Skärså Camping – inte som alla andra

Publicerad: 2010-06-08   Uppdaterad: 2023-04-18

 Det finns över tusen campingar i Sverige och de flesta följer ett givet mönster. Men det finns undantag. En sådan plats fann Campingpkollen i fiskeläget Skärså norr om Söderhamn. Skärså Camping är omgiven av helt orörd skogsnatur. Läge – 7 poäng Strax innan vi kommer fram till byn ser vi en anspråkslös skylt vid en...

 Det finns över tusen campingar i Sverige och de flesta följer ett givet mönster. Men det finns undantag. En sådan plats fann Campingpkollen i fiskeläget Skärså norr om Söderhamn.

Skärså Camping - inte som alla andra

Skärså Camping är omgiven av helt orörd skogsnatur.

Läge – 7 poäng
Strax innan vi kommer fram till byn ser vi en anspråkslös skylt vid en skogsväg till vänster – Skärså Camping. Vi rullar vidare och strax ser vi ett rött hus mitt i skogen. På husgaveln vajar olika europeiska fasadflaggor och vi förstår genast att vi kommit rätt. Snart skall vi upptäcka att det bara är tio minuters promenad till byn.Till Skärså kommer du enklast genom att köra genom Söderhamn. Det gamla fiskeläget ligger vid havet en dryg mil norr om staden.

Skärså Camping - inte som alla andra

Service 9 poäng
I receptionen möter jag Leif ”Borka” Östberg. Borka, ja, alla kallar honom så, ser ut som en stor sjöbjörn med tatuerade armar och en rejäl kroppshydda. Men hans ögon och framtoning är vänliga, sällan har jag känt mig så välkommen.
– Är det något ni undrar över, så finns jag här dygnet runt, säger Borka.

Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
I samma hus som receptionen finns ett hygienrum för herrar och ett för damer. Varje rum har två toaletter och två duschar (med duschslang som jag uppskattar) samt handfat. Det är rent och prydligt och på en liten lapp vid dörren finns en önskan att man skall ta av sig skorna.

 

Jag noterar att det finns eluttag vid spegeln och både tvål och papper att torka händerna på. Jag är ingen älskare av varmblåsapparater som finns även på de exklusivaste campingplatser.

Skärså Camping - inte som alla andra

Snyggt och prydligt i det lilla pentryt i servicehuset.

I huset finns även ett litet pentry med kokplattor, kylskåp, mikro och diskbänk. Inget superhus med kakel och klinkers, men fräscht och funktionellt.

 

Utanför huset hittar vi tömningsplats för husbilar och även vattenslang så att dessa kan fylla på färskvatten. Tömningsplatsen för latrin och spillvatten finns i en liten bod med tre väggar.

Handikappanpassning- 4 poäng
Bredvid receptionen har det gjorts en ramp som gör att man kan komma in med rullstol till en separat handikapptoalett utan dusch.

Skötsel av gemensamma anläggningar 7 poäng
Vi vårt oväntade besök är servicehuset mycket rent och prydligt, Runt grillplatsen står det däremot en massa saker, det ser lite skräpigt ut. Får ändå en känsla av att detta hör till naturcampingens image.

Lekplats 0 poäng
Någon arrangerad lekplats finns inte. Borka menar att sådana är förknippade med regler och ett stort ansvar. Här i skogen får barnens fantasi komma till sin rätt i leken.

Skärså Camping - inte som alla andra

Här kan gästerna grilla och umgås.

Campingtomter – 8 poäng
Campingen består av röjd skogsmark med bra grusvägar. Det är plant och de iordninggjorda uppställningsplatserna är väl tilltagna. Underlaget är fast och några bekymmer vid regn lär det nog inte bli.

 

Säkerhet – 7 poäng
Några bekymmer om fyrametersregler finns inte. Naturen gör att alla står en bit ifrån varann. Det är bara några få platser nära servicehuset där man står lite tätare. När jag senare frågar Borka varför han inte har några brandsläckare pekar han just på det faktum att ekipagen står så långt ifrån varann. Det är otroligt att denna enkla anläggning har låsta elskåp av bästa kvalitet. Sådana elskåp är inte ovanliga på svenska campingplatser men få ser till att hålla dem låsta. Det känns tryggt att Borka bor på platsen och om natten kan ingen köra in över bron.

