En liten läckerbit i Bollnäs

Publicerad: 2009-07-21   Uppdaterad: 2023-04-18

Ibland är man sugen på en stor, mastig chokladkaka. Andra gånger är det en liten men läcker tryffelbit som bäst tillgodoser behoven. Bollnäs Camping är som tryffelbiten i chokladkartongen. Campingen var under uppbyggnad, så allt var inte klart vid vårt besök. Den ägs av kommunen och arrenderas av Gert Askefjord, som har klara åsikter om...

Ibland är man sugen på en stor, mastig chokladkaka. Andra gånger är det en liten men läcker tryffelbit som bäst tillgodoser behoven. Bollnäs Camping är som tryffelbiten i chokladkartongen.

Campingen var under uppbyggnad, så allt var inte klart vid vårt besök. Den ägs av kommunen och arrenderas av Gert Askefjord, som har klara åsikter om vilken standard campingen ska ha. Hög klass, det är målsättningen, vilket också märks på det som hade färdigställts. Vissa moment var fortfarande inte fullföljda, men kommer att vara klara inför kommande säsong.

Läge
På en udde i sjön Varpen ligger campingen, så den är omsluten av vatten på tre sidor. En fritidsmiljö som heter duga, och

En liten läckerbit i Bollnäs

man bor mitt i den grönskande härligheten. Inte helt unikt läge för en campingplats måhända, men det ovanliga för Bollnäs Camping är att den – trots sitt friluftsläge – ligger på bara några minuters promenad från själva stadskärnan. Där finns all den service som stadskärnor brukar ha. Så valet är fritt efter väder och lust: antingen går man några minuter åt ena hållet och når ett idylliskt friluftsområde och en liten badstrand. Eller väljer man att lägga promenaden ungefär lika många minuter åt andra hållet, och då har man cityservicen serverad. Ett suveränt läge!
Poäng 10

 

Service
– Har ni bokat, undrade Anna i receptionen, och vi tvingades förstås ruska nekande på våra huvuden.
När Campingpatrullen kommer på besök kommer vi alltid oanmälda, för att ingenting ska vara förberett eller tillrättalagt. Vi sa ingenting om Campingpatrullen i det läget, men suckade lite över att tvingas vända igen. Anna såg våra besvikna miner, och fortsatte:

– Det är Hanebostämma under helgen, så det kommer massor av spelemän hit. Det är därför campingen är fullbokad. Men de gästerna kommer först under fredagen, och eftersom det är torsdag idag går det bra att stanna en natt, om ni vill det, föreslog hon.

– Det låter bra sa vi, väldigt uppriktigt.
Anna följde oss till servicehuset och visade var allt finns, och berättade om koden som krävs för att komma in i de olika utrymmena. Vi fick veta allt vi behövde, och hon avslutade guidningen med att säga:
– Vad det än är ni undrar över eller behöver, så kom till receptionen bara, vi finns här.
Vad som skulle vara bättre omhändertagande av nyanlända gäster är i varje fall inte jag människa att komma på.

Butiken var fortfarande under uppbyggnad, så sortimentet var begränsat vid vårt besök. Det blir dock ändring på det inför den här säsongen. Då ska det finnas dagligvaror, frysvaror och en del annat som gästerna kan behöva. Dessutom blir det matservering, och givetvis finnas nybakat bröd till frukost, berättar Gert.
– Trådlöst internet har vi också ordnat, lägger han till.

Det kan också nämnas att det löste sig med plats för oss. När fredagen kom var det två av de inbokade gästerna som hade fått förhinder, och bokade av sina platser. En av dem fick vi då ta i anspråk, så vi blev kvar ytterligare två dygn.
Poäng: 10

Standard på gemensamma anläggningar
Nytt och fräscht överallt. I damavdelningen finns tre duschar, i herravdelningen två. I fråga om antalet toaletter var förhållandet förvånande nog det omvända, två för damer, tre för herrar, plus urinoar. Visserligen såg vi inte till någon kö av toalettsökande damer under vårt besök, trots att campingen var fullbelagd, men oftast finns ett behov av fler toaletter för

En liten läckerbit i Bollnäs

damerna.

Att man slipper trassla med mynt i duscharna är en befriande bekvämlighet. Varje duschbås har dörr att stänga, och det känns gott för integriteten. Skötrummet är inte stort, men har liten balja att bada små kroppar i, och en bänk med skönt underlag där bebisarna kan få den omvårdnad de behöver.

Vid byggnadens ena gavel finns en sanitetsstation, med latrintömning utrustad med spolmöjligheter och tvättställ med varmt och kallt vatten att tvätta händerna i efter förrättat värv. Färskvatten finns vid samma plats, men åtskilt från spolslangen.

