En blandning av sött och salt

Publicerad: 2010-05-18   Uppdaterad: 2023-04-18

När vi besöker Södertälje, staden där Östersjön och Mälaren möts, tar vi samtidigt en titt på närliggande Farstanäs Hansvbad & Camping.   Farstanäs Havsbad & Camping är en åretruntöppen och fristående camping som ligger 11 kilometer söder om Södertälje, just där Järnafjärden gjort sig en vik in i landet. Hit har människor lockats till avkoppling...

När vi besöker Södertälje, staden där Östersjön och Mälaren möts, tar vi samtidigt en titt på närliggande Farstanäs Hansvbad & Camping.

 

Farstanäs Havsbad & Camping är en åretruntöppen och fristående camping som ligger 11 kilometer söder om Södertälje, just där Järnafjärden gjort sig en vik in i landet. Hit har människor lockats till avkoppling sedan lång tid. Själva var vi här med husvagn i början av sjuttiotalet. När vi nu återvänder är det extra spännande att se om platsen hängt med i tiden. Som vanligt dyker vi upp oanmälda.

Läge – 8 poäng
Campingen ligger i anslutning till ett havsbad som en vacker sommardag kan generera mer än 500 bilar på parkeringsplatsen utanför campingområdet. Men campingen lever sitt liv vid sidan om med rejäla grönytor mellan camparna och badarna. Alltså är här ett bra bad och stranden har blå flagg.

Området runt campingen hör till ett naturreservat och promenaden på fem kilometer runt campingen är en upplevelse. Plötsligt står ett rådjur och ser milt på oss vid stigen. I nästa ögonblick kan vi fascineras av segelbåtarna som tyst glider förbi ute på fjärden.

Vill du exempelvis fara till Stockholm är det sju kilometer till Järna där du kan parkera gratis och ta pendeltåget som går var tjugonde minut ända till midnatt.

En blandning av sött och salt

Receptionen är öppen från morgon till kväll.

 

Service – 10 poäng
Öppettiderna är generösa med bemanning från klockan 08.00-22.00. Personalen vid vårt besök är mycket tillmötesgående. Avlyssnar även hur en rysk gäst som inte kan språk blir omhändertagen, och hur en annan gäst som talar engelska blir förstådd. Det är roligt att komma till en camping när personalen gör sitt allra bästa.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Först kommer vi till en liten gul stuga, och det är receptionshuset. Här finns en disk där vi betjänas, en sittgrupp för väntande gäster samt broschyrställ med allehanda information. Eftersom campingen är delad i två delar med grönområde och restaurangbyggnad emellan, så finns det två servicehus.

Det ena servicehuset innehåller bara toaletter och duschar så det har kompletterats med två små ”kökshus” som vardera är utrustade med spis, mikro och diskplatser.

Det andra servicehuset är komplett med sanitär avdelning, kök och tvättstuga. Alla servicehus är gulmålade och fräscha. Latrintömning finns vid båda stora servicehusen. Restauranghuset är ljusgrått och innehåller förutom restaurang av det enklare slaget även butik och tv-rum. Tv-rummet är bland det trevligaste jag sett på en camping. Det har stora fönster, prydliga soffor och en hylla fylld med böcker och spel.

Handikappanpassning – 7 poäng
Har du småbarn eller något handikapp får du en kod till handkapptoaletten som finns i det servicehus som är närmast receptionen. Där finns det ett rejält skötbord och tvättbalja med handdusch.

Toaletten och handfatet är anpassat för rullstolsburna och det finns larmknappar på tre ställen. I den allmänna duschavdelningen finns såväl på herr- som på damsidan en dusch med extrabred dörr där man kan komma in med rullstol. Det är handikappramp till restaurangen och receptionen samt asfalterad väg ner till badet så när som på de sista fem metrarna till vattnet.

En blandning av sött och salt

I ett av servicehusen finns ett välutrustad kök som var rent och fräscht vid vårt besök.

 

Skötsel av gemensamma anläggningar – 9 poäng
Vi kommer som sagt oanmälda och vid en tid då det är normal beläggning men det är rent och snyggt precis överallt. Till och med runt spisplattorna, som brukar vara ett ställe vi kollar på. Vid restaurangen vajar den blå flaggan som anger att man tar vattenprover varanna vecka, och att stranden städas kontinuerligt. Det är generellt en vårdad camping.

Lekplats – 8 poäng
På grönområdet vid stranden finns det klätterställning, tre olika små rutschkanor, gungor och gunghästar. Fotbollsplan, badmintonnät, tv-rum med spel, boulebana och basketkorgar är annat som kan roa de yngre. Fast mest roar nog den 350 meter långa sandstranden, bryggan med hopptorn eller möjligheten att springa på klippor.

Campingtomt/Uppställningsplats – 8 poäng
Campingområdet är helt på gräs och tomterna lättillgängliga och normalstora. Det finns även mer svåråtkomliga platser men där står det säsongsgäster. Det är totalt cirka 250 tomter men eftersom området är delat av ett grönområde och lite buskage i kanterna, så känns inte campingen särskilt stor. Elstolparna står bra placerade och har europakontakter.

Miljö – 6 poäng
Sopor sorteras i hushållsavfall, batterier och glas. Sopstationerna är mycket prydligt arrangerade och information finns om en kommunal anläggning för den som vill bli av med något annat än det som angivits. Elmätare för säsongsboende dämpar onödigt slöseri med el. Den välvårdade stranden utan skräp skonar fåglar och andra djur.

Säkerhet – 8 poäng
Campingen har bom och är delvis inhägnad. Vakt patrullerar området och finns alltid på campingen. Efter receptionstid finns jourtelefon, vars nummer finns i den broschyr man fått vid ankomsten. I denna skrift finns också väl beskrivet var brandsläckare och livbojar är placerade. Ekipagen är placerade med säkerhetsmarginaler.

Helhetsintryck/Trivsel – 9 poäng
Campingens vackra läge vid havet och med en härlig blandskog runt omkring bidrar åtminstone till vår trivsel. Om natten är det tyst och störs du i gryningen så är det förmodligen en mås som skrattar åt dig för att du sover bort en vacker del av dagen. Vi uppfattar platsen som en lugn och fridfull familjecamping. Vill man vara i ro några dagar utan bilåkning, så finns det en restaurang med café och en butik som har det du kan behöva.

Nybakat bröd säljs från klockan 8.30 på sommaren. Man säljer även tidningar. Missa framför allt inte att gå campingens egen promenadrunda som är en naturupplevelse. Hundar får inte vistas på badstranden men har en egen badvik.

Känner du för att fiska finns roddbåtar att hyra men det går även att fiska från klipporna. Det lär vara god tillgång på fisk. Då och då anordnas underhållning och midsommarfirandet sker på traditionellt sätt. Att man har nära till både Södertälje och Stockholm samt en vacker landsbygd ger pluspoäng.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 poäng utgör godkänt men inte mer:

Läge – 8
Service – 10
Standard på gemensamma anläggningar – 7
Skötsel av gemensamma anläggningar – 9
Handikappanpassning – 7
Lekplats – 8
Campingtomt – 8
Säkerhet – 8
Miljö – 6
Helhet – 9
Summa poäng – 80 poäng

En blandning av sött och salt


FAKTA

Farstanäs Havsbad & Camping
Farsta 1:1, 153 91 Järna
Tel. 08-551 502 15
Hemsida: www.farstanashf.se

Husvagn & Camping har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

 

 

Foto: Lars-Åke Höglund

Rulla till toppen