Gustavsvik Camping och stugby

Publicerad: 2008-10-17   Uppdaterad: 2023-04-18

Är Sveriges första femstjärniga camping verkligen värda sina fem stjärnor? Campingpatrullen reste till Örebro en vårdag i maj 2007 och tog reda på saken. Under hela 1970-talet tillbringade vi alltid några dagar om våren på Gustavsviks Camping. Jag minns än hur barnen tjoade när vi tvättade dem i iskallt vatten i en utomhusränna. Trettio år...

Är Sveriges första femstjärniga camping verkligen värda sina fem stjärnor? Campingpatrullen reste till Örebro en vårdag i maj 2007 och tog reda på saken.

Under hela 1970-talet tillbringade vi alltid några dagar om våren på Gustavsviks Camping. Jag minns än hur barnen tjoade när vi tvättade dem i iskallt vatten i en utomhusränna. Trettio år senare är situationen annorlunda. Naturen är densamma, fast björkarna och tallarna på kullen har vuxit sig högre.

Gustavsvik Camping och stugby

Hundar är mer än välkomna. I ett av servicehusen finns ett kaklat hundbad med fön där hunden kan torkas.

Men inne på campingen har två nya servicehus vuxit upp och det är inte ofta som vi besöker så genuint genomtänkta serviceanläggningar. Här finns verkligen det lilla extra.

 

Ta bara en sådan sak som duschen, där det istället för ett solkigt duschdraperi är en glasdörr. Dessutom finns det både handduschslang och en knapp att trycka på, så att vattnet kommer ovanifrån. Varmvattnet ingår givetvis i campingavgiften. Pricken över iet är att det står en liten handskrapa på golvet.

För första gången i mitt långa campingliv kan jag gå ut ur duschen och lämna den i det skick som jag vill möta den. Vem kan skrapa bort vatten på duschväggarna med en jätteskrapa med lång skaft som brukar stå i de flesta servicehus. Ja, det är som att bo på hotell.

Jag tittar in bakom dörren med en skötrumssymbol på, och här är kontrasten till mina minnen från 1970-talet stor. En liten dusch och en liten toalett anpassade för en liten människa. Och en bänk med handfat där du kan bada din lilla baby och byta på den.

Det var 1996 som det ena servicehuset byggdes och det andra renoverades till samma skick. Det enda som skiljer dem åt är att det finns tvättstuga i det ena huset. Och vilken tvättstuga! En påkostad historia där tvättmaskinerna till och med har låsbara glasdörrar framför sig. I båda servicehusen finns kök med matplats.

Jag kan inte komma på något som fattas i dessa lyxutrustade kök. Det finns spisar med glashällar och ugnar, mikrougnar, diskplatser och diskmaskiner. Allt är gratis att använda.

Är du rullstolsburen eller av annan anledning vill använda handikapptoaletten så lånar du nyckel i receptionen. Det är även dusch på handikapptoaletten.

Gustavsvik Camping och stugby

Lekparkerna på campingen är inhägnade och har försetts med mjukt underlag.

Det var en solig dag i maj månad som vi oanmälda tog in på Gustavsviks Camping. Närkes femstjärniga anläggning skulle synas med campingpatrullens ögon. Campinglivet har lärt oss att stjärnorna inte alltid är liktydiga med hög standard och fräschör, men den här gången måste vi dock säga att vi funnit en optimal plats. Det kan knappast bli mer välvårdat och tillrättalagt för en campare än här.

 

För det första är kartan som vi fick vid ankomsten alldeles utmärkt. Här är det lätt att se vart vi exempelvis skall ta vägen med våra sopor, var butiken finns och så vidare.

På tal om sopor så råder komplett avfallssortering och tunnorna är prydligt placerade bakom vitmålade plank. Sedan finns det även mindre plank som döljer en tunna för allmänna soppåsar.

Gustavsvik Camping och stugby

Vid spolplattan har vi fri tillgång till högtryckstvätt och bildammsugare.

Sådant plank omger även den stora spolplattan som tillåter gratis biltvätt.Latrintömning sker i en separat byggnad som är kliniskt ren, välvädrad och med tillgång till handtvätt. Servicen för husbilar som vill tömma tankar eller fylla på vatten är också utformad efter konstens alla regler.

 

Mina minnens gamla vattenrännor är som sagt borta, men platsen finns kvar och är idag något som fått namnet ”Gallerian” på campingen. Här finns en servicebutik, en sommarrestaurang, grillkiosk, lekrum med leksaker, tv-rum, dataspel, telefon och ett internetrum.

Gustavsvik Camping och stugby

Håkan Fredell och Kim Lake från Skövde trivs bra på Gustavsvik Camping.

Restaurangen har inte öppnat för säsongen vid vårt besök, men när den gör det den 9i början på juni är det lätt att föreställa sig att den kan vara mysig att besöka. Enkla träbänkar men charmig atmosfär och fullständiga rättigheter.

 

Säkerhet är en viktig sak för en camping. Gustavsviks Camping är omgiven av ett ordinärt staket. Varje gäst får en nyckel till bommen där man kör in och ut. Dygnet runt finns det personal.

När det gäller säkerhetsavstånd så finns tomterna utmärkta och det finns även en skiss i nämnda broschyr om hur du ska parkera. I receptionen säger de dock att gästen själv får ta ansvar för att han eller hon inte ställer sig för tätt och att de tagit fasta på att det faktiskt inte är lag utan en rekommendation med säkerhetsavstånden. Det finns gott om lättillgängliga brandsläckare ute på området.

Som helhet är det lätt att parkera på campingtomterna, men det kan vara bra att ha några brädor i kofferten för det finns små nivåskillnader på en del platser. Det finns uppställningsplatser med vanliga eluttag, med eluttag för europakontakter, med vatten och avlopp och tv-anslutning. Allt efter plånbok och önskemål.

När vi kommer i maj är gräset grönt som på den finaste golfbana. Något som givetvis kan ändra sig om sommaren blir torr och varm. Golfbanegräs hela sommaren är det dock på 18-hålsbanan som ligger på gångavstånd från campingen.

Gustavsvik Camping och stugby

Äventyrsminigolfbanan på Gustavsvik är något extra och Örebro slott i miniatyr finns förstås med.

Vill man hellre spela minigolf har campingen en äventyrsbana som sannolikt är en av de finaste du kan hitta i Sverige. Här kan du gå in i ”Örebro Slott” och här står ”Svampen” bredvid miljöer hämtade från ”Wadköping”.

 

Granne med campingen ligger ett stort badområde med utomhuspooler, badsjö, fiskesjö och ett stort äventyrsbad inomhus. Campinggästerna har fri entré till pooler och vattenrutschbanor utomhus.

Gustavsvik Camping och stugby

 

Campingpatrullens poäng:
(Max 10 poäng per punkt, där 5 kan anses godkänt men inte mer.)

Läge – 8

Service – 9

Standard på gemensamma anläggningar – 10

Handikappanpassning – 10

Skötsel av gemensamma anläggningar – 9

Lekplats – 8

Campingtomt/uppställningsplats – 9

Säkerhet – 8

Miljö – 9

Helhetsintryck – 9

Totalpoäng – 89 (Toppbetyg!)*

 

Fakta:
Gustavsvik Camping & Stugby
Sommarrovägen
702 30 Örebro
Telefon 019-19 69 50 Fax 019-19 69 61

E-postadress:camping@gustavsvik.se
Hemsida: www.gustavsvik.se

Öppet: 25/4 – 2/11 (2008)
Pris högsäsong: Från 340 kronor inklusive el
Antal tomter: 720 varav 488 med el

Läs om fler campingplatser som campingpatrullen besökt.

* Campingpatrullen delar ut ett fint diplom till alla campngar som uppnår 80 poäng eller högre.

Gustavsvik Camping och stugby
Gustavsvik Camping och stugby
Gustavsvik Camping och stugby

Gustavsvik Camping och stugby
Gustavsvik Camping och stugby
Gustavsvik Camping och stugby
Gustavsvik Camping och stugby