Hennans Camping

Publicerad: 2008-11-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi var ute på campingturné och hade besökt både stort och smått. För tillfället var vi intrycksmätta, och hade inga andra ambitioner än att hitta boplats för natten. Målet var inte bestämt, bara riktningen. Men plötsligt låg den bara där, Hennans Camping, strax intill vägen, med sjön som närmaste granne. För tillfället badande i den...

Vi var ute på campingturné och hade besökt både stort och smått. För tillfället var vi intrycksmätta, och hade inga andra ambitioner än att hitta boplats för natten. Målet var inte bestämt, bara riktningen.

Men plötsligt låg den bara där, Hennans Camping, strax intill vägen, med sjön som närmaste granne. För tillfället badande i den gula kvällssolen, med den väldiga vattenspegeln framför som en väldesignad teaterkuliss.

Alldeles vid stranden, anspråkslös till det yttre och gör inget större väsen av sig. Ändå är den här campingen hela byns angelägenhet.

Spontant, som om ratten vred sig själv, svängde vi snabbt skarpt vänster. Vagnen följde efter som en lycklig hundvalp mot sovkorgen efter motionspromenaden. Vi var framme och här var målet för natten.

Läge – 7 poäng
Campingen ligger vid riksväg 83 mellan Ljusdal och Ramsjö. Campingtomterna sträcker sig ända ner mot Hennans strand, så de som hamnar i främsta ledet har vidunderliga vyer att vila blicken på.

Sjön är tre mil lång, och omgärdad av förvillande väna, skogklädda kullar. Utsikten växlar med vädret, för Hennan kan se lika bister ut i blåst som den kan spegla det guldgula ljuset i solnedgången.

Service – 8 poäng
Det var tidigt på säsongen, campingen hade precis öppnat, så ungdomarna som sommarjobbade hade ännu inte hunnit bli varma i kläderna vid vårt besök. Nya och ovana måste alla få vara, men villigheten till service var otvetydig. Det var engagerade ungdomar som tog emot oss och visade oss tillrätta, med en härligt glad och gästvänlig attityd.

Hennans Camping

Trots att ruljangsen inte hade dragit igång riktigt än och ingenting var förberett, fixade tjejerna uppdraget galant. De trollade fram smörgåsar med köttbullar och mimosasalld, prydde anrättningen med en liten ostrulle, och strax stod mackor, snyggt dekorerade med fräscha grönsaker, på bordet. Nya och ovana, visst, men inte rådlösa. Det är service det.

Kiosk finns, och receptionen har ett litet utbud av det campinggäster kan vilja kompletteringshandla. För mer omfattande inköp får man åka till Ljusdal, som är närmaste större samhälle.

Tillmötesgåendet på campingen var föredömligt, men tillgången till affärer och annan samhällsservice är obefintlig på platsen. Poängen i ronden ”service” får därför hamna emellan toppbetyg och precis godkänt.

Standard på gemensamma anläggningar – 8 poäng
Duschar och toaletter håller mycket hög klass, med klinker på golvet och kakelklädda väggar.

Hennans Camping

Även bastu finns till gästernas förfogande och den håller lika hög klass som toalett- och duschutrymmet.

Köket har samma ytmaterial som övriga serviceutrymmen, och diskbänkarna är av blänkande rostfritt. Fräscht! Den som gillar att diska utomhus kan göra det också. Där är standarden av naturliga skäl enklare, men fullt funktionell. Tvättstugan följer mönstret för de invändiga serviceutrymmena.

Hennans Camping

Köket i servicehuset är fräscht inrett med såväl kakel som klinker.

 

Handikappanpassning – 7 poäng
Handikapptoalett och -dusch nås via en gjuten ramp med ringa lutning. Utrymmet i hygienrummet är tillräckligt för både rullstol och medhjälpare. Larmknapp finns både vid wc-stolen och vid dörren, båda några decimeter upp från golvet.

I samma rum finns skötplatsen för barn. En enkel bänk och ett tvättställ finns att tillgå, plus naturligtvis duschen.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 9 poäng
Det var inte många gäster på plats vid vårt besök, vilket hängde ihop med att vi var tidigt ute. Vi besökte campingen i början av juni. Midsommarhelgen är liksom den inofficiella starthelgen för Hennans Camping, även om den formellt öppnar ett par veckor tidigare.

Alltså blev det inga större påfrestningar på de gemensamma anläggningarna vid vårt besök. Men var vi än tittade, både ute och inne, såg det lika omvårdat och prydligt ut som när man själv väntar gäster och vill ta emot med det finaste man har.

