Campa mitt i Sveriges glasrike

Publicerad: 2012-06-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är en stilla, ljummen sommarkväll med antydan till skymning. Utanför husvagnar och husbilar på Orrefors Camping syns människor sitta runt dukade bord eller bara med ett glas i handen. En familj har gjort upp en liten brasa som barnen livligt förser med näring. Läge – 8 poängOrrefors Camping ligger vid Orranäsasjön, och det är...

Det är en stilla, ljummen sommarkväll med antydan till skymning. Utanför husvagnar och husbilar på Orrefors Camping syns människor sitta runt dukade bord eller bara med ett glas i handen. En familj har gjort upp en liten brasa som barnen livligt förser med näring.

Läge8 poäng
Orrefors Camping ligger vid Orranäsasjön, och det är en otroligt naturskön plats. Campingen ligger i en skogsglänta och det är bara en liten promenadväg som skiljer campingen från sjön. Vid strandkanten skvalpar roddbåtar och kanoter, som kan hyras av gästerna. Ur natursynpunkt är detta en riktig pärla. Det är tre kilometer till Orrefors och du når alla de kända svenska glasbruken inom en timma, precis som Öland eller Kalmar.                                                  

 Service –  9 poäng  
Campingvärdarna Romy och Chris kommer från Tyskland, men talar en utmärkt svenska. Gästen före oss är dansk och får en utmärkt service på danska. Dessutom talas engelska och franska. Atmosfären i receptionen är gemytlig. På morgonen bakas bröd som gästerna beställt dagen in

 

Campa mitt i Sveriges glasrike
Närmast sjön står tyska husbilar på rad, de vet ju varför de rest till Sverige.

Standard 5 poäng
I ett litet rött hus finns toaletter, duschar och kök. Det är ett hus som sett sina bästa dagar, men det finns den service man behöver. Köket innehåller fyra diskplatser vid rostfria bänkar, spis med ugn och mikro. Riktigt fin är den nya bastuanläggningen en bit bort. Där finns även en badtunna. Men bastun och badtunnan ingår inte i campingavgiften utan kostar extra. Det finns latrintömning och tömningsplats för husbilar. Receptionen är inomhus och innehåller även kiosk och kaffeservering.

Skötsel – 6 poäng
Ute på själva campingområdet är det riktigt fint, även minigolfbanan är välvårdad. Men städningen av servicehuset känns hastigt gjord och lämnar mer att önska.                                                   

Handikappanpassning6 poäng
Det finns ett kombinerat skötrum/handikapptoalett som står öppen utan krav på nyckel. Här som i duscharna kostar det tre enkronor att duscha i fyra minuter. Det är inte så stort utrymme men jag tror ändå att det är lätt att komma in med rullstol. Även till reception och butik finns ramp så att man kan ta sig in. Själva campingen är plan och vägarna fasta. 

 Lekplats – 6 poäng
En lekstuga är ett trevligt inslag på lekplatsen, som i övrigt innehåller sandlåda, pingisbord och gungor. Sedan finns det en gungställning, sandlåda och gungbräda vid badplatsen. Badet är i direkt anslutning till campingen. En typisk svensk insjö med mörkt vatten och lite smågrus på botten. För den simkunnige finns bryggor och stegar. Det står även en färgglad lekbåt inne på campingen. Att kasta hästsko eller spela boule är förstås gratis.

Campingtomt – 8 poäng
Campingtomterna ligger otroligt naturskönt och praktiskt taget alla kan njuta av sjöutsikten. Några campingrutor är det inte tal om, utan man får ta det utrymme man behöver.
                              
Miljö4 poäng
Några direkta arrangemang för miljön finns inte på denna lite ålderdomliga anläggning. Soporna läggs i soptunnor och mer konstigt är det int                                                      

 Säkerhet –   7 poäng

Elskåpen är rikligt utplacerade så att kablar inte behöver dras kors och tvärs. En del elskåp är helt nya för europakontakter. Brandsläckare finns ute på campingområdet. Ekipagen står vid vårt besök inte för tätt, och värden säger till mig vid incheckningen, att jag får stå hur jag vill, men att han säger till om det blir fel ur brandsynpunkt. I receptionshuset sover campingvärdarna, så det känns som man har en bra nattvakt. 

 Helhet – 8 poäng

En liten naturskön camping mitt i Glasriket, så kan man beskriva Orrefors Camping. Och även om servicehuset är enkelt, slitet och halvdant städat, så finns här en fantastisk atmosfär. Det är övervägande utländska gäster, de mest sjönära tomterna innehas nästan hundraprocentigt av tyskar. Och det är förstås ingen slump att de kommit hit. Det råder en familjär stämning, och bara en sådan enkel sak som en klädvinda för allas användande, förenar. Det finns fast gemensam grill eller bärbara grillar att låna. Minigolfen kostar 20 kronor per person och det är ett bra pris, för banorna är välvårdade. Vill du fiska kostar det 40 kronor för en dag och fiskekort säljs i receptionen.  Skall du fara till Glasriket är detta en liten camping att lägga på minnet.                                             

Campingpatrullens betyg
Skalan är 1 – 10 och utgör godkänt men inte mer:

Läge – 8

Service – 9

Standard – 5

Skötsel – 6

Handikappanpassning – 6

Lekplats – 6

Campingtomt – 8

Säkerhet – 7

Miljö – 4

Helhetsintryck – 8

Summa poäng: 67

 

FAKTA
FC311 Orrefors Camping Orranäsasjön
380 40 Orrefors

Tel. 0481-304 14, 070-844 16 73
Hemsida: www.orrefors-camping.com

GPS: N 56° 50ʹ 41.28ʺ  E 15° 42ʹ 37.80ʺ

Öppet: 1/5 – 30/9
Pris per dygn: 160 kronor, el 35 kronor (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen