Campa vid poppis fiskeläge

Publicerad: 2012-08-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Smögen är Bohusläns pärla och vackra sommardagar är det trängsel i det lilla fiskeläget. På behagligt avstånd ligger Smögens Camping & Semesterby. Vi har kollat platsen. Läge – 8 poängAv turistorter i Sverige är Smögen ett av de allra populäraste. Smögen är liksom sinnebilden av Bohuslän. Här finns de rätta attributen som klippor, båtar, salta...

Smögen är Bohusläns pärla och vackra sommardagar är det trängsel i det lilla fiskeläget. På behagligt avstånd ligger Smögens Camping & Semesterby. Vi har kollat platsen.

Läge8 poäng
Av turistorter i Sverige är Smögen ett av de allra populäraste. Smögen är liksom sinnebilden av Bohuslän. Här finns de rätta attributen som klippor, båtar, salta bad och nyfångade räkor. Campingen ligger en dryg kilometer från Kungshamn och tre kilometer från Smögen och dess berömda brygga. Du har 5-10 minuters promenad över klippor till en badplats, som består av en brygga. Det är ett härligt badställe men inget för den som inte kan simma.                          

Service9 poäng
Två unga flickor finns på plats i receptionen från 8.00 – 22.00. Det är lång kö före mig vid ankomsten, och jag kan konstatera att varje gäst blir väl bemött. När det blir min tur får jag till och med frågan, om jag vill ha morgon- eller kvällssol. Broschyren som beskriver campingen är utförlig och bra.                        

Standard på gemensamma anläggningar5 poäng
Här är, som är vanligt på Västkusten, alla byggnader vita. Först är det receptionen, som jag misstänker varit boningshus på en bondgård för länge sedan. Mysigt är det att komma in, en del av det gamla köket ser orört ut. Vilda blommor i en mjölkkruka känns välkomnande. Sedan finns här stugor och vandrarhem som inte berör oss som har campingfordon. Men det gör dock servicehuset och restaurangen. I servicehuset finns duschar, toaletter, ett skötbord på väggen i damavdelningen, litet kök med diskplats, kokplattor och mikro samt tvättstuga med tvättmaskiner och torktumlare. Det finns plats för tömning av fasta tankar om du har slang med dig. Latrintömningen för portabla toaletter är enkel och saknar möjlighet till handtvätt. Restaurangen ser ut som en enklare sommarrestaurang i allmänhet. Femkronor i duscharna.            

Skötsel4 poäng
I receptionen ser det trevligt och ordningsamt ut. Men i servicehuset finns gott om skavanker som borde ses över. Ute på campingen är gräset klippt och på dessa ytor finns inget skräp. Städningen i servicehuset är hyfsad, men det räcker inte med att fixa handfat och speglar och byta avfallspåsar.                   

Campingtomter5 poäng
Tomterna har målats upp på gräset och är inte jättestora. Men de är ganska plana och lättillgängliga. På ena sidan står du i skydd av kala klippor och på den andra sidan går landsvägen.     

Framkomlighet2 poäng
Det finns ingen handikappanpassad toalett, men du kan komma in i receptionen med barnvagn eller rullstol. Rakt igenom campingen finns en asfalterad väg.                  

Miljö – 2 poäng
Några direkta arrangemang för miljön finns inte. Soporna läggs i en container som står lite avskilt inne på campingen. Plåttunna för grillkol.                        

Lekplats6 poäng
Lekplatsen som ligger strax man kommer in på området är riktigt trevlig. Den består av en rejält tilltagen klätteranläggning med rutschkana, gungor, ytterligare ett klätterredskap med ”sandhiss” samt minifotbollsplan. Volleybollnät med sand under.               

Säkerhet8 poäng
Avstånden mellan fordonen ser, med några undantag, helt okej ut vid vårt besök. Det är rikligt med elskåp så att kablar inte måste ligga kors och tvärs. En brandsläckare finns vid servicehuset. Den finns också markerad i campingbroschyren. Klockan 22.00 varje dag kommer en nattvakt som patrullerar till klockan 04.00 eller längre vid behov. Orsaken till att man har nattvakt är kanske att det ligger en ungdomscamping och ett vandrarhem i anslutning till anläggningen. Där vi står är det en alldeles vanlig familjecamping. Bom vid infarten.            

Helhet7 poäng
Den bohuslänska naturen och fiskelägena Smögen och Kungshamn på gångavstånd gör campingen attraktiv. Standarden är enkel och innehåller det nödvändigaste. Färskt bröd kan du köpa på campingen på morgonen och en dryg kilometer bort ligger en livsmedelshall. Den yttre miljön och läget är bra men vården av servicehuset drar ner betyget. Vi pratar med några campinggäster som rest från Vallentuna. De tycker läget är campingens största förtjänst, samt att de slapp stå i kö för att få en plats, fast det är mitt i juli.                         

FAKTA
FC 157 Smögens Camping & Semesterby
Ödegården
456 44 Kungshamn

Tel. 0523-311 00
www.smogenscamping.se

Pris: 285:- inklusive el, ställplats husbil 95:- (ej el). (2012)
GPS-koordinater: 58o22’28″N, 11o15’13″E

 

Snabbguide testresultat
(Där skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 8 poäng
Service – 9
Standard – 5
Skötsel – 4
Campingtomt – 5
Miljö – 2
Lekplats – 6
Framkomlighet – 2
Säkerhet – 8
Helhet – 7
Summa poäng: 56

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Campa vid poppis fiskeläge
Den Bohuslänska naturen präglar campingen.