Naturskönt campingliv vid havet

Publicerad: 2013-01-31   Uppdaterad: 2023-04-18

Vackert inbäddad bland bok och ek ligger Valjevikens Camping, vid gränsen mellan Skåne och Blekinge. Dess läge på Valjevikens strand gör den till en härlig havscamping.  Ofta får jag frågan ”du som skriver i en campingtidning, vilken camping tycker du är finast i Sverige”. Det är en omöjlig fråga att svara på. Sverige är fullproppat...

Vackert inbäddad bland bok och ek ligger Valjevikens Camping, vid gränsen mellan Skåne och Blekinge. Dess läge på Valjevikens strand gör den till en härlig havscamping.

 Ofta får jag frågan ”du som skriver i en campingtidning, vilken camping tycker du är finast i Sverige”. Det är en omöjlig fråga att svara på. Sverige är fullproppat med fint belägna campingplatser, och nu har vi besökt ännu en sådan. Jag skriver fint belägna, för visst är det trevligt med flotta nyanlagda servicehus, men läget och den yttre miljön betyder väldigt mycket.

 

Läge8 poäng
Ja, läget är betydelsefullt, och Valjevikens Camping har verkligen knipit sig en fin plats att vara på. Från samliga gästplatser har du möjlighet att se ut över Valjevikens blå vatten och ingen campare torde  ha mer än hundra meter till badet.  Det är cirka två kilometer till Sölvesborg, en pittoresk småstad med anor från 1400-talet. Du kan gå eller cykla till centrum via Valjeleden som går precis utmed campingen. Det går också stadsbussar från landsvägen, där du svänger ner mot campingen. Kristianstad och Karlshamn ligger på behagligt avstånd, cirka tre mil.

Service8 poäng
Campingvärden i receptionen är jättetrevlig när jag kommer en blåsig och regnig fredagkväll för att checka in.  Bara en sådan sak som, ”jag tror att ni kan få lite bättre väder i morgon” känns omtänksamt. Det finns en hel del varor på plats i hyllorna i den lilla servicebutiken. Kvällstidningar finns, liksom färskt morgonbröd. Gatuköket och serveringen, finns och denna service har man sedan fram till 12 september. Vi uppskattar att det finns anslag om vilka tider receptionen är öppen under för- och eftersäsong, och att det finns ett telefonnummer att ringa om man kommer på annan tid.

Naturskönt campingliv vid havet
I detta hus ryms all tänkbar service från gatukök till tvättstuga.

Standard på gemensamma anläggningar6 poäng
En lång svartbetsad trähuslänga möter oss direkt när vi kommer nedför backen till campingen. I huset ryms allt – gatukök, reception/butik, toaletter, duschar, kök och tvättstuga. Huset upprustades för några år sedan och i sanitetsutrymmena är det genomgående kakel och klinkers som gäller. Enkronor aktiverar duscharna, men du bestämmer själv hur många kronor du vill duscha för. Själv fick jag en rejäl dusch för två. Köket är rymligt och välutrustat. Du får hämta ditt varmvatten i en liten hink som står vid en separat kran. I tvättstugan finns torktumlare, tvättmaskiner och strykutrustning. Latrintömning och tömning av spillvatten och fasta tankar sker utomhus vid avskärmade platser. För fasta tankar används en behållare med slang som skjuts under bilen.

Sedan finns det ett antal gulmålade stugor för uthyrning, dansbana och ”lada” där man kan sitta om vädret är dåligt. Avsaknad av värme på herrtoaletten drar ner betyget.

Skötsel av anläggningar7 poäng
När vi kommer har anläggningen varit öppen ett par veckor och det ser som helhet fräscht och trivsamt ut på campingområdet. Utanför receptionen har penséer och påskliljor planterats i krukor. Några gamla kylskåp förvaras i köket i väntan på att flyttas till en husvagn och lekplatsen ser ostädad och sliten ut, ett par detaljer som drar ner betyget. Städningen inne på toaletter och vid duschar är perfekt gjord.

