Campa i myskoxarnas land

Publicerad: 2012-12-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Sydöst om Funäsdalen ligger Tännäskröket. Anläggningen har goda förutsättningar att växa, utbudet är riktigt spännande både för skidåkare, skoterförare, flugfiskare, mountainbikers och för folk med lite mer konventionella fritidsvanor. Läge: 8Tre kilometer in på väg 311, som går mellan Tännäs och Idre ligger Tännäskröket. Anläggningen med anor sedan 1963 är öppen året runt, själva campingen...

Sydöst om Funäsdalen ligger Tännäskröket. Anläggningen har goda förutsättningar att växa, utbudet är riktigt spännande både för skidåkare, skoterförare, flugfiskare, mountainbikers och för folk med lite mer konventionella fritidsvanor.

Läge: 8
Tre kilometer in på väg 311, som går mellan Tännäs och Idre ligger Tännäskröket. Anläggningen med anor sedan 1963 är öppen året runt, själva campingen med 48 platser byggdes 2008. Camparna bor ett par minuters promenad från liftar, skidbutik, restaurang och spårcentral.

Service: 6
Incheckningen sker i skidshopen vilket kan innebära lång väntetid och man får själv välja ut sin plats och därefter komma tillbaks och berätta vilken plats man valt. För erfarna campare går detta hur bra som helst men den mer ovane camparen kanske vill ha mer handfast hjälp, mer än en karta och en muntlig vägledning. Samtidigt får man, inte att förglömma, information om anläggningen i sin helhet, om backarna, skidföret i längdspåren, skoterkörning, restaurangmeny, butikens öppettider och så vidare.

Standard gemensamma anläggningar: 9
Det nybyggda servicehuset var mycket fräscht och mångsidigt med kök och sällskapsrum med stor platt-tv, duschar och skötrum för de mindre barnen. I sällskapsrummet finns en flätkorg fylld med fleecetofflor. Denna charmiga detalj hittar vi även i ”spakåtan”. Här finns också böcker, tidningar och lite annat smått och gott. Servicehuset har separata utrymmen för latrinservice, vattenpåfyllning och tömning.

På ett anslag hittar vi en uppmaning att kontakta ledningen för anläggningen om till exempel idéer om hur servicehuset och servicen kan bli bättre. Sympatiskt tycker vi och konstaterar samtidigt att det nog kan bli lite trångt om saligheten med fyra duschar på 48 platser. Men, det fina med dessa duschar är att de är fyra separata rum med egen ingång, handfat, dusch och toalett. Man behöver alltså aldrig stå med fötterna i någon annans duschvatten, vilket kan bli fallet med duschbås där flera delar på samma golvbrunn. Inte heller behöver man dela omklädningsrum eller spegel, vilket kan vara skönt. Vi uppskattar dessa familjeduschar!

Skötsel gemensamma anläggningar: 8
När H&C var där, en vecka före sportlovet 2010 var där behagligt korta liftköer och glest befolkade längdskidpår. Campingen var inte heller särskilt hårt belagd varför det kan vara svårt att veta hur servicebyggnaden fungerar när där är full beläggning. Ett problem som kan ställa till det var att den stora snömängden krävde renskottning framför alla dörrar, ofta. En av duschdörrarna gick nästan inte att stänga på grund av isbildning och packad snö vid dörrtröskeln.

Framkomlighet: 7
De korta genvägarna mellan terrasserna, eller rättare sagt de tre olika tomtplanerna, var som brukligt om vintern smidiga och kvicka för den vitale, men oframkomlig för barnvagnar eller rörelsehindrade. Vägarna och själva planerna var däremot fina och jämna. Plogningen sköttes utan anmärkning. Vägen från Tännäs upp till campingen är bitvis ganska brant och hal med bör inte vara något stort problem – bara man slipper stanna i motluten.

Campa i myskoxarnas land
Mitt emellan anläggningens två toppar ligger husvagnsplatserna. Centralt var ordet.