Tanktömningen för husbilar är föredömligt ordnad. Lätt att komma in till, även för stora fordon, och en stor lättåtkomlig öppning i marken där avloppet töms på ett enkelt sätt. Som en extra – och synnerligen ovanlig – bonus, kan man njuta av utsikten mot sjön och en liten småbåtshamn medan man uträttar så triviala ting som tanktömning. Det är inte många campingplatser som kan matcha det.
Poäng: 8

Handikappanpassning
En ramp leder upp till servicebyggnaden, där såväl receptionen som samtliga faciliteter finns.
Handikapptoaletten har gott om svängrum för både rullstol och medhjälpare, för den som kan behöva det. Stol att sitta på, dörröppnare i rätt höjd och larmknapp finns också.

Campingområdet är plant och alla gångar belagda med ny asfalt, vilket underlättar mycket för den som är rörelsehindrad.
Poäng: 8

 Skötsel av gemensamma anläggningar
Skinande rent, välfyllda toapappershållare och tvålbehållare, välvårdat och fint var det överallt. Då ska man också ha i åtanke att verksamheten inte var intrimmad vid vårt besök, och campingen var som sagt helt fullbelagd – till sista plats.

Att Gert lägger stor vikt vid vården av anläggningen fick vi också bevittna ett påtagligt exempel på. Det var när några av gästerna tog en genväg som innebar att de klev över staketet som satts upp för att skydda de nyplanterade häckarna. Vänligt och sympatiskt men mycket tydligt förklarade han att de inte var inne på rätta vägen. Han pekade på grindarna och förklarade varför det var den lämpliga passagen att välja. Slarv och oaktsamhet är inte okej, och den inställningen avspeglades också i skötseln av anläggningen.
Poäng 10

Lekplats

En liten läckerbit i Bollnäs

Centralt på campingen finns lekplatsen, ett sandbelagt område med gungställning, klättertorn och rutschbana. Lekplatsen har således den grundläggande utrustningen, men inget extra.
Poäng 5

Campingtomt
Tomterna är plana och mycket lätta att ställa upp husvagn eller husbil på. Underlaget är gräs, relativt nyanlagt och tydligen av en stryktålig sort och välgjort, dränerande underlag. Trots ordentligt blöt väderlek tidvis, märktes inga tecken på vattenpölar som blev stående eller sår i marken av slirande bilar.

En liten läckerbit i Bollnäs

Eftersom området är helt plant, och några större buskage inte har hunnit växa till sig ännu, är många av platserna ganska öppna. Det gör det lätt och bekvämt att komma in till platserna, men innebär samtidigt att där inte finns någon ”egen” vrå, som det kan bli på mer kuperade områden.
Poäng 7

 Säkerhet
Campingtomterna är tillräckligt väl tilltagna för att säkerhetsavstånden ska hållas. En brandsläckare såg vi, den var placerad i köket. Däremot fanns ingen skylt som talade om att den fanns där.

Telefonnumret till campingen har automatisk koppling till campingvärden, så det går att få kontakt med honom om det behövs även när receptionen är stängd.
Poäng 6

Miljö
Strax intill sanitetsstationen, med latrin- och tanktömning ska det nu inför sommaren också bli en miljöstation, med sortering för bland annat glas, papper, plåt och grillkol. Det betyder att de här servicefunktionerna finns samlade, så man får uträttat alla ärenden av den här typen på ett och samma ställe.
Poäng 8

Helhetsintryck
Helhetsintrycket sitter i magen. En befriad känsla när man rullar in på vägen mot campingområdet på udden i sjön. Ser hur vyerna öppnar sig, och den hälsingska naturen omgärdar platsen. Att allt ser nytt och fräscht ut bidrar till känslan som styr att man vill stanna ett slag. Det personliga mottagandet, den goda skötseln, den gemytliga atmosfären – allt samverkar till att bekräfta det första intrycket.

Omgivningarna är väl värda att utforska, och sköna stråk finns ut från campingen i olika riktningar. Det enda jag saknade på platsen var min cykel, men att den inte fanns med på resan kan knappast läggas campingen till last.
Poäng 9

ÖVERSIKT
Läge 10
Service 10
Standard på gemensamma anläggningar 8
Handikappanpassning 8
Skötsel av gemensamma anläggningar 10
Lekplats 5
Campingtomt 7
Säkerhet 6
Miljö 8
Helhetsintryck 9
Summa poäng: 81

 

Fakta
X45, Bollnäs Camping
821 42 Bollnäs
Tel: 0278-180 90

E-post: info@bollnascamping.se
Hemsida: www.bollnascamping.se

 

Campingkollen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

En liten läckerbit i Bollnäs
En liten läckerbit i Bollnäs
En liten läckerbit i Bollnäs

En liten läckerbit i Bollnäs
En liten läckerbit i Bollnäs
En liten läckerbit i Bollnäs

Rulla till toppen