Så gör du för att köpa begagnat

Publicerad: 2024-05-06   Uppdaterad: 2024-05-02

Priset på nya campingfordon är högre än någonsin vilket har ökat efterfrågan på begagnade modeller. Som förstagångsköpare kan det vara en hel del att reda ut innan det är dags att slå till. Vi låter proffsen ge sina bästa råd inför köpet.

Hur hittar du rätt husbil eller husvagn? Det är en fråga som säljaren Johan Lejonqvist dagligen får bena ut på Forsbergs Fritidscenter i Linköping. Här delar han med sig av hur han brukar göra när han vägleder sina kunder till rätt val.

– Jag börjar alltid med att kolla hur kundernas behov ser ut. Vi behöver veta om de bara ska använda fordonet på sommaren eller året runt, hur många de är i familjen, hur de har tänkt semestra och så vidare. Då klarnar det om det är en husbil eller husvagn de behöver – och vi får en fingervisning om vilka modeller som kan passa, förklarar Johan. 

Ett vanligt scenario är att kunderna har pratat med bekanta som har husbil eller husvagn – och att de har föreslagit om just sin modell. Problemet är bara att det campingfordonet, även om det är bra, inte nödvändigtvis behöver gå i linje med de egna behoven.

Kontrollera att stämplarna i serviceboken är på sin plats.
Stämmer mätarställningen med senaste besiktningsprotokollet?

– De kan ha fått tips om en exklusiv vinterbonad husvagn med vattenburen värme, men själva har de bara tänkt campa några veckor under sommaren. Då brukar jag rekommendera en enkel modell med luftburen värme eftersom värmesystemet sannolikt inte kommer användas över huvud taget. Då får de en nyare och fräschare husvagn för pengarna, säger Johan.

Därefter brukar Johan be kunderna utse fyra grundpelare, saker de inte kan kompromissa med. Det kan vara exempelvis en viss planlösning, en särskild värmepanna, att det måste finnas automatväxel eller en speciell design på köket.

– Det är viktigt att inse att den perfekta husbilen eller husvagnen inte existerar. I regel måste kunderna kompromissa med något, i synnerhet vid köp av begagnade fordon där det kan finnas begränsningar inom både utbud och ekonomi. Med det sagt är det ändå fullt möjligt att hitta en modell som blir en riktig fullträff. Sedan behöver man förstås hålla sig inom vissa ramar beroende på körkortsbehörighet och budget, säger han.

Gör ägarkontroll för ditt eget bästa.
När utfördes det senaste fukttestet?

När ovanstående frågetecken är uträtade är Johans råd att besöka en seriös återförsäljare som kan presentera lämpliga modeller. Om ni väljer att köpa privat ställer det högre krav på ert kunnande.

– Fördelarna hos oss är att fordonet är genomgånget av proffs och att vi antingen åtgärdar brister eller upplyser om desamma. Hos återförsäljare finns dessutom ofta en mängd campingfordon och därmed möjlighet att jämföra modellerna med varandra, förklarar han.

Ett förhållandevis vanligt misstag är att fatta beslut lite för snabbt vid köptillfället. Det erfar Peter Feuk som länge har arbetat som leveransansvarig hos Forsbergs Fritidscenter.

Gäller det ett husvagnsköp – glöm inte bort att checka draganordningen. 
Går mörkläggningsgardinerna lätt att få upp/ned?

– Det har hänt mer än en gång att kunderna ska komma och hämta sitt nyinköp och då inser att de har missat att kolla saker som är viktiga för dem. Det kan vara hur sängarna känns, var de ska ha tv:n eller hur köket är utrustat. Därför bör ni verkligen ta god tid på er när ni tittar på campingfordon. Testa allt ordentligt och känn efter om ni skulle trivas med modellen, säger Peter.

– Precis, det gäller oavsett om ni kikar hos en återförsäljare eller hos en privatperson.

VAD FÅR DU KÖRA MED B-KÖRKORTET?

Din körkortsbehörighet avgör vilka husbilar och husvagnar du får köra. Den vanligaste körkortsbehörigheten är B. Med denna får du köra:

Husbil: Du som har tagit B-körkort före 1 juli 1996, och inte fått körkortet återkallat efter detta datum, får köra i princip alla husbilar på marknaden. I annat fall får du begränsa dig till modeller med en totalvikt på upp till 3 500 kg.