Lekplats: 7
Vid vårt besök sågs inga spår av traditionella lekplatser däremot massor av spår av barnens aktiviteter i barnområdena i backen. Snölek är ju vintercampingens attraktion och här finns gott om det. Till nuvarande vintersäsong premiäröppnar man Mattes Fäbod med levande djur. Under sommaren kommer här att finnas getter, minigrisar och och gäss.

Campingtomt: 7
Man har fördelat platserna på tre större plana ytor på sluttningen nedanför Hemkröket som är en av topparna som omger anläggningen. De andra två heter Mellan- och Österkröket. Underlaget är hårt och jämnt och alla 48 platser har en egen elstolpe. Som vintercamping är det kalasbra, som sommarcamping kanske man vill ha gräs och häckar, det gives icke!

Miljö: 7
Med en utbildad miljötekniker i personalstaben är det en självklarhet med en fungerande sopsorteringsanläggning. Den är i bruk från och med säsongen 2010/2011

Säkerhet: 6
Ingen bom vid infarten men anläggningen är bemannad, från tidiga morgonen till sena kvällen, från cirka 0700 till cirka 2200. Telenummer för kontakt med jourpersonal  även på natten finns också. Brandsläckare och anvisning om hur de används finns i servicehuset och i bastun, samt i spakåtan.

Campa i myskoxarnas land
En kåta i trä innehållande en relaxavdelning med bastu, pool och sköna vilstolar. Lockar svårt efter lång dag i backarna.

Helhetsintryck: 8
Campingen ligger på sydsluttningen av berget Hemkröket. Här har det åkts utförskidor sedan 1963. Den nya campingen är ett led i att göra platsen ännu mer populär och attraktiv. Stugor att hyra eller till och med köpa finns också, och en fortsatt utbyggnad är planerad.

Här finns också lägenheter, skidshop, restaurang, spakåta, vedeldad bastu och oändliga längdskidspår (300 kilometer). Här finns tre fjäll, varav Österkröket är hemvist för en flock myskoxar. Guidade turer dit ordnas regelbundet. Med ett varierat utbud av backar, allt från snälla barnbackar till avancerad offpiståkning med eller utan guide, känns det som om utbudet kan passa de flesta. På sommaren kan man i stället ägna sig åt till exempel mountainbiking utför fjället, vandring, sportfiske eller myskoxspaning. Det är fantasin som begränsar aktiviteterna snarare än anläggningen.

Vill man så kan man bada bastu i bastutunnan som står i närheten av servicehuset. Själva bastun är gratis men ved får man ordna själv eller köpa i receptionen/skidshopen. Däremot är det inte gratis att hyra in sig i ”spakåtan”, med vedkamin och bubbelpool. Där kan man efter en dag i skidspåren eller backarna koppla av i bastun poolen eller relaxavdelningen.

Till anläggningen hör också restaurang Alvas Kök med fullständiga rättigheter. I övrigt fanns TV-spel att hyra, härjedalska lokalproducerade matvaror, här finns ständigt brinnande brasa för korvgrillning eller bara för att värma sig vid, och här finns en stor sydvänd veranda utanför restaurangen.

Tännäskröket är mycket välanpassat för dem som har skoter, anläggningen är ansluten till 450 kilometer skoterleder.

Fakta Tännäskrökets Camping:
Karl Johans väg 1, 840 94 Tännes
Tel: Anläggningen 0684-24000, bokning 08- 747 7891
Hemsida: www.tannaskroket.se
Öppet: Hela året
Pris: Se hemsida för aktuella priser.
GPS: lat 62.414 long 12.7135

Campingkollen poäng
Skala 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge – 8
Service – 6
Standard gemensamma anläggningar – 9
Skötsel gemensamma anläggingar – 8
Framkomlighet – 7
Lekplats – 7
Campingtomter – 7
Miljö – 7
Säkerhet – 6
Helhetsintryck – 8
Totalt: 73 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:

Läs om fler campingar här

Campa i myskoxarnas land
På Österkröket kan man få syn på myskoxar. De kan även ses i hägn på Myskoxcentrum i Tännäs.
Rulla till toppen