Överlida – för naturens skull

Publicerad: 2012-10-22   Uppdaterad: 2023-04-18

Vackrare än så här kan en inlandscamping knappast ligga. Att det sedan råkar vara i en del av Sverige där du kan fynda extra mycket, gör inte saken sämre. Campingkollen besöker Överlida Camping i Svenljunga. Läge – 7 poängCampingen ligger utmed väg 154, och om jag skriver tre mil norr om Ullared, så är det...

Vackrare än så här kan en inlandscamping knappast ligga. Att det sedan råkar vara i en del av Sverige där du kan fynda extra mycket, gör inte saken sämre. Campingkollen besöker Överlida Camping i Svenljunga.

Läge – 7 poäng
Campingen ligger utmed väg 154, och om jag skriver tre mil norr om Ullared, så är det väl knappast någon som inte vet var i landet det är. Överlida är ett litet samhälle utan någon egentlig service, men deras camping ligger som i en sagovärld. På en udde i en sjö och prydd med björkar och häckar.

Service – 8 poäng
En ung kille tar emot. ”Hej och välkommen hit”, säger han så fort jag närmar mig receptionsdisken. Jag får ett platsnummer, men han vill gå med mig för att höra om jag är nöjd. Jag får en campingbroschyr som är trevlig, men jag skulle gärna vilja kompletterat den med viktiga telefonnummer och brandposter. Butik, kaffeservering och nybakat bröd från klockan halv nio på morgonen.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Det finns två stora röda byggnader, i vilka camparnas service ryms. I huset med receptionen finns butik, café, kök, tvättstuga, latrintömning, handikapptoalett, duschar och toaletter. I hus två är det kök, toaletter och duschar. I en särskild liten byggnad hittar du ytterligare en latrintömningsplats , och där är det kakel och klinkers som gäller. I övrigt är det enklare standard i husen, och på vissa ställen märks slitaget. Tvål och papper vid båda latrintömningsplatserna. Även tömningsplats för husbilar. Fritt varmvatten.                     

Skötsel7 poäng
De stora gräsytorna på campingen är klippta och det ser allmänt välvårdat ut. Tre tomma krukor på servicehusets gavel väntade på blommor men i blomlådorna på huset prunkade dahlior i gult och vitt. Städningen i hygienutrymmena var gjord efter konstens alla regler. Ett förfallet pingisbord borde plockas bort.
                          
Framkomlighet
6 poäng
Det är en hel del asfalterade vägar på campingen, framför allt runt receptionshuset. Det verkar inte vara några problem att ta sig in någonstans i detta hus, men trösklarna skulle gärna fått vara lägre. Handikapptoaletten är lätt att komma in i och här finns dusch.                            

 

Överlida - för naturens skull
Alla gäster står på grönt gräs och miljön runt omkring är mycket naturskön.

Campingtomt – 8 poäng
Tomterna är ordinära i storleken och gräsbeväxta. Naturen med sjön, björkarna och blommande häckar är fantastisk.

Lekplats – 6 poäng                      
Lekplatsen har gungor, bra rutschkana, studsmatta med skyddsnät, spiralhäst, lekstuga och sandlåda. Badet inne på campingen har sandstrand och det är grunt en liten bit. Puffar på små barnarmar rekommenderas, eftersom det snabbt blir djupt när man gått ett par tre meter ut. Att fiska är gratis för barn under 15 år, och det är också ett populärt nöje här.

Miljö – 6 poäng
Källsorteringen av sopor består i glas, plastflaskor, papper/kartong och övrigt. ”Sopstationen” är snyggt placerad utanför området. En jätteslang tar vara på solvärmen som får bidra till uppvärmningen av varmvattnet i det stora servicehuset.                                                     

Säkerhet – 8 poäng
Den unge mannen som checkade in mig heter Pelle, och han bor på campingen och finns tillgänglig nästan jämt. Dessutom inspekteras området varje natt av ett vaktbolag. Elskåpen är av äldre modell för vanliga stickproppar, och de är rätt placerade men inte låsbara. Säkerhetsavstånden vid vårt besök ser helt okej ut. Vi finner även brandsläckare väl synliga.
                                       
Helhetsintryck
8 poäng
Överlida Camping är en sällsynt vacker plats, så det är för naturens skull man skall åka hit. På hösten lär det vara gott om bär och svamp. Fisket är en annan naturupplevelse och fiskekort säljs i receptionen. Det finns även kanoter och båtar att hyra. Vill du spela boule, minigolf eller jätteschack så går det bra. Butik med det nödvändigaste finns på campingen och sedan har du ICA i Mjöbäck fem kilometer bort. Vill du shoppa mycket, så befinner du dig på rätt plats. Skandinaviens största varuhus, GK:s i Ullared, ligger tre mil bort och shoppingcentret i Älvsered halvvägs dit. Det är inte heller långt till en oändlig rad lagerförsäljningar och outlet-butiker i trakten av Ulricehamn och Borås (sex mil). Midsommar firas stort med folkdanslag och bryggdans.                                    

 

FAKTA
FC 141 Överlida Camping
512 60 Överlida

Tel. 0325-324 39
Fax. 0325-325 47
www.overlidacamping.se

Öppet 1 april-30 september
Pris inklusive el: 225 kronor (2012)
GPS-koordinater: 57o21’02″N, 12o54’04″E

 

Snabbguide Testresultat
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 7
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 7
Framkomlighet – 6
Campingtomt – 8
Lekplats – 6
Miljö – 6
Säkerhet – 8
Helhet – 8

Summa poäng – 71

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Rulla till toppen