Hennans Camping

Kikki Hedberg

Kikki Hedberg är kassör i Hennans Byaråd, och hon ger lite bakgrund.
– Campingen ägs av Hennans Byaråd, som är en ekonomisk förening där hela byns boende är medlemmar. Alltså ligger det i allas intresse att vår camping ska vårdas med kärlek, så att gästerna trivs och vill komma tillbaka.

 

– Ungdomarna som jobbar här om somrarna är från trakten, och för dem är det naturligtvis mycket värdefullt med de tillfällen till sommarjobb som campingen ger. På så vis är alla angelägna om att ge gästerna så positiva intryck som möjligt, förklarar Kikki.

Miljö – 5 poäng
Container för sopor finns vid servicehuset, men några andra speciella arrangemang med miljön i åtanke sågs inte till vid vårt besök.

Lekplats – 5 poäng
Det finns en gungställning och hur mycket sand som helst. Hela strandkanten är en enda lång sandlåda.

Hennans Camping

Badet i sig är förstås en lekplats av rang, med bryggor och sin barnvänliga, långgrunda strand. Vid receptionen finns dessutom en minigolfbana.

Hennans Camping

Campingtomter – 6 poäng
Campingtomterna är ordentligt tilltagna, och avgränsas på ett naturligt sätt av tallskogen. Du placerar ditt ekipage så som det är lämpligast, med hänsyn till naturens villkor. Området är plant, och ur den aspekten lätt att ställa upp vagn och bil på.

Hennans Camping

Det kan vara lite trixigt att tråckla sig in mellan trädstammarna på vissa ställen. Fördelen – eller nackdelen om man så vill – är att trädkronorna ger skugga över området.

 

Det finns också ett mer öppet område, men där står i huvudsak gäster som har fast plats för säsongen.

Säkerhet – 4 poäng
Eftersom tomterna följer de förutsättningar naturen ger, blir det med automatik avstånd som med råge tillfredsställer kraven på säkerhet. Men det kunde på sina ställen bli tämligen långt att dra elkabeln, beroende på hur man ställt upp sin vagn på tomten. Brandsläckare fanns inte, vilket drar ner betyget.

Helhetsintryck – 8 poäng
Beläggningen var minimal när vi besökte campingen, och aktiviteter av arrangerat slag fanns inte just då. Avkoppling och rekreation i den natursköna omgivningen var den främsta tillgången tidigt på försäsongen. Fiske exempelvis, som är populärt i den långa sjön Hennan, enligt Kikki Hedberg. Men det kan också vara annat ljud i skällan, berättade hon.

– Det är till midsommar som allt drar igång. På midsommarafton är det barnen som står i centrum. Då ordnas det med dans kring midsommarstången, och det är traktoråkning för alla som vill.

Midsommardagen är det de vuxnas tur. Då är det pubkväll i caféet vid receptionen. Sedan är det musikkvällar alla torsdagar hela sommaren, och det är oerhört uppskattade evenemang. Då strömmar både campinggäster och ortsbor hit! Vid de tillfällena märks det synnerligen väl att campingen engagerar hela byn, berättar Kikki.

Hon får så varmt tonfall när hon talar om campingen, att man skulle kunna tro det var hennes egen hjärteangelägenhet. Hon ler igenkännande när vi påtalar det.
– Vi var några stycken här ute och skurade och fejade inför säsongsstarten. Möra i kroppen, smutsiga och svettiga, kunde man tro att hemmet och duschen var det som hägrade mest efter avslutat jobb. Men inte – vi slog oss ner och inväntade solnedgången innan vi gav oss av hemåt. För får man se solnedgången över Hennan, då försvinner tröttheten. Då mår man bara bra! berättar Kikki.

Vi fick också se solnedgången – och vi instämmer.

Hennans Camping

Avkoppling och rekreation i den natursköna omgivningen är den främsta tillgången tidigt på försäsongen.

 

Fakta Hennans Camping
FC 100, Hennans Camping
Hennan, 820 46 Ramsjö
Tel: 0651-601 39
Antal platser/varav med el: 50/40
Pris per dygn: 125 kronor plus 25 kronor för el (2008)
Öppet: 1/6 – 31/8

Campingkollens betyg
Läge: 7
Service: 8
Standard på gemensamma anläggningar: 8
Handikappanpassning: 7
Skötsel: 9
Miljö: 5
Lekplats: 5
Campingtomter/uppställningsplatser: 6
Säkerhet: 4
Helhetsintryck: 8

Summa poäng: 67

Fler campingar som fått besök av Campingpatrullen – klicka här!

Hennans Camping
Hennans Camping
Hennans Camping

Hennans Camping
Hennans Camping
Hennans Camping
Hennans Camping
Hennans Camping
Hennans Camping

Rulla till toppen