Campingidyll i Hästriket

Publicerad: 2012-09-12   Uppdaterad: 2023-04-18

– Jag tröttnar aldrig på utsikten över sjön, säger campingvärden Jan-Olof Colleen. Det är lätt att förstå. Säkert hänförs varje gäst av den natursköna miljön på campingen i Tingsryd, kommunen som kallar sig för centrum i ”Hästriket”. Läge 7 poängTingsryd ligger i södra Småland längs väg 30,  bara någon mil till Blekingegränsen. Det lär vara...

– Jag tröttnar aldrig på utsikten över sjön, säger campingvärden Jan-Olof Colleen. Det är lätt att förstå. Säkert hänförs varje gäst av den natursköna miljön på campingen i Tingsryd, kommunen som kallar sig för centrum i ”Hästriket”.

Läge 7 poäng
Tingsryd ligger i södra Småland längs väg 30,  bara någon mil till Blekingegränsen. Det lär vara cirka 200 sjöar i kommunen och kombinationen sjö, lövskog och röda stugor präglar omgivningen runt Tingsryds Camping vid Sjön Tiken.  Du har 42 kilometer till Ronneby eller Karlshamn. Även lilla Tingsryd med 3 000 innevånare har ett centrum till vilket du har cirka två kilometer från campingen. Och närmsta matbutik ligger en kilometer bort. Det finns faktiskt ett tjugotal mindre campingplatser i Tingsryds kommun och det vittnar förstås om att naturen gett förutsättningar som lockar turister.

Campingidyll i Hästriket
Det finns båtar att hyra vid campingen och sjön är full av fisk.

Service 9 poäng
Campingen är helårsöppen. Du får en bra informativ campingbroschyr när du checkar in och framför allt ett vänligt bemötande. I receptionen finns ett stort utbud av turistbroschyrer över närliggande resmål. Hela campingen har tillgång till trådlös internetuppkoppling mot avgift.

Standard 6 poäng
Det första du möter är receptionen som inryms i ett långsmalt hus med restaurang i den del som vetter mot sjön Tiken. Det är en modern och fräsch reception precis som Mårdlycke Krog som restaurangen heter. Strax intill ligger det så kallade gamla servicehuset, som också rymmer toaletter för badgäster på sommaren. Nu är detta hus gammalt och slitet men duscharna och toaletterna används fortfarande.

– Vi väntar på att ekonomin skall tillåta en rivning av detta hus, och att vi skall få bygga ett nytt servicehus här, säger Jan-Olof Colleen. Det kan faktiskt bli inom en snar framtid.

Längre in på campingen finns dock ett nyare servicehus med kakel i duschar och vid tvättställ. Här precis som i det gamla servicehuset finns ett kök med diskplatser, spisar och mikro. Det finns även tillgång till TV och ett enklare bibliotek.

Riktigt fina är latrintömningsplatserna i respektive hus, båda två ser helt nygjorda ut med kakel och klinkers och inredda efter konstens regler. I en äldre byggnad ryms en tvättstuga med tvättmaskin, torktumlare och strykplats.
Det finns även tömningsplats med färskvattenslang för husbilar.                                                          

Skötsel 6 poäng
Vi besöker campingen i slutet av maj. Om städningen finns inget att anföra, men vi får ändå känslan av att det inte riktigt är öppet. Under taket vid det nyare servicehuset förvaras gamla plastmöbler och en stor grill och utanför knuten ligger diverse bråte.  Ett par blomlådor ser sorgsna ut med sina torkade växter från förra sommaren. Även vid sopcontainern ligger diverse saker som inte borde vara där.                                            

Framkomlighet 7 poäng
Campingen är plan och en del vägar inne på området är asfalterade. Det finns särskild ramp till badet, så att även rullstolsburna kan komma ner till vattnet. Båda handikapptoaletterna lättillgängliga, men man får komma ihåg att be om nyckel.

Det är väl sörjt för att rullstolar och barnvagnar kan komma in i receptionen, butiken och restaurangen.

Lekplats 6 poäng
Sjön är förstås campingens lekplats nummer ett. Badet är barnvänligt och det finns bryggor för den som vill ha djupt vatten direkt. Närmast vattnet är en liten strandremsa med sand, sedan är det härliga gröna gräsmattor att vara på. Här ligger campingens lekplats som erbjuder klättring, gungor och rutschkana.

Campingtomt 8 poäng
Uppställningsplatserna är väl tilltagna i storlek. De är plana och lättillgängliga. De flesta är försedda med europakontakter och av de 191 platserna har 12 vatten- och avloppsanslutning. Några har även tillgång till kabel-TV, men här pågår en utbyggnad. Det finns även platser med 16 ampers säkring. Det är gott om häckar och lövträd som gör campingen lummig och naturskön och alla har förstås nära till badet.

Säkerhet 7 poäng
– Lyckligtvis har vi varit förskonade från bråk och stölder, säger campingvärden, men det känns ändå bra att vi satte upp en bom för två år sedan.

Bommen öppnar campinggästen med ett kort utifrån och inifrån går den upp automatiskt. En säsongsgäst har uppdraget att vara behjälplig om någon incident sker nattetid, och campingvärden Sven-Olof Colleen bor i kommunen och kan snabbt vara på plats. Telefonnummer till campingvärden finns uppsatt på receptionsdörren. Sex brandsläckare finns utplacerade på campingen och avstånden mellan husvagnar och husbilar ser bra ut.

Miljö 5 poäng
Campingen har kommit lite på efterkälken med miljötänk, men vid vårt besök i maj 2011 var det äntligen klart att sopcontainern skulle kompletteras med behållare för returglas och papper. Då hade även en plan om installation av solceller på nya servicehuset börjat ta fart. För reception och restaurang gäller bergvärme.

Campingidyll i Hästriket
Restaurang Mårdlycke Krog ligger alldeles vid stranden.

Helhetsintryck 7 poäng
Granne med campingen ligger ett stort ridhus. Betande hästar bidrar till idyllen och ger möjlighet att rida. Det ligger tre stora tennisbanor mitt på campingen. Det finns tillgång till minigolf, boulebana, beachvolleyplan, kanoter, småbåtar och fiske. Vid dåligt väder finns även ett badhus med äventyrsavdelning i Tingsryd. Campinggäster badar med rabatt. Cirkus är populärt på sommaren, då ett cirkustält sätts upp inne på campingen.  Det finns även en miniklubb för barn och är man med i den väntar en rad aktiviteter. Campingens Restaurang Mårdlycke Krog är känd för sin fina salladsbuffé på lunchen men har även à la carte servering.

                   

 FAKTA
Tingsryds Resort, G8

362 91 Tingsryd

Tel. 0477-105 54
www.tingsrydscamping.se

info@tingsrydscamping.se

Pris: 315 kronor inklusive el (standardplats på högsäsong)
Duschpolletter 5 kronor för 4 minuter.
GPS N56o 31’43-45″ E14 57o’41-74″
Öppet hela året

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 7

Service – 9

Standard – 6

Skötsel – 6

Framkomlighet – 7

Lekplats – 6

Campingtomt – 8

Säkerhet – 7

Miljö – 5

Helhet – 7
Totalpoäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Rulla till toppen