Lugn oas för aktiva friskusar

Publicerad: 2013-02-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Lugnet är Faluns idrottsmetropol. Av Riksidrottsförbundets 68 idrottsgrenar lär 58 kunna utövas här under året. Som en lugn oas mitt i detta idrottens Mekka ligger Lugnets Camping, öppen året runt.  Läge – 9 poängBara två kilometer från Faluns centrum nedanför den legendariska hoppbacken hittar du Lugnets Camping, granne med Riksskidstadion där världscupen i skidor har...

Lugnet är Faluns idrottsmetropol. Av Riksidrottsförbundets 68 idrottsgrenar lär 58 kunna utövas här under året. Som en lugn oas mitt i detta idrottens Mekka ligger Lugnets Camping, öppen året runt.

 Läge9 poäng
Bara två kilometer från Faluns centrum nedanför den legendariska hoppbacken hittar du Lugnets Camping, granne med Riksskidstadion där världscupen i skidor har sin årliga final.

Vandringsleder om sommaren och skidspår på vintern har du alldeles inpå knuten. Närmsta granne är en badanläggning med simhall om vintern och utomhuspooler på sommaren. Ishall, gym och tennisbanor är andra exempel ur det rika utbudet på sportarenor. Falun har ett modernt handelscentrum och staden är rik på sevärdheter, där gruvområdet tagits upp på UNESCOS:s världsarvlista.

Service8 poäng
Vi kommer en vardag i februari och blir väl mottagna. Vi har ringt och helt anonymt frågat om det finns en uppskottad plats.
– Ta mitt telefonnummer och ring när du kommer fram, så skall jag hjälpa dig, säger en vänlig man i telefonen. Vi har inte så regelbundna öppettider på vintern, men vi är för det mesta på plats.

Jag ser senare, att det är mest på helgerna som det är fasta öppettider på vintern, medan det är full service under sommarens högsäsong. Bra informativ broschyr om campingen.

Skötsel8 poäng
Lugnets Camping ägs av Falu kommun och arrenderas av Lars Mellstrand. När vi kommer är vägarna skottade och trapporna sandade. Till och med den fina lekparken är tillgänglig mitt i vintern. Det finns två större servicehus och två mindre, ett för disk och ett för disk/latrintömning. Det är mycket välstädat och vårt totala omdöme blir direkt att det handlar om en välvårdat camping.

Lugn oas för aktiva friskusar
Campingen med Faluns klassiska hoppbacke i bakgrunden.

Campingtomt8 poäng
Campingen är lite lätt terrasserad och tomterna ser ut att vara väl tilltagna. Det är lätt att ta sig in på campingen och lätt att komma in på tomterna. Det finns två alternativ av platser att välja på, antingen med tio ampere säkring eller med 16 ampere.
Det är rikt med grönska genom buskridåer och björkar. Bra ytterbelysning. Trevligt att tomterna gjorts så att man står i ett zickzackmönster.

Standard på gemensamma anläggningar7 poäng
Det finns som nämnts fyra hus för service, och om man börjar med de två minsta, så är dessa toppenfina. Det ena är bara för disk och det andra har diskplatser och rum för latrintömning. Det sistnämnda är utrustat helt efter konstens regler, med handfat, tvål, papper och spolslang.

Det största av de andra två husen ligger inne på campingen och rymmer duschar och toaletter, tvättstuga samt ett allrum med TV och kök. Det är ingen lyx, men fräscht och av god standard. Direkt utanför den fina gärdesgården runt campingen ligger ytterligare ett servicehus som innehåller toaletter, kök, tvättstuga och vallarbod. Också detta hus är bra.

Tömningsplats för husbilar är en ganska ny lyx på Lugnets Camping, men tyvärr hade kommunen stängt av denna service under vintern. Klart en miss för alla husbilsgäster.

Lekplats8 poäng
I förhållande till campingens storlek är lekplatsen en riktigt påkostad historia. Den är verkligen jättefin.

Framkomlighet – 6 poäng
Inne på campingen är alla vägar asfalterade, vilket innebär att man lätt tar sig fram med rullstolar eller barnvagnar större delen av året. Det finns två handikapptoaletter med skötbord. Separat dusch som är lättillgänglig med rullstol finns i det stora servicehuset inne på campingen. I diskhusen kan du dock inte ta dig in med en rullstol

Miljö – 6 poäng
Falu kommun har gjort sig känd som en miljövänlig kommun, men camparnas slarv har gjort att man tvingats begränsa sophanteringen på campingen till en container och tunna för grillaska. Uppvärmningen av varmvatten och hus sker i en fjärrvärmecentral som eldas med flis.

Säkerhet6 poäng
Redan på receptionsdisken ligger en väl synlig skiss hur du skall placera ditt ekipage på campingtomten. Detta ser ut att ha gett resultat, för vid vårt besök är det hög beläggning och inte en enda står för nära grannen. Välförsett med brandsläckare ute på campingområdet.

Bom till området hindrar obehöriga att ta sig in med bil. Stora delar av campingen är inhägnad men det hindrar ju inte oönskade gäster att ta sig in till fots, eftersom det förstås finns öppna gångpassager.

Lugn oas för aktiva friskusar
Wilma Strömberg, 7 år, och storebro Joel, 9 år, har kul på sportlovet. De hinner med att både åka skridskor och bada i poolen i det stora idrottshuset tvärs över vägen vid campingen.

Helhetsintryck 9 poäng
Att bo på Lugnet på vintern ger fina möjligheter till skidåkning. En annan sak som är unik för Falun är långfärdsskridskofärder på sjön Runn. Här plogas en skridskobana som sträcker sig ända till Borlänge. En vacker vintersöndag är det inte ovanligt att ett par tusen skridskoåkare kommit till isen för fara den vackra slingan på cirka fyra mil. Vill du åka slalom har du slalombackar i Bjursås och vid Romme Alpin utanför Borlänge. Bra backar alltså på cirka två mils avstånd, vilka du än väljer. Inomhusarenorna rakt över vägen vid campingen är tillgängliga hela året, och det mest exklusiva idrottshus vi någonsin sett.

På sommaren kan du njuta av att bo vid foten av ett vackert naturreservat fyllt med promenadstigar. Du kan ta hissen upp i hopptornet och se vad backhoppare har framför sig. Du kan hyra en gps och gå på skattjakt eller kanske ta en golfrunda på campingens egen äventyrsminigolf. Här får du möta Faluns sevärdheter i miniatyr, och sedan är det bara att ta sig ner på stan för att titta på dem. Vi tog en promenad, cirka 20 minuter, men du kan också ta bussen som går ofta och stannar precis utanför campingen.

Sammantaget kan man säga, att det är en trevlig välskött camping med närhet till mängder av aktiviteter och därtill en trevlig campingvärd.                                                

FAKTA
Lugnets Camping & Stugby, W20

Lugnetvägen 5
791 31 Falun
Tel:
023-654 00
Mail
: info@lugnetscamping.se
Hemsida:
www.lugnetscamping.se
Öppet:
Hela året
GPS-koordinater:
N 60o37’9.98”  E 15o39’8.94”

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör
godkänt men inte mer)
Läge – 9
Service – 8
Skötsel – 8
Campingtomt – 8
Standard – 7
Lekplats – 8
Framkomlighet – 6
Miljö – 6
Säkerhet – 6
Helhet – 9
Summa: 75 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Lugnets Camping & Stugby?

Tyck till och sätt betyg här!


Rulla till toppen