Miljö – 5 poäng
Borka beklagar att han inte kan erbjuda källsortering av våra sopor, men kommunen har sagt att allt skall samlas i någon av de tre soptunnorna som är av en lite större sort.

Skärså Camping - inte som alla andra

En ungt tyskt par från Fulda njuter i stora drag av stillheten på Skärså Camping.

Helhetsintryck 7 poäng
Det porlar i en liten bäck vid ena sidan av campingen och där vid gärdesgården sitter ett tyskt par med var sin bok i solskenet. Vi växlar några ord och förstår att de njuter av friden och naturen. Strax intill står en vedkubbe med yxan sittande i, om någon skulle vilja hugga sig lite ved till att lägga på grillplatsen. Fast det finns faktiskt ganska mycket färdighuggen.

Vi tar oss en promenad till det lilla fiskeläget. Har ni aldrig varit i Skärså, så se till att ändra på det. Att stå uppe på kullen utanför Restaurang Albertina och blicka ut över havsviken är så vackert att man saknar ord.

 

Skärså Camping - inte som alla andra

Full rusch på Restaurang Albertinas veranda.

Skärså by är till formen som en hästsko som lagts ut i Bottenhavet. Här finns bara röda små stugor med vita knutar och kvar står här och var ställningarna där man en gång i tiden torkade fisk. Från 37 fiskarlag återstår ett halvt berättar någon.

 

I ett stort rött hus nere vid bryggan var man specialister på att lägga in strömming, men receptet var hemligt. Så hemligt, att när innehavaren dog för 27 år sedan var det bara att lägga ner tillverkningen. Det var då Albertina föddes, restaurangen alltså. Sedan dess är Restaurang Albertina vida känd för sin goda mat och kanske ännu mer för sitt oslagbara läge.

Skärså Camping - inte som alla andra

Skärså Camping - inte som alla andra

Mätta och glada traskar vi runt i det lilla läget. Vi tittar in i en glashytta, och rakt över vägen träffar vi Börje Emilsson, som har slagit sig på att baka tunnbröd enligt gammalt recept. Om Börje inte är i stugan så kan man bara plocka till sig av brödförpackningarna och lägga pengarna i en burk.

Han säljer god korv också, vitlöks- eller renkorv ligger i kylskåpet. På ett par andra platser i byn ser vi kylskåp stående längs vägen. Samma princip gäller, varsågod och ta och lägg pengarna i en burk. I kylskåpen finns färsk fisk och rökt fisk.

Skärså Camping - inte som alla andra

Fiskrökeriet i Skärså är välkänt. Det finns ett litet museum för den som vill titta på gamla fiskeredskap och jag tittar in i två olika hemslöjdsbutiker. Glass, korv och tunnbröd kan man förvisso leva på men någon livsmedelsbutik finns faktiskt inte närmare än i Söderhamn.

Borka har några konserver som första hjälpen om någon kommer med tomt kylskåp. Och kommer man i juli månad som vi gör, så är skogen full av blåbär, lingon och hallon.

Jag betalar 140 kronor för en plats med el och konstaterar snabbt att det är mindre än vad jag betalat på åtminstone två ställplatser på kontinenten tidigare under året. När jag frågar Borka om det kostar något extra att duscha, ser han nästan förvånad ut. Det är klart att det ingår.

Jag säger inte att Skärså Camping är värd en omväg, men helheten med det lilla fiskeläget är en del av Sverige som går rakt i hjärtat.
(Ur H&C nr 3/2008)

 

CAMPINGKOLLENS BETYG
Skalan är 1 – 5 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge 7
Service 9
Standard på gemensamma anläggningar 6
Handikappanpassning 4
Skötsel av gemensamma anläggningar 7
Lekplats 0
Campingtomt/uppställningsplats 8
Säkerhet 7
Miljö 5
Helhet 7

Summa poäng: 60

Fakta:
FC 213 Skärså Camping
Skärså 403
826 91 SÖDERHAMN
Tel. 0270-320 50
Hemsida: www.skarsacamping.se
Antal platser: 40
Pris per dygn: 220 kronor inklusive el
Öppet: 1/1-31/12

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Skärså Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

 

Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra

Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra
Skärså Camping - inte som alla andra

Rulla till toppen