På tur i en gyllene årstid

Publicerad: 2012-10-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Den bästa present du kan ge dig själv framåt höstkanten, är en inspirerande resa. Luften är krispig, dagsljuset är kvar halva dygnet, naturen exploderar i en kaskad av färger. I vår gyllene årstid finns energi att hämta inför vintern.  När det sög i campingtarmen var det inte ett specifikt mål vi trånade efter, utan bara...

Den bästa present du kan ge dig själv framåt höstkanten, är en inspirerande resa. Luften är krispig, dagsljuset är kvar halva dygnet, naturen exploderar i en kaskad av färger. I vår gyllene årstid finns energi att hämta inför vintern. 

När det sög i campingtarmen var det inte ett specifikt mål vi trånade efter, utan bara att sticka iväg och göra nåt. Slumpen skickade oss till Vegby Camping, det ska slumpen ha stort tack för. Inte för att själva campingen håller igång folk, mer för att det finns en härlig variation av sysselsättning inom räckhåll.

Läge
Leta upp Ulricehamn på kartan och placera fingertoppen där. Följ vägen söderut med en aning dragning åt väster. Där, på landtungan mellan sjöarna Åsunden och Sämsjön, hittar du Vegby.

8 p

Service
Campingen är helårsöppen. En skylt vid entrén berättar att Ica-butiken fungerar som reception under lågsäsong, och butiken är närmaste granne med campingen. Öppet alla dagar med gängse tider för livsmedelsbutiker. Alltså lättillgängligt för oss gäster, plus fördelen att där finns de vanligaste förnödenheterna. 

7 p

Standard
Lite av en paradox. Servicefunktionerna finns i bottenvåningen under Ica-butiken. Utrymmet är stort och har karaktär av källare, men ligger ovan mark. Hygienutrymmena är kaklade på både väggar och golv, men inredningen har ett antal år på nacken och en del av möblerna är slitna. Toaletter och duschar är rymliga, varmvattnet har härlig temperatur och några mynt krävs inte.
Latrintömning och tömning av fasta tankar finns vid campingens andra ända, vid uthyrningsstugorna. Tanktömningen ligger inklämd mellan två stugor, och för att köra in där bör fordonet inte vara större än en lastmoped. Betyget blir godkänt, med undantag för tanktömningen som inte når upp till det.

5 p

På tur i en gyllene årstid
Promenadvägarna i omgivningen lockar många, inte minst hundägare.

Skötsel
Det där extra ompysslandet gick nog på sparlåga när vi var på besök. Begripligt, för mitt i veckan mitt i oktober är det ingen direkt rusning av gäster. Men städningen inomhus var fullt acceptabel, och ute på campingen var det omskött och välvårdat.

6 p

Framkomlighet
Campingområdet är ordnat i terrasser, och därifrån är det lättframkomligt till servicefaciliteterna. Till Ica-butiken, där receptionen finns under lågsäsong, är det en smal och lutande stig. Inga problem för pigga ben, men svårt för den som har rörelsehinder och närmast omöjligt för rullstol eller barnvagn. Då får man får ta den längre svängen runt huset.

5 p

Lekplats
Campingentrén är som ett centrum där aktiviteterna finns samlade. Lekplatsen har studsmatta, gungor och klätterställning. Minigolfbanan ligger intill, liksom pool-området med tempererat vatten. En del av poolen är avgränsad och bara 30 centimeter djup, så där kan de plaska friskt som ännu inte har vuxit så högt över havet.

7 p

Campingtomt
Eftersom tomterna ligger i terrasser är det lätt att komma åt och ställa upp vagn eller bil på alla platser. Terrasserna gör också att vagnarna inte skymmer varandra, utan alla gäster kan få utsikt över sjön.

8 p

Säkerhet
Såväl elskåp som servicehus var låsta, och nycklar lämnas bara ut till incheckade gäster. Vakt finns, liksom ett telefonnummer dit man kan ringa på andra tider än när Ica-butiken är öppen.

7 p

Miljö
Utanför Ica-butiken finns container för hushållssopor, liksom behållare för glas, burkar och plast. I butiken finns också återvinningsstationer för burkar och flaskor med pant.

6 p

Helhetsintryck
Morgonen var glasklar. Nattfrosten hade pudrat landskapet med vita kristaller, som efterhand vek undan för den gyllene höstsolen.  I detta lugn låg en inspirerande kraft. Inte så att campingen ska utmålas till paradis, nejdå, enbart som campingplats betraktad är den tämligen ordinär.  Men eftersom den har vad som krävs för att vardagen ska fungera är den en bra bas, och man får gott om tid över för förströelse vars enda uppgift är att tillfredsställa lusten. Det här är en plats där det är gott att vara.

8 p

 

På tur i en gyllene årstid
Hänryckningens tid infaller på våren, men frågan är om inte höstfärgerna i den första frosten också kan få oss hänryckta.

Shoppa, fiska, flanera med mera
–  Här sjuder av liv på sommaren, säger kvinnan i Café Nyfiket, som ligger i vackra Sjöparken intill campingen.

Området är ett dragplåster för människor i alla åldrar, berättar hon. Hit kommer familjer med barn, för här kan de springa hur fritt som helst. Ungdomar utmanar krafterna och varandra i skateboardrampen, de bekvämare har picknick i gräset. Fotbollsgolfen kittlar tävlingsinstinkten hos både unga och äldre.
–  Inte sällan ser vi pensionärer som tar en tävlingsrunda i fotbollsgolfen, det är mycket populärt, har hon konstaterat.

Sett i vidare svängar är omgivningen som rena godisbutiken för den friluftssugne. I Sämsjön finns fina fiskemöjligheter, och fiskekort kan köpas på campingen.  
Och förstås cykel- och promenadmöjligheterna på de gamla banvallarna som har gjorts i ordning och asfalterats. Nu finns mer än sex mil cykelväg i kommunen, från Ulricehamn till kommungränserna mot Falköping, Borås och Tranemo.

När syreförrådet är påfyllt kan det möjligen locka med en liten shoppingrunda. Samhället Gällstad ligger bara fem kilometer bort, och är som ett eget shoppingcentrum. ”400 varumärken till rätt pris”, hävdar reklamen. Sant eller inte, spekulant eller inte, men kul är det ändå att kika runt där man inte brukar kika runt.
Med Vegby Camping som bas finns det aktiviteter med variation så det räcker länge, kände vi.


FAKTA
P35, Vegby Camping
Storgatan 2, 520 11 Vegby
Tel: 0321-729 12
Hemsida: www.vegbycamping.com
E-post: vegbycamping@hotmail.com
Pris per dygn: högsäsong 200 kronor inkl dusch, el 35 kronor
Öppet: Året runt
GPS: N 57o 40´ 43.40″ E 13o 22´31.21″

Snabbguide testpoäng

läge                                      8
service                               
7
standard                            
5
skötsel                                
6
framkomlighet                  
5
lekplats                               
7
campingtomt                     
8
säkerhet                             
6
miljö                                     
6
helhetsintryck                   
8

Summa poäng                    66

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Rulla till toppen