Grännastrandens Familjecamping

Publicerad: 2009-07-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi var krångliga när vi kom. Hade bestämda åsikter om uppställningplats, och var inte villiga till förhandling. Såna gäster är påfrestande, det vet varenda receptionist. Här klarade de prövningen med både glans och bibehållet glatt humör. Läge Vi snirklade oss fram på genomfartsgatan i Gränna med husvagnen på släp och Grännastrandens Familjecamping som mål. Där...

Vi var krångliga när vi kom. Hade bestämda åsikter om uppställningplats, och var inte villiga till förhandling. Såna gäster är påfrestande, det vet varenda receptionist. Här klarade de prövningen med både glans och bibehållet glatt humör.

Läge
Vi snirklade oss fram på genomfartsgatan i Gränna med husvagnen på släp och Grännastrandens Familjecamping som mål. Där campingskylten dök upp gjorde vi en nittiograderssväng, rullade nerför backen och var strax framme vid campinginfarten. Vättern sträcker ut sig i hela sin längd, och sätter sin unika prägel på landskapet.

Kombinationen är härlig. Ofta ställs vi campinggäster inför delikata val. Antingen söker vi oss till gröngräs, blomdoft och daggfrisk luft. Fast då kan vi glömma shopping, mysiga restaurangbesök och turistiska sevärdheter. Sånt är utom räckhåll från de flesta campingplatser ute i klorofyllen. Eller kan vi välja en central camping med gångavstånd till gågatan, museerna, nöjena och ortens specialiteter. Fast då får vi avstå gröngräsidyllen.

Grännastrandens Familjecamping ligger i skön miljö vid Vättern. Samtidigt är det en kort promenad till centrala Gränna, med sitt utbud av shopping, restauranger och sevärdheter. Halvvägs dit eller tillbaka går det bra att handla i både Ica och Konsum och mer därtill.

Att välja är att avstå, sägs det, men som gäst här behöver vi varken välja eller avstå. Här finns både och.
Läge 10 poäng

 

Service
Krånglandet när vi kom var inte för krånglandets skull, utan för att vi faktiskt hade speciella behov den här gången. Skälet var att vi reste med en testhusvagn, och då behövs det vissa förutsättningar för att testandet ska fungera så friktionsfritt som möjligt. Det berättade vi dock inte i receptionen, för vi ville i det läget checka in inkognito och inte uppge att vi kom från H&C. Till saken hör också att det var en helg när fullbelagt bara var förnamnet. Alltså var det en grannlaga uppgift hon fick, flickan i receptionen, för att tillgodose våra önskemål. Men som hon gick in för uppgiften! Hur hon bar sig åt vet vi inte, hon besparade oss besvärligheterna, men hon löste problemet. Leende dessutom! Vid våra övriga kontakter med campingens personal visade de genomgående samma servicevilja.
Service 10 poäng

 

Standard på gemensamma anläggningar
Servicehuset innehåller kök med disk- och matlagningsplatser, dusch- och tvättplatser, skötrum för barn och tvättstuga.

Grännastrandens Familjecamping

Duscharna finns i separata bås, kök och tvättstuga innehåller de resurser som krävs. Den positiva sidan är att det ligger centralt på campingen. Den andra sidan är att de som hamnar i områdets ytterkanter får ta en ordentlig promenad över campingen med vad de nu har att bära för sitt ärende till servicehuset. På ett så pass stort område hade det varit ett plus med flera servicehus.

En liten specialitet är att området kring servicehuset är inhägnat, och bomkortet är nyckeln in. Glömmer du nyckeln i vagnen så – ja då står inte det centrala läget högt i kurs.

Skötrummet är närmast spartanskt, med en rostfri bänk med balja och duschslang, ett mjukt underlag att lägga lilla barnet på och lite plats vid sidan om till avställning för hygienpersedlarna. Basbehoven tillgodosedda enligt formulär 1A, men ingenting som får ögonbrynen att lyftas.
Standard 6 poäng

 

Handikappanpassning
Campingområdet är plant och lättframkomligt, men gångarna mellan tomtraderna är grusbelagda vilket inte är det idealiska för den som tar sig fram med rullstol. Till servicehuset är tillgängligheten god eftersom byggnaden ligger i marknivå. Haken är även här att transporten från campingtomten till servicehuset kan bli lång, beroende av var på campingen man har sin uppställningsplats.
Handikappanpassning 5 poäng

 

Skötsel av gemensamma anläggningar
Vad skötseln anbelangar finns inget att knorra över. Rent och omskött var det i servicehusets alla avdelningar de dagar vi besökte platsen. Då var det som sagt många gäster på campingen, vilket tyder på att den goda skötseln inte var en tillfällighet.

