Västkustpärla med havet som granne

Publicerad: 2012-10-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Soldränkta klippor, salta bad och röda fiskebodar. Visst är det västkusten. Fullbelagda campingplatser i juli månad – det är också en del av västkusten. Men vi lyckas knipa en plats på GrebbestadFjorden. Och vi gillar läget. Ja, vi gillar läget av flera skäl, men här gör vi det i första hand i ordets rätta bemärkelse....

Soldränkta klippor, salta bad och röda fiskebodar. Visst är det västkusten. Fullbelagda campingplatser i juli månad – det är också en del av västkusten. Men vi lyckas knipa en plats på GrebbestadFjorden. Och vi gillar läget.

Ja, vi gillar läget av flera skäl, men här gör vi det i första hand i ordets rätta bemärkelse. Campingen har ett toppenläge. I ena änden av det mysiga fiskeläget ligger campingen, nästan som i en jättestor villaträdgård. Den har ingen havsutsikt eftersom en liten långsmal bergsknalle med några sommarstugor skiljer campingen från havet. Men havet är nära, det är bara att gå ut genom entrén och gå några steg på trottoaren mot samhället, så har du den mest betagande bohuslänska syn du kan få. Havet rakt ut med en och annan klippö, fiskeskutan som puttrande stävar ut, segelbåtarna som guppar lojt, strandpromenaden kantad med röda fiskebodar, restauranger, butiker och folk. Detta är bara otroligt härligt.

Västkustpärla med havet som granne
Längs bryggan i Grebbestad ligger rader av gästande båtar.

När vi kommer är sommaren en bit in i augusti, men havet är fortfarande varmt och solen flödar. Vi får en plats och på vår kvällspromenad ser vi att det kunde kommit ytterligare några fast vi inte trodde det. Strömmen av nya gäster har varit strid hela eftermiddagen. Receptionisten Barbro Eklund berättar att de på söndagsmorgen, någon dag tidigare, hade checkat ut 100 ekipage. Det är rörlig camping det.

Bohuslän har cirka 20 mil lång kust från Göteborg till Strömstad. Grebbestad ligger fem mil söder om Strömstad och är ett anrikt fiskeläge, där havet varit utkomsten för människor i generationer. Som turist har man många möjligheter att få delta i fiskarnas liv. Det ordnas regelbundet båtutflykter där man exempelvis kan få prova på havsfiske och spinnfiske. Men havet är bra till mycket, inte minst att bada i.

När du kommer ut från campingen har du direkt en badvik som sträcker sig in mot samhället åt ett håll och bort mot Tanumstrands konferensanläggning åt andra hållet. Det finns dykkurser, det ordnas sälsafari, det går reguljär båttrafik till Hamburgsund och det finns en jättestor gästhamn. Havet hör helt enkelt ihop med livet i Grebbestad och på campingen. Det är 1.650 personer bofasta i samhället och på sommaren växer folkmängden till cirka 17.000.

Vår campingtomt är inte mer än cirka 40 kvadratmeter, fast den räcker gott och väl åt oss. Vi har en liten husbil och man har faktiskt löst frågan med husbilsplatser mycket bra. Längs med gatan rakt igenom campingen är det asfalterade rutor i olika storlekar med små gräsplättar utanför. Man står alltså plant på asfalt men kan slå upp sitt bord och sina stolar på en mjuk gräsmatta. Vår husbilsplats är på tvären, men det finns även platser längs med gatan. Till och med en gammal inredd landsvägsbuss har fått sig en plats.

För övrigt dominerar husvagnarna, men även tältavdelningen är välbelagd vid den här tiden. Husvagnsplatserna ser rymliga ut och bland de rörliga platserna är alla plana och lättillgängliga. När det är fullbelagt hade det varit trevligt om det på det på det stora fältet funnits lite häckar eller trädridåer.

Det finns fyra servicehus och de är alla olika. Självklart får några lite längre att gå till dessa men man kan ändå inte säga att det är jättelångt. Det är hög standard i samtliga byggnader och jag skulle utan att blinka vilja ha samma städpersonal i mitt eget hem. Jag kan inte låta bli att fråga en dam som ser ut att ha sin säsongsplats mitt emot latrintömningen, om det alltid är så skinande blankt. ”Ja, det är det”, svarar hon.

I ett av servicehusen finns ett barnrum med dusch, toalett, och skötbord, allt anpassat för små barn. I ett annat hus hittar vi bubbelpool, relaxavdelning och bastu. Fast det sistnämnda ingår inte i campingavgiften. Man betalar 75 kronor (2006) i timman för att få njuta där. Diskmaskin ser vi i ett av de två välutrustade köken, som båda har spis, ugn och mikro.

Västkustpärla med havet som granne
Åsa och Anders Asplund från Vänersborg är trogna gäster som tycker att framför allt läget är oslagbart på campingen. Här är de i fart med sin disk tillsammans med dottern Alma.

Låsbara elskåp med Europakontakter, brandsläckare fördelade över området och en klocka vid receptionen som når personal dygnet runt ger hög poäng för säkerheten. Och hög poäng får campingen även för sin miljö. Källsortering av sopor finns och framför allt är det städat och snyggt runt omkring olika behållare.

En enda sak får en något lägre poäng och det är lekplatsen. Det finns förvisso gungor, rutschkana och diverse olika gungredskap men det är inte en lekplats som ropar efter barn. Bättre är den stora fotbollsplanen som ligger bredvid. Det vet jag att många barnfamiljer sätter högt väde på. Det finns också boulebana, volleybollnät och dansbana i den här delen av campingen. Fast det lär vara längesedan man dansade på campingen.

Utanför receptionen ligger minigolfbanan och strax intill en butik med ett enklare utbud, där inte minst tidningen och nybakat bröd på morgonen är viktigt. När man checkar in får man en broschyr över området som är mycket informativ.

Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 är godkänt men inte mera.
Läget – 10
Service – 9
Standard på gemensamma anläggningar – 9
Handikappanpassning – 10
Skötsel – 9
Lekplats – 7
Campingtomt – 7
Säkerhet – 9
Miljö – 9
Helhet – 9
Summa poäng: 88

Fakta:
GrebbestadFjorden O10
457 95 Grebbestad
Tel. 0525-612 11
Fax 0525-143 19
E-post: info@grebbestadfjorden.com

Hemsida: www.grebbestafjorden.com

 

Antal platser: 474
Öppet: Året runt

(Ur Husvagn & Camping nr 11/2006)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler campingar här

 
Västkustpärla med havet som granne
GrebbestadFjorden hette tidigare Grebbestad camping.
Rulla till toppen