Svensk idyll i Karlskrona

Publicerad: 2013-01-18   Uppdaterad: 2023-04-18

Längst ut på Sturkö, en av alla öar i Karlskronas skärgård, ligger Sturkö Camping. Precis där vägen tar slut. Kommer du hit när sommaren är som bäst, så väntar inte bara en bra camping, utan en äkta svensk idyll.   Läge – 8 poängSturkö betyder ”den stora ön” och är också den största i detta...

Längst ut på Sturkö, en av alla öar i Karlskronas skärgård, ligger Sturkö Camping. Precis där vägen tar slut. Kommer du hit när sommaren är som bäst, så väntar inte bara en bra camping, utan en äkta svensk idyll.  

Läge – 8 poäng
Sturkö betyder ”den stora ön” och är också den största i detta skärgårdslandskap.
Kommer du i ihåg den ryska ubåten U 137 som gick på grund 1981? Det var utanför Sturkö som detta hände, och då sattes ön på kartan som aldrig förr. Sturkö Camping har nog inte berörts så mycket av händelsen, för folk kommer hit av andra skäl. Vacker natur, bra bad och bara en halvtimmas bilväg från Karlskrona. Dessutom är ön omgiven av en fantastisk skärgård.

Service – 9 poäng  
Vi fick ett synnerligen gott mottagande när vi helt anonyma checkade in på campingen. När vi sedan vid flera tillfällen stack in huvudet i receptionen för att fråga om saker, så gällde samma bemötande. Som vanligt berättade vi först vid avresan att H&C:s ”campingpatrull” besökt platsen.

Standard på gemensamma lokaler – 8 poäng
Receptionen ligger inrymd i en stuga direkt när man kör in på campingen. Mitt emot ligger ett långsmalt gult trähus med tre ingångar. Och via dessa når man restaurangen, butiken och grillköket. Det är mycket trivsamt inrett med attribut som hör havet till.
Servicehusen ligger i ena kanten av campingen och de innehåller rikligt med duschar och toaletter. Husen är inte så nya men har kontinuerligt genomgått upprustning. Överallt är det kakel och klinkers som gäller. Två små röda stugor har inretts till kök med spis, mikro, diskbänk och sittgrupp i vardera. Det finns dessutom ytterligare ett diskrum och där finns förutom rostfria diskbänkar, även en diskmaskin att användas fritt. I tvättstugan är det två tvättmaskiner, två torktumlare, strykbräda och till och med mangel.
Det finns även plats att rensa fisk på.

Handikappanpassning – 7 poäng
Vid huset med restaurang, butik och grillkök är tillgängligheten god via särskilt gjorda ramper. Det finns en handikapptoalett med dusch och tvättfat och här är det lätt att ta sig in.
Det finns också ett särskilt skötrum för barn med skötbord, badho och handdusch.

Skötsel – 10 poäng
Vi har faktiskt besökt Sturkö Camping vid två tillfällen och det är en fröjd att se en sådan välskött anläggning. Det är välstädat inne som ute.

Svensk idyll i Karlskrona
Vid campingens badplats finns en lekplats för de större barnen.

Lekplats – 7 poäng
De små barnen har fått en egen lekplats en bit in på campingen medan de större barnen har en på stranden vid havet. Säkert ligger det en omtanke i den placeringen, det är oroligt att vara vid vattnet med små barn. På båda ställena är det nyinköpta lekredskap. Det finns även tillgång till fotbollsplan, tv-rum och minigolf. Barnvänligt bad.

Campingtomt/uppställningsplats – 8 poäng
Några av tomterna är lite sluttande, men samtliga är på grönt gräs och ett stort antal låga häckar ger fina ridåer mellan platserna. Generellt är platserna väl tilltagna. Eluttagen i direkt anslutning till platserna.

Säkerhet – 8 poäng
Vid vårt ena besök är det nästan fullbelagt, men avstånden till grannen ser ut att hållas. I broschyren som vi fått vid ankomsten finns de fyra brandposterna väl utmärkta. Här står också angivet var nödtelefonen finns. Jourpersonal finns alltid att tillgå. En bom som håller objudna gäster borta finns vid infarten, och det förekommer ingen genomfartstrafik. Tjuvar kan förstås angöra campingen från havet, men jag tror nog det finns ögon som ser sådant.

Miljö – 7 poäng
Solceller på ett av servicehusen bidrar med en del energi, och lampor som känner av när man kommer in i husen är en annan åtgärd. Här är komplett sopsortering i en inhägnad plats, rent och snyggt runt omkring.
I restaurangen gäller till stor del lokalproducerade råvaror.

Svensk idyll i Karlskrona
Vatten- och parkgolf kallas minigolfanläggningen som är placerad bakom campingens huvudbyggnad.

Helhet – 9 poäng
Sturkö Camping ligger mycket naturskönt med god tillgång till natur att promenera och cykla i. Det är inte långt till en rad sevärdheter och framför allt inte till världsarvsstaden Karlskrona. Du har tillgång till restaurang, butik och grillkök. Det finns ett litet bibliotek och man har dansbana såväl som scen. En av grillplatserna ligger vid en nyanlagd samlingsplats där japanska miniträd planterats och där även ett jätteschackspel står till förfogande. Vill du hyra en roddbåt går det bra. Det finns en minigolfbana och en boulebana. Hundarna har fått sin egen strand.  

Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge – 8
Service – 9
Standard – 8
Skötsel – 10
Handikappanpassning – 7
Lekplats – 7
Campingtomt – 8
Miljö – 7
Säkerhet – 8
Helhetsintryck – 9
Summa poäng – 81 poäng

Fakta
Sturkö Camping, K17
Idrottsvägen 4
370 43 Sturkö

Tel. 0455-424 82
Hemsida: www.sturkocamping.com
Öppet 24/4-30/8

Campingkollen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

Rulla till toppen