG – hissas ned från taket, antingen manuellt eller elektriskt. Ett platsbesparande sängalternativ som oftast finns i moderna husbilar men sällan förekommande i husvagnar.

VÅNINGSSÄNG – stationär säng i flera plan med antingen två eller tre bäddar. När en sådan säng finns är fordonet allmänt anpassat för barnfamiljer. 

QUEENBÄDD – traditionell dubbelsäng. Ordet kommer från hotellverksamheten där queenbed innebär en sängbredd på 140–160 centimeter. För att kallas King size, ska sängen vara minst 180 centimeter bred.

FRANSK SÄNG – dubbelsäng som är placerad i ett hörn. Du kan alltså bara gå i och ur sängen från ena sidan samt vid fotänden.  

LÅNGBÄDDAR – två enkelsängar mitt emot varandra på var sin långsida. Kan i vissa fall även kallas för singelbäddar.

POP-UP-TAK: Uppfällbart tak med säng. Blev årets fluga bland kompakthusbilar 2020. Ett äventyrligt sätt för nattbruk.

Husbilsmodellerna – vilken typ passar er?

Köpa begagnat – här är din guide!

PLÅTIS – kompakthusbil modell mindre som är en inredd skåpbil. Är vanligtvis kortare än sex meter och har en maximal totaltvikt på 3 500 kg.

HALVINTEGRERAD – bodelen är byggd på ett chassi som har separat förarhytt. Förarstolen och passagerarstolen är dock vändbara så att de kan bli en del av sittgruppen. Den vanligaste konstruktionen på husbilsmarknaden.

HELINTEGRERAD – oftast lyxigare, större och därmed även rymligare modell där förarhytten har integrerats med bodelen. Ett segment där de dyraste fordonen finns.

ALKOLVBIL – lite högre husbil där det finns en alkov (bula på taket) ovanför förarhytten med plats för dubbelsäng. En vanlig modell på uthyrningsmarknaden som ofta har många sovplatser.

Rulla till toppen