Även utomhus var det ordning och reda. Campingområdet ger ett välmående intryck, och skräp eller överfulla sopbehållare var det befriande fritt ifrån.
Skötsel 8 poäng

 

Lekplats

Grännastrandens Familjecamping

Särskilt mycket krut var inte offrat på lekplats för barnen. Lite pliktskyldiga lekredskap, lekplatsen signalerar att den har gjorts i ordning utan djupare engagemang. Två lekplatser finns, och de är placerade i områdets båda ytterkanter. Inte så kul för den som har få år på nacken och bor någonstans mittemellan. I det här avseendet finns en god potential för förbättringar.
Lekplats 5 poäng

 

Grännastrandens Familjecamping

Campingtomt
Området är plant, så det är enkelt att ställa campingfordonet där man vill ha det. Campingtomterna är ordnade i dubbla led på gemensam gräsmatta mellan två gångar. Det innebär att campingfordonen står så att säga ”rygg mot rygg”. Avskiljande buskage eller liknande finns inte, så någon ”egen” skyddad vrå är inte lätt att åstadkomma. Det hade känts mer ombonat och integritetsvänligt med lite växtlighet här och var. Å andra sidan – när anstormningen inte är lika stor som vid vårt besök finns fina möjligheter till platser med både ytor och vackra vyer.

El-uttag och tv-anslutning finns till drygt 260 av de totalt 450 platserna.
Campingtomt 5 poäng

 

Säkerhet
När tomtmarken är disponerad så att vagnarna placeras ”rygg mot rygg”, kommer de att stå nära varandra åt det hållet.

Grännastrandens Familjecamping

Såvida inte gräsmattan mellan gångarna är extra väl tilltagen förstås, men här har tomterna ordinär storlek. När gästtillströmningen då är särskilt stor, hamnar vagnarna nära varandra även i sidled. Det blir för trångt mellan ekipagen vid sådana tillfällen. Större tomter skulle behövas.

Elskåpen är låsta, brandsläckare finns utplacerade på flera ställen på området, och de är väl skyltade i broschyren som varje gäst får vid incheckningen. Vid receptionen finns också uppgift om hur man kommer i kontakt med personal om det behövs när receptionen är stängd.
Säkerhet 7 poäng

 

Miljö
Öppna avloppskärl existerade inte. Sophanteringen fungerade klanderfritt även när campingen var fullbelagd. Latrintömning för både fasta och lösa tankar finns i utkanten av det numrerade platsområdet.

Någon nerskräpning syntes inte till någonstans, viket visar att om något skulle råka hamna där det inte hör hemma så togs det om hand snabbt och effektivt.
Miljö 7 poäng

 

Helhetsintryck
Det sprids ett välbehag inombords när vi vistas på Grännastrandens Familjecamping. Säkert har det inte en förklaring, utan flera. Tillvaron må hispa upp oss ibland, stressen ligger på lur i vardagen, det har många fått känna på. Men Vättern ligger där den alltid har legat, orubbligt, och vittnar på något förunderligt sätt om stabilitet i en annars turbulent värld. Den väldiga sjön visar generöst sina olika ansikten för campinggästerna. Den visar bilder som varierar med ljus och väderförhållanden lika oförutsägbart växlande som humöret på en pubertetsyngling.

Badet icke att förglömma. Det ligger strax nedanför campingen, en badlagun med sandstrand och öar i tempererat vatten som gör att även badkrukor kan våga sig på ett dopp. Vill kroppen ha aktiviteter men hålla sig på torra land, är en runda på minigolfbanan att rekommendera.

Till det mer världsliga hör resurserna som står till förfogande för mina nycker, om jag skulle få några. Jourbutiken tillhandahåller det vardagliga för mitt mobila kök. Blir jag sugen på fika men inte har lust att fixa den själv, så ordnar kaféet det. Eller kanske något från kiosken. Eller gatuköket. Söker jag större utsvävningar så hittar jag det i hamnen strax utanför området, från restauranger med rättigheter till rökeriet med lokala delikatesser att äta på plats eller ta med till vagnen. Tillvaron känns enkel. Helhetsintryck 9 poäng

Campingpatrullens poäng
Läge 10
Service 10
Standard på gemensamma anläggningar 6
Handikappanpassning 5
Skötsel av gemensamma anläggningar 8
Lekplats 5
Campingtomt 5
Säkerhet 7
Miljö 7
Helhetsintryck 9
Summa poäng 72

 

Fakta
F3, Grännastrandens Familjecamping
Hamnen, 563 21 Gränna
Tel: 0390-107 06
fax: 0390-412 60

E-post: info@grannacamping.se
Hemsida: www.grannacamping.se

Antal plaster: 450 varav 262 med el och 160 med tv-anslutning
Pris per dygn: från 160 kronor under lågsäsong till 210 under högsäsong, 40 kronor för el. (2009)
Öppet: 30/4 – 30/9

 

Campingpatrullen har granskat svenska campingplatser sedan 2006. Läs mer

Grännastrandens Familjecamping
Grännastrandens Familjecamping
Grännastrandens Familjecamping

Grännastrandens Familjecamping
Grännastrandens Familjecamping
Grännastrandens Familjecamping