Campa nära havet i Oskarshamn

Publicerad: 2012-08-31   Uppdaterad: 2023-04-18

Med havet vidöppet framför sig och en underbar natur bakom sig, är Havslätt Café & Camping en plats att njuta på. Blå Jungfrun lockar i fjärran och blir du trött i benen, så ta dig till Långa Soffan. Läge – 8 poängDet är tre kilometer in till Oskarshamns centrum, så du cyklar lätt på tio...

Med havet vidöppet framför sig och en underbar natur bakom sig, är Havslätt Café & Camping en plats att njuta på. Blå Jungfrun lockar i fjärran och blir du trött i benen, så ta dig till Långa Soffan.

Läge – 8 poäng
Det är tre kilometer in till Oskarshamns centrum, så du cyklar lätt på tio minuter. Mellan campingen och badstranden är det bara bara en gångväg . Runt om anläggningen är det härlig lövskog med inslag av ekar och stenhällar.

Service – 9 poäng
Vi har faktiskt varit på Havslätts camping ett par gånger sommaren 2010. Flickorna i caféet och receptionen är ständigt lika vänliga, man känner sig verkligen välkommen.

Campa nära havet i Oskarshamn
Disk- och vattenpost på campingen.

Standard – 5 poäng
Receptionen hänger ihop med caféet och här är det trevligt inrett och fräscht. Servicehuset är ett typiskt servicehus som det sett ut på svenska sommarcampingplatser långt tillbaka. Men det finns vad du behöver – duschar, toaletter, kök med spis och mikro, tvättstuga och latrintömning. Bra att det är fria duschar, så man slipper trassla med mynt och poletter.

Skötsel – 5 poäng
Det känns inte dåligt skött, men visst kunde städningen vara bättre och ytterområdet mer ansat.
      
Handikappanpassning – 8 poäng
Servicehuset ligger på en liten kulle, men hit upp finns två asfalterade gångvägar. Handikapptoaletten är något sliten men föredömligt utrustad. Här finns larm och dusch och tröskeln förefaller lätt att forcera. Det är även ramp till receptionen. En extra bra sak är rampen som gjorts vid stranden, så att man kan köra ner rullstolar i vattnet.

Campa nära havet i Oskarshamn
Fin havsutsikt från minigolfbanan.

Lekplats – 5 poäng
Gungor, massor av sand vid badet och en rutschkana är det som står till buds för barnen. Tjugo kronor för att spela minigolf, och sedan har man förstås badet med brygga och hopptorn. Boulebana.

Campingtomter – 7 poäng
Campingtomterna är väl utmärkta, plana och normalstora. Hela campingområdet är gräsbeväxt.

Säkerhet – 6 poäng
Det finns ingen genomfart förbi campingen, så ett ovälkommet fordon nattetid skulle genast märkas av någon. Avstånden mellan ekipagen är goda vid vårt besök. Elplintar vid varje plats. Det finns jourtelefonnummer, som man kan ringa dygnet runt, uppsatt vid receptionen.

Miljö – 4 poäng
Några speciella miljöarrangemang finns inte. Här lägger man soporna i en container. Vill man slänga flaskor får man gå uppför backen till kommunens sorteringsplats.

Helhetsintryck – 7 poäng
Havslätts Camping drivs av Missionskyrkan i Oskarshamn. På sommaren flyttas verksamheten ut till caféet och stranden utanför campingen. Det handlar inte bara om gudstjänster och musik utan även om barnaktiviteter och idrott.

Havslätt är en fin plats att vara på. Det är inte fel att vakna en morgon och se havet glittra i solskenet och se silhuetten av Blå Jungfrun som likt en valross sticker upp ute i fjärden. Eller sitta på stranden i skymning och se Gotlandsfärjan stäva ut från hamnen.

Oskarshamn är en härlig sommarstad som lever upp med ökad färjetrafik till Öland och Gotland. Du kan även ta båten till naturreservatet på ön Blå Jungfrun. Mest berömt är museet i Kulturhuset, som rymmer över 200 skulpturer av den kände träskulptören Axel ”Döderhultarn” Pettersson. Museet rymmer även ortens marina historia. Runt torget i centrum finns gott om butiker och stadsparken vid kyrkan är en oas. Besväret heter den äldsta stadsdelen med pittoreska hus, ligger mellan Lilla Torget och hamnen.

På campingen kan du förutom att bada även spela minigolf eller boule. Det är gott om promenad- och cykelmöjligheter, och det finns även markerad cykelled till Mönsterås eller Kalmar. Gör gärna utflykter till byarna vid havet söder om staden, Timmernabben och Påskallavik är två av dem. Campingens café är trevligt inrett och har gott kaffebröd och enkla smårätter.
(Ur H&C nr 8/2011)

Campingpatrullens betyg
Skalan är 1 – 10 där 5 är godkänt men inte mer.
Läge – 8
Service – 9
Standard – 5
Skötsel – 5
Handikappanpassning – 8    
Lekplats – 5
Miljö – 4
Campingtomt – 7
Säkerhet – 6
Helhet – 7
Summa poäng: 64 poäng

Fakta
Havslätt Café & Camping, FC 379
Eversvägen, Box 25
572 21 Oskarshamn
Tel. 0491-153 25
Hemsida: www.havslatt.se
57° 16′ 50″ N   16° 28′ 27″ E
Öppet: 1/5 – 15/9, (begränsat öppet året runt)
Pris: 175:-, el 25:- (2011)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Campa nära havet i Oskarshamn
Badet vid campingen är härligt och nära.
Rulla till toppen