Campingtomt6 poäng
Området är plant och lättillgängligt men någon direkt markering av tomerna finns inte. Det finns förstås för- och nackdelar med detta. Fördelen är att det inte ser så sterilt ut med exakta rader, men nackdelen är att någon kan ställa sig för nära grannen.  Eluttagen är säkrade med tio ampère och står lite här och var, men inte vid varje plats.

 Miljö5 poän
Några stora åtgärder för miljön kanske man inte har gjort, men en hel del av toaletterna har två spollägen. Idén med att ta varmvatten ur en särskild kran i köket eliminerar rinnande kranar vid diskning, och enkronor i duschen gör det inte lika enkelt att duscha onödigt länge.

Gästerna avfall tas om hand i en miljöstation, där du hittar behållare för papper, glas, plast, plåt och brännbara sopor. En avskärmning hade varit trevligt.

 Handikappanpassning4 poäng
Vi uppfattar att det är helt okej att manövrera rullstolar och barnvagnar inom området. Det är ramp till butik och reception. Handikapptoaletten har också ramp och verkar någorlunda lätt att ta sig in på. Här finns dusch och toalett och det är ett väl tilltaget utrymme. Nyckeln ber man om i receptionen. Till kök eller tvättstuga är en hög tröskel som gör det omöjligt för en rullatoranvändare eller rullstolsburen att ta sig in.

Lekplats5 poäng
Det finns en lekplats för de mindre barnen på stranden. Den är utrustad med gungor, gungbräda, gunghäst, litet klätterhus och två rutschkanor. Lite målarfärg och allmän uppsnyggning hade inte skadat, fast visst funkade den att leka på.

Säkerhet5 poäng
Elskåpen är öppna för jämnan och dessutom inte så många, vilket innebär att det ligger kablar här och var. Brandsläckare finns.  Bommen till campingen är öppen 8-22 och på sommarsäsongen bor campingvärden på platsen och är tillgänglig dygnet runt. För- och eftersäsong finns ett journummer uppsatt som man kan ringa.

Naturskönt campingliv vid havet
Minigolfbanan håller hög standard och ligger vackert belägen på stranden.

Helhetsintryck8 poäng
Om du som vi har haft förmånen att promenera till Sölvesborgs centrum en solig vårdag i maj, då skulle du veta hur otroligt vackert det är i naturen runt om campingen. Och det lär ju inte bli sämre när bokskogen grönskar.  Det är alltså inte mer än ett par kilometer till torget och därmed lika långt till butiker och restauranger.

Gatuköket på campingen har ett brett utbud, så att middagen inte bara behöver bestå av korv eller hamburgare. Varje onsdagkväll på sommaren är det cafékväll för folk som har motorcyklar och gamla amerikanska bilar. Detta har kommit att bli något av en folkfest vid Valjeviken. Sedan ordnas traditionellt midsommarfirande med folkdansmusik och dans kring midsommarstången. Dansar gör man förresten varannan sommarlördag på campingens egen dansbana, och då är det alltid någon orkester på plats.

Den vackert belägna minigolfbanan är godkänd för tävlingsspel. Du kan hyra båt, kanot och cykel.  Campingen har egen badbrygga. Det är långgrunt och sandbotten men ingen sandstrand.

Campingkollens poäng:
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

 Läge – 8

Service – 8

Standard – 6

Handikappanpassning – 4

Skötsel – 7

Lekplats – 5

Campingtomt – 6

Miljö – 5

Säkerhet – 5

Helhetsintryck – 8

Summa poäng: 62

FAKTA:
Valjevikens Camping, FC 497
294 77 Sölvesborg
Tel.
0456-140 90
Fax.
0456-140 90
Mobil:
0706-97 36 80

Hemsida: www.valjevikenscamping.com/

Har du också varit på Valjevikens Camping?
Betygsätt och kommentera här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här