Camping i genuin dalamiljö

Publicerad: 2008-11-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Röda timrade loftstugor, hängbjörkar med sina vita stammar och Siljans djupblå vatten. Låter det lockande? Det tyckte Campingpatrullen och begav sig till Västanviksbadets Camping, i utkanten av Leksand. Läge – 9 poäng I Leksand, vid Siljans sydvästra strand, hittar vi Västanviksbadets camping. Den ligger längs den berömda turistvägen mot Sollerön cirka fyra kilometer utanför samhället....

Röda timrade loftstugor, hängbjörkar med sina vita stammar och Siljans djupblå vatten. Låter det lockande? Det tyckte Campingpatrullen och begav sig till Västanviksbadets Camping, i utkanten av Leksand.

Läge – 9 poäng
I Leksand, vid Siljans sydvästra strand, hittar vi Västanviksbadets camping. Den ligger längs den berömda turistvägen mot Sollerön cirka fyra kilometer utanför samhället. Denna väg inbjuder varken till promenader eller cykling, då den är smal och hårt trafikerad. Men du behöver dock inte gå så långt för att komma till en promenadslinga. Siljansbygden tillhör Sveriges hetaste turistmål.

Camping i genuin dalamiljö

Västanviksbadets Camping ligger vackert vid Siljans sydvästra strand.

 

Serivce – 9 poäng

Camping i genuin dalamiljö

Servicen blir lätt att poängsätta. Jag kommer som ny och okänd campinggäst och får ett varmt och korrekt mottagande. Här har de som policy att gästen parkerar och får en karta över lediga platser. När vi valt plats kommer vi tillbaka och skriver in oss.

Eftersom jag skickar ut maken för att fatta detta beslut får jag för en stund vara åskådare till receptionsarbetet. Samma vänliga framtoning och samma tålmodiga beskrivning av platsen ges till flera gäster. Väl inskrivna får vi ett blad där det står välkommen och så vårt namn följt av de regler som gäller. Bra information.

Standard gemensamma anläggningar – 7 poäng
Västanviksbadets Camping är en gammal anläggning och de röda servicelängorna likaså. Men vi kan se att de rustats upp allt eftersom. Duscharna har fått kakel och duschslangarna är rostfria. Det finns en tvättstuga med plats för handtvätt, och tvättmaskin och torktumlare. Vår toalett tömmer vi bakom ett plank och här finns också en brunn för tömning av husbilstankar.

I köket finns flera diskplatser, ugn, mikro och kokplattor. Det är egentligen en välutrustad plats även om den är sliten. En riktigt bra sak är att man slipper mynt och polletter i duschen.

Camping i genuin dalamiljö

I de röda gamla servicelängorna finns bland annat kök och tvättstuga.

 

Handikappanpassning – 1 poäng
Det finns ingen toalett som är särskilt anpassad för rullstolsburna. Däremot finns det ett skötrum med en större tvättbalja för bebisar, duschslang och skötbord.

Skötsel – 7 poäng
Att sätta rättvist betyg har gett många lärare magsår, och så kändes det inför punkten om skötsel. Ute på området är det mycket välvårdat, men små detaljer inomhus gör att betyget ändå stannar på sju.

Camping i genuin dalamiljö

Lekplats – 5 poäng
Lekplatsen är minimal, bestående av gungor och en pytteliten rutschkana. Men det finns massor av sand att bygga sandslott i, och dessutom finns en fin bollplan i kanten av campingen.

Campingtomt – 6 poäng
Eftersom campingen ligger på en slänt ner mot sjön är det ofrånkomligt att några platser lutar något. Men det är terrasserat. Några platser kan vara lite svårare att komma in på, men fördelen är att alla själva får välja sin plats.

Camping i genuin dalamiljö

Campingtomterna är generellt ganska små och underlaget är hårt och täckt av gräs.

 

Säkerhet – 4 poäng
Säkerhet är viktigt, och när vi kommer under högsäsong händer något som gör att vi får ge knappt godkänt. Ekipagen på ett område står för tätt. Vi har en knapp meter till vår närmaste granne. Men brandposter med brandsläckare finns utplacerade enligt konstens alla regler.

När det gäller eluttagen finns det mer att önska. Sladdar måste dras hit och dit och dessutom är skåpen av äldre modell med stickpropp. Men vi sover lugnt om natten. Bommen är nedfälld och campingvärden inom räckhåll.

Miljö – 5 poäng
Om miljön är inte så mycket att säga. Några särskilda arrangemang har inte gjorts utöver en glasbehållare. Men det är ett plus att folk får parkera och till fots välja ut en plats när de kommer. Och sopstationen är på bra avstånd.

 

Helhetsintryck – 8 poäng
Vi kommer en vardagseftermiddag i början av augusti och finner att det är mycket campare i farten. Västanviksbadets Camping är som klippt ur en katalog med bilder över svenska idyller.

Camping i genuin dalamiljö

Det är sannolikt den fina badplatsen som varit orsak till att campingen anlagts här en gång.

Stranden bidrar till trivseln och det gör även storstugan som ligger vid stranden. Här kan du se på tv och spela dart eller biljard. På terrassen står en grill. Det finns även en liten restaurang i en av de rödmålade stugorna där du kan fika eller äta en god middag.

 

Två roddbåtar, en kanot och två kajaker kan hyras. Visst låter det pittoreskt att ta en roddtur över viken in till Leksands centrum! På vardagarna stannar Leksandsbussen precis utanför campingen om du inte är road av att ro. Annat du kan roa dig med är en väl underhållen minigolfanläggning och en riktig boulebana.

Merparten av platserna på den här campingen är rörliga, vilket kanske inte är så konstigt med hänsyn till läget. Trakten runt Siljan är full av turistorter och sevärdheter. Bara några hundra meter bort från campingen ligger den kända Jobsboden, som gör handtryckta textilier. De flesta sevärdheterna är så kända att de inte behöver nämnas, men en sak som kanske inte hunnit bli lika bekant är Sommarland Leksand som under 2000-talet vuxit fram som ett av Dalarnas populäraste besöksmål.

Förra sommaren var expansionen särskilt stor, då fick de bland annat en 140 meter lång berg- och dalbana, ett 24 meter högt pariserhjul, flera karuseller, soluppvärmd djuppool, lekavdelningen ”Bäverhyddan”, och ett fem meter högt ”flytande isberg”.

 

CAMPINGPATRULLENS BETYG:
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge – 8

Service – 9

Standard på gemensamma anläggningar – 7

Handikappanpassning – 1

Skötsel – 7

Lekplats – 5

Campingtomt/uppställningsplats6

Säkerhet – 4

Miljö – 5

Helhetsintryck – 8

Summa poäng – 60

 

Fakta:
FC 346 Västanviksbadets Camping Leksand

Västanvik, Siljansnäsvägen 130
793 92 Leksand

Tel. 0247-342 01
E-post: vbc@swipnet.se
Hemsida: www.västanviksbadetscamping.se

Antal platser/varav med el: 110/70
Pris per dygn 115-160 kronor, el 45 kronor
Öppet: 1 april – 6 oktober
GPS-koordinater: N=60 43873

E=14 57392

Camping i genuin dalamiljö
Camping i genuin dalamiljö
Camping i genuin dalamiljö

Camping i genuin dalamiljö
Camping i genuin dalamiljö
Camping i genuin dalamiljö
Camping i genuin dalamiljö

Rulla till toppen