En glänta bortom tid och rum

Publicerad: 2012-09-09   Uppdaterad: 2023-04-18

I hjärtat av Bergslagen där sjöarna klär landskapet i blåblommig klänning ligger Gladtjärns Camping. Dess moderna namn är Barken Camp & Nöje och kanske passar det bättre, för visst är det ett nöje att besöka platsen. Läge 7 poängVi kommer väg 66 från Ludvika och den 12 kilometer långa sträckan till Smedjebacken är helt otroligt...

I hjärtat av Bergslagen där sjöarna klär landskapet i blåblommig klänning ligger Gladtjärns Camping. Dess moderna namn är Barken Camp & Nöje och kanske passar det bättre, för visst är det ett nöje att besöka platsen.

Läge 7 poäng
Vi kommer väg 66 från Ludvika och den 12 kilometer långa sträckan till Smedjebacken är helt otroligt naturskön med sjöar ömsom på ena sidan, ömsom på den andra. Vi svänger av mot Smedjebackens centrum och fortsätter vägen genom samhället tills vi kört cirka fyra kilometer, då ser vi campingskylten. De sista fyra kilometrarna gör oss fundersamma, vägen är dålig och skogen risig. Men så uppenbarar sig den allra ljuvligaste camping i en glänta i skogen vid Norra Barkens mörka vatten.

Service 6 poäng
Campingen är öppen året om och drivs av bredvidliggande konferenshotell. Eftersom vi kommer på kvällen får vi ringa ett angivet telefonnummer. Campingvärden Torbjörn är mycket trevlig och ger oss all behövlig information samt ”lotsar” in oss på området. Han säger också att vi är varmt välkomna.

Standard 8 poäng
Det första vi ser är det stora röda konferenshotellet som ser riktigt trevligt ut. Strax intill ligger två mindre röda träbyggnader för service åt campingen. I det ena huset ryms välutrustad tvättstuga, stort kök, samlingslokal och skötrum för barn. Samlingslokalen har TV och trevliga matsalsmöbler. I det andra huset är det toaletter och duschar, handikapptoalett och latrintömning. Det handlar inte om kakel och klinkers i de sanitära utrymmena men standarden är ändå god. Det känns nästan lite familjärt att komma in i byggnaderna. Vi lägger märke till att det finns både tvål och papper vid handfat, såväl i tvättrummen som vid latrintömningen. Det är handslangar, fritt varmvatten och gott om plats i duscharna. Det finns tömningsplats för husbilar och biltvätt.                                 

 Skötsel 7 poäng
Campingen har rikligt med gröna gräsytor, vilka är välklippta. I servicehusen är det städat och snyggt när vi kommer. Minigolfbanorna ser dock övergivna ut och ogräset spelar gratis.                                        

 Framkomlighet 7 poäng
Platsen sluttar svagt ner mot vattnet men alla vägar inne på området är asfalterade och därför känns det praktiskt för rullstolar och barnvagnar. Det är ramp till handikapptoalett och allmänna utrymmen som kök, tvättstuga och allrum. Handikapptoaletten har dusch men man måste säga till om nyckeln.                    

 Lekplats 5 poäng
Mellan hotellet och campingen finns en rejäl gräsyta att springa på. Där står också en studsmatta. Sedan finns det en stor sandlåda, gungor och ett par gunghästar. Badet är barnvänligt med sandbotten och lite grunt i början, så att även de mindre barnen kan leka i kanten.

Campingtomt 7 poäng
Området är svagt terrasserat med rejält tilltagna tomter. Det finns kabel-TV vid varje plats. Det är även grusade ytor att ställa fordonen på vid varje plats.

En glänta bortom tid och rum
Tomterna på campingen är väl tilltagna och ligger nära sjön.

Säkerhet 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Eftersom tomterna är ovanligt stora, så står inga ekipage för tätt. Elanslutning görs i låsbara skåp för vanlig stickkontakt. Det känns mycket tryggt att stå på platsen, där många säsongsboende säkert har koll om någon obehörig tar sig in.                                           

Miljö 7 poäng
Det finns många sätt att ta hjälp av naturen, här värms vatten och hus med hjälp av sjön. Ingen ankring vid stora bryggan, för här ligger kabeln för uppvärmningen. Soporna slipper du dras med inne på campingen, en container står bakom hotellet. Och strax intill finns ett rum med behållare för glas, papper och metall.                                        

Helhetsintryck 7 poäng
Den här campingen ligger lite ensligt, så skall du stanna en längre tid skall du också uppskatta tystnad och vacker natur. Här finns fina promenadslingor, bär och svamp. Vi plockar smultron. Och sjön förstås. Du kan hyra kanot eller eka och ett fiskekort kostar bara 150 kronor för ett helt år, eller 30:-/dygn. Barn under 16 år är gratis. Har du egen egen farkost kan du hyra båtplats och sedan kan du ta dig ända till Kina om du så vill. Det är bara att glida ut genom Norra Barken, gå vidare genom Strömsholms kanal och så småningom möta det stora havet i Stockholm.

Midsommar firar man stort. Först är det klassiskt firande vid Stimmerbo skola på andra sidan landsvägen och sedan fortsätter det med arrangemang genom hotellets försorg. Behöver du proviantera är det närmast att fara till Smedjebacken, 8 kilometer. Positivt med fritt varmvatten.

FAKTA:
Barken Camp & Nöje, FC55
Gladtjärn
777 90 Smedjebacken
Tel. 0240-591 600

www.barkenkonferens.se
Vägbeskrivning: 8 km nordost om Smedjebacken
Året-runt-öppet
GPS-koordinater: 60o09’27″N, 15o30’38″E

Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgöt godkänt men inte mer.)

Läge                                    7

Service                                6

Standard                             8

Skötsel                                 7

Framkomlighet                   7

Lekplats                              5

Campingtomt                     7

Miljö                                   7

Säkerhet                             6

Helhet                                 7

Summa poäng                   67 poäng

 Tyck till Barken Camping & nöje här!


Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Rulla till toppen