Norrlandscamping med 70-talskänsla

Publicerad: 2013-01-25   Uppdaterad: 2023-04-18

På campingens hemsida används ord som resort och outdoor center. Våra förväntningar på Camp Viking i Jämtland är höga. Man kan verkligen tala om antiklimax när man sett anläggningen. Läge – 7 poängSöder om Östersund är landskapet blåstrimlat av vattendrag som alla tycks ansluta sig till Storsjön. Vid Gällö, fem mil söder ut, bildar Revsundsfjärden...

På campingens hemsida används ord som resort och outdoor center. Våra förväntningar på Camp Viking i Jämtland är höga. Man kan verkligen tala om antiklimax när man sett anläggningen.

Läge – 7 poäng
Söder om Östersund är landskapet blåstrimlat av vattendrag som alla tycks ansluta sig till Storsjön. Vid Gällö, fem mil söder ut, bildar Revsundsfjärden en sjö och på stranden ligger Camp Viking Resort & Outdoor Center. Samhället Gällö har du på 800 meters promenad från campingen och i Gällö finns en ICA-butik, bank och frisör. Granne med campingen ligger en OK/Q8-mack och ett värdshus. Alla på campingen kan ta del av den vackra utsikten över sjön.            

Service – 5 poäng
Receptionen ryms bakom en lucka på väggen till ett hus. Jag hör någon prata innanför och ringer på klockan. Ingen reaktion, när jag stått fem minuter ringer jag igen, eftersom jag hör att någon pratar. Efter tio minuter börjar jag fatta att denne någon pratar i telefonen, och efter ytterligare en stund dyker äntligen en man upp i fönstret. Han är jovialisk och pratsam, och säger att jag kan ställa mig var jag vill. Det är väldigt liten beläggning på platsen. Fritt internet.

Norrlandscamping med 70-talskänsla
Receptionen finns i detta vackra timrade hus, men du får snällt stå på utsidan.

Standard på gemensamma anläggningar – 5 poäng
Inne på campingen finns ett tjugotal röda uthyrningsstugor. De ser alla spartanska ut och vi förstår att det inte är tal om någon sådan lyx som toaletter eller dusch i dessa. I denna stugby ligger ett lite större rött hus och där ryms servicen för stugfolk och campare. Utanför huset växer ogräset fritt i det som antagligen för länge sedan varit rabatter. Inne i huset möter en miljö som tar dig till tidigt 1970-tal. Det finns toaletter, duschar, tvättmaskin, torktumlare, mikro och spisplattor. Men det är verkligen inte vad man tänkt sig på ett modernt resort.

Tömningsplats för fasta tankar saknas.

Skötsel – 4 poäng
Det är inte ostädat inne i husen, och gräsmattorna är klippta. Men underhållet är verkligen undersatt. Rabatter fyllda med ogräs, hängande tapetbård och ett allmänt slitage som borde ha åtgärdats för länge sedan.

Campingtomt – 7 poäng
Området är plant och de få gästande ekipagen står lite utspridda. Det finns ingen numrering av platserna, utan varje gäst får den plats som behövs. Alla kan i princip ta del av den fina sjöutsikten.

Säkerhet – 8 poäng
Det finns brandsläckare här och var. Säkerhetsavstånden är vid vårt besök mer än rejält tilltagna. Campingvärden bor på campen och tillsammans med sin hund, av rasen Dobermann, håller han uppsikt.                    

Miljö – 2 poäng
Några särskilda arrangemang för miljön hittar vi inte på denna ålderstigna anläggning. Soporna läggs i tunnor, och då inbegrips även glas. Avsaknaden av diskpropp uppmanar till att skölja under rinnande vatten.

Lekplats – 5 poäng
Det finns en inhägnad lekplats med gungor och en klätterställning försedd med rutschkana. Vid badet är det två mindre vattenrutschkanor och ett par uppblåsbara badleksaker. Den ena så pass stor att sex barn kan klättra på den samtidigt.
Badplatsen ser barnvänlig ut.

Framkomlighet/Handikappanpassning – 3 poäng
Området är plant och lättillgängligt. I servicehuset finns en handikapptoalett med dusch, men tröskeln vid ytterdörren saknar en plåt som kan underlätta att komma in. Köket går inte att ta sig in i med rullstol.  Vid receptionen finns som nämnts en ringklocka, men den går knappast att nå om du sitter i rullstol. Det är ramp till Värdshuset, som ägs av campingvärden.        

Norrlandscamping med 70-talskänsla
Det finns gott om plats för de få camparna vid vårt besök.

Helhet5 poäng
Detta är en dyr camping i förhållande till sin standard. Det trendiga namnet med ord som resort och outdoor vilseleder. Det handlar verkligen inte om något mera än en vanlig enkel camping, vackert belägen vid en sjö. När jag lämnar campingen passar jag på att fråga campingvärden vad som egentligen menas med orden outdoor och resort i namnet?

Han svarar:
– Outdoor har vi slutat med och resort är något som hängt med sedan länge.
Nästa fråga blir om den jättestora tallen som lutar sig mot en annan precis vid campingen. En dödsfälla i mina ögon. Nu blir svaret:
– Jag har ringt kommunen åtskilliga gånger, det är deras sak.

Det som är positivt med denna plats är alltså läget och att sjön lär ha god tillgång på fisk, fiskekort kan du köpa på campen. Det är 16 grader i vattnet när vi kommer mitt i juli månad, men det kan förhoppningsvis finnas bättre dagar. Badet ser annars trevligt ut.

Bensinmacken bredvid campingen har en bra servicebutik. Den är gott om skog och mark och möjligheter till promenader. Gällö samhälle är däremot ingen stor upplevelse. Värdshuset kunde vi inte testa eftersom kocken hastigt blivit sjuk. Det finns minigolf och kanoter, cyklar och trampbåtar att hyra.

FAKTA
Z15 Camp Viking Resort & Outdoor Center
Vikinganäset
840 50 Gällö
Tel. 0693-203 60

info@campviking.se
www.campviking.se

Åretruntöppet
Pris: 250 kronor inklusive el/dusch
GPS-koordinater: 62o55’27”N   15o15’12”E

 Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera)
Läge – 7
Service – 5
Standard – 5
Skötsel – 4
Tomt – 7
Säkerhet – 8
Miljö – 2
Lekplats – 5
Framkoml./Handik.anp – 3
Helhet – 5
Summa poäng: 51

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Rulla till toppen