Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Publicerad: 2009-07-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Örlenbadets Familjecamping ligger på en sluttning mot sjön Örlen i natursköna Fagersanna mellan Tibro och Karlsborg. Caravan Club har gjort sig kända som duktiga campingägare och Örlenbadet är en i raden av klubbens välskötta anläggningar. Läge – 8 poäng Campingen ligger på stranden till sjön Örlen nära den lilla byn Fagersanna, känd som en sällsynt...


Örlenbadets Familjecamping ligger på en sluttning mot sjön Örlen i natursköna Fagersanna mellan Tibro och Karlsborg. Caravan Club har gjort sig kända som duktiga campingägare och Örlenbadet är en i raden av klubbens välskötta anläggningar.

Läge – 8 poäng
Campingen ligger på stranden till sjön Örlen nära den lilla byn Fagersanna, känd som en sällsynt vackert belägen plats. Det är fem kilometer till Tibro, Sveriges Möbelcentrum, och två och en halv mil till Hjo, Skövde eller Karlsborg. Campingen har en enkel minibutik, där glass utgör den viktigaste varan, men cirka 300 meter bort över en kulle ligger den allmänna badplatsen som har kiosk, servering och pizzeria. Till handelsboden i Fagersanna är det cirka

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

tre kilometer men väljer man att promenera längs med sjön är det något kortare.

Service – 8 poäng
Campingen drivs helt av ideella krafter så när som på städningen av servicehusen. En vänlig herre tar emot vid vårt besök. Jag registrerar hur han noggrant visar kunden före mig hur man placerar sin vagn på platsen för att hålla säkerhetsavstånd till sina grannar. Min vana trogen, är jag snart tillbaka i receptionen med allehanda frågor och får utförliga svar på dem.

Standard på anläggningar – 7 poäng
Receptionen är en rödmålad byggnad med en liten veranda utanför. Den innehåller en incheckningsdisk och en enklare butik, vars varor betalas vid incheckningsdisken. Det är prydlig ordning. Det finns två servicehus, också de vackert faluröda med vita knutar. Det större

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

innehåller fyra duschar, fem toaletter och bastu på dam respektive herrsidan. I huset finns även en välutrustad tvättstuga med plats för skötbord, kök med tre spisar och rikligt med diskplatser både inne och utanför under ett tak. Huset är fräscht och väl underhållet och utomhusdiskplatsen precis nybyggd.

Längre in på området finns ytterligare ett servicehus som har toaletter, tvätthandfat och diskplatser. Enkelt men fräscht. Ungdomslokal och dansbana ser också trevliga ut, men minigolfbanan har tjänat ut. Vi får veta att den skall tas bort inom kort. Latrintömningen är föredömlig men tömningsplatsen för husbilar är inte särskilt bra. Den består i att man får föra under en sorts dunk under bilen som man sedan får tömma på anvisad plats. Varmvatten är fritt överallt utom i duscharna, där man lägger i tre enkronor. Motivet är att spara på varmvattnet.

Handikappanpassning – 9 poäng
I stora servicehuset finns en handikapptoalett som man får låna nyckeln till i receptionen. Den är föredömligt gjord med dusch och larm. Även till reception och ungdomslokal har ramper gjorts. Generellt upplevs campingen tillgänglig för den som är rullstolsburen.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 10 poäng
Campingen drivs av Caravan Clubs Skaraborgssektion och platsen invigdes 1989. Caravan Club har nästan ett 40-tal platser runt om i landet och ett stort antal är precis som Örlenbadet öppna för allmänheten. Att äga någonting tillsammans gör att det blir många som vill se platsen väl i ordning, här är inget undantag. Det är helt otroligt prydligt precis överallt inne på området vid vårt besök, och det är städat och rent i servicehusen.

Lekplats – 7 poäng

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Vår närmaste granne är en studsmatta, och vår erfarenhet är att sådana kan vålla ett ihållande oväsen långt fram på kvällen. Men här har man löst problemet, studsmattan står innanför ett vackert rödmålat plank med en grind som stängs klockan nio på kvällen. Det finns fotbollsplan och boulebanor för de lite större barnen och två lekplatser för de mindre. Lekplatserna är utrustade med gungor, lekhus och sand.

Badet är barnvänligt, långgrunt med sandstrand, och ligger på bara några stegs avstånd från camparna. I ett särskilt hus finns tv och spel för barn och ungdomar, nyckel utlånas mot en deposition.

Campingtomter – 9 poäng
Campingområdet är relativt plant och tomterna rymliga. Körvägarna har kantats med låga hinder uppbyggda av gamla telefonstolpar. Små låga välansade träd pryder området och underlaget är en enda stor gräsmatta. Lättillgängliga och vackert belägna är vad man kan säga om tomterna. Dessutom är alla ”gator” av återvändstyp, vilket ger mindre trafik.

Miljö – 6 poäng
Sophanteringen består i uppdelning i hushållssopor, glas, metall och grillkol. Något som höjer betyget är att sopstation liksom förvaring av redskap och extravirke på samtliga ställen snyggt gömts bakom röda plank. Elgräsklippare får endast användas av säsongboende.

Säkerhet – 7 poäng
Avstånden mellan vagnarna har redan nämnts och vi såg inte några avsteg från gällande normer. Brandposter finns ute på området. Någon grind eller inhägnad finns inte och inte heller några jourtelefoner. Ändå vågar jag påstå att campingen känns som en trygg plats att bo på. Det finns ingen väg igenom, utan man måste köra ner och vända på plats. Och campingen är mycket familjär där jag vet att man tar ett ansvar för platsen och varandra
Låsbara elskåp med automatsäkring.

Helhetsintryck – 9 poäng
Som västgöte känner jag platsen sedan tidigare, men när jag sitter på kvällen, med utsikt över en spegelblank sjö, tänker jag att detta är en drömplats att komma till när man är ute och reser och börjar se sig om efter camping för natten.

När jag går till servicehuset första morgonen möter jag flera okända människor som hälsar, inget man är van vid i Sverige. Det finns gott om stigar och mindre körvägar att promenera på. Och närheten till flera tätorter har jag nämnt. I Tibro kan man besöka Tibro Museum såväl som Möbelmuseet. Det senare har fri entre och visar den anrika möbelproduktionen i Tibro genom ett tjugotal montrar. Det finns även fabriksförsäljning av möbler och inredning. Vid vårt besök är det varmt och soligt och då är idyllen av en lantlig plats total. Det är trivsamt. Midsommarfirandet ihop med närliggande stugområde är välkänt men raden är lång av olika aktiviteter som ordnas under sommarens helger. Det är allt ifrån kräftskiva till bouleturneringar.

CAMPINGPATRULLENS BETYG
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge 8
Service 8
Standard på gemensamma anläggningar 7
Handikappanpassning 9
Skötsel 10
Lekplats 7
Campingtomter 9
Miljö 6
Säkerhet 7
Helhetsintryck 9

Summa poäng 80

Tyck till om Örlenbadet Familjecamping du också!
Till Campingkatalogen

Fakta
Örlenbadet Familjecamping, FC278
Campingvägen 8
543 94 TIBRO

Tel. 0504-222 55, Fax 0504-222 66
Hemsida: www.caravanclub.se
GPS-koordinater: 1425048/5845796

Öppet 5/4 – 17/9
Pris per dygn: 200 kronor inklusive el
Antal platser: 190

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll
Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll
Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll
Örlenbadets Familjecamping: Drömplats i lantlig idyll

Rulla till toppen