Husvagn: Med B-körkort får husvagnens och dragbilens totalvikt inte överstiga 3 500 kg. Här måste du också kontrollera, via personbilens registreringsbevis, hur mycket bilen får dra.

Provligg gärna. Du ska trots allt vara på den plats åtta timmar varje dygn.
Johan Lejonqvist och Peter Feuk (Forsbergs Fritidscenter i Linköping) har bistått med alla goda råd och praktiska tips.

Det kan faktiskt även vara förnuftigt att be säljaren gå i väg en stund och känna in campingfordonet ordentligt när ni är själva, fyller Johan i.

Till sist vill Johan och Peter belysa att campingfordon har ett oerhört brett användningsområde, något kanske inte alla förstagångsköpare tänker på.

– Husvagn och husbil behöver inte betyda att man campar tre veckor på Böda Sand. Vi har alla möjliga typer av kunder som kombinerar campingfordonet med intressen som exempelvis fiske, golf och jakt. Med det sagt: tänk stort och även några år framåt. Då är chansen stor att ni kommer hitta en modell som blir helt rätt från början.

Fungerar innerbelysningen
… och kylskåpet?

KOLL PÅ KVITTOT?

Du som köper fritidsfordon av en privatperson bör teckna ett seriöst köpekontrakt. Konsumentverket har bra vägledning på sin hemsida och där finns även färdiga dokument att skriva ut. Gå in på konsumentverket.se och skriv köpekontrakt i sökrutan. Klicka sedan på Köpekontrakt för en tryggare affär.

Det är mycket som bör kollas upp. Gör gärna en checklista!
Vilken planlösning önskas? Det finns en uppsjö.
När utfördes ett gasoltest?
Gummi är en färskvara!

KÖPA PRIVAT? Tips för ett säkrare köp

1. Gör en ägar- och besiktningskontroll: Titta på Transportstyrelsen eller Car.info så att fordonet ägs av samma person som säljer det, samt att det inte finns några skulder kopplade till det. Kolla det senaste besiktningsprotokollet. Finns det anmärkningar? Kontrollera att eventuella brister är åtgärdade. Om ni tittar på en husbil bör ni även kika på mätarställningen och fråga efter serviceboken för att kunna se hur de tidigare ägarna har skött bilen och om det väntar större servicearbeten inom kort.

2. Be att få se dokumentation på fukttest och provtryckning av gasolsystem: Dessa tester ska vara nyligen utfärdade hos ett auktoriserat företag. Om det inte finns något fukttest, begär då att ett sådant utfärdas eftersom fuktskador kan innebära mycket kostsamma reparationer. OBS! Fukttest och provtryckning av gasolsystem kan ibland utföras (omedvetet) felaktigt, varför det kan vara bra att fråga säljaren om ni får utföra nya test hos en seriös tredje part.

3. Skicket på värmepanna och kylskåp: Säg gärna till säljaren att starta dessa en stund innan avtalad tid, så att ni kan känna att värmen fungerar och att kylskåpet verkligen blir kallt. 

4. Säkerställ funktionen på kranar, lås, luckor, dörrar, fönster, mörkläggning, bäddar och belysning samt kolla klädsel och dynor: Undersök skicket på klädseln och kontrollera att alla dynor finns med för bäddning. Funkar allt som det ska?

5. Syna däcken: Undersök inte bara däckmönstret utan sök även efter torrsprickor. Kolla efter en oval ring där veckonummer och årtal finns angivet. Ett däck som närmar sig tio år kan behöva bytas. Många byter redan efter fem år. 

6. Undersök taket, eventuellt läckage och utvändig belysning: Sök efter skador eller tecken på läckage (både in- och utvändigt) samt kontrollera att belysningen på fordonets utsida fungerar som den ska.

7. För husvagn: Funktionstesta kulkoppling, handbroms och stödben: Verkar allt fungera som det ska? Om ni känner er osäkra kan ni be säljaren demonstrera funktionerna.

8. Känn in: Om allt verkar okej återstår nu bara att känna efter och bedöma om ni tror att ni kommer att trivas med modellen. Provligg sängarna, sätt er till rätta i fordonet och föreställ er en vardag i detsamma. Ta god tid på er, det har ni all rätt att göra. Om ni kikar på en husbil ska ni givetvis provköra den. Passa då på att kontrollera att hjulen känns balanserade (skakar det i ratten vid en viss hastighet?), att växlarna går i mjukt och att husbilen inte drar snett eller låter konstigt.

Rulla till toppen