Campingidyll vid sjön Sommen

Publicerad: 2013-04-12   Uppdaterad: 2023-04-18

En härlig sjö att bada i, mjuka gröna gräsmattor att springa på och lövträdsdungar som kan ge skugga. Nog är det så vi vill se en svensk inlandscamping. Det finns många sådana, och en av dem ligger i utkanten av Sommen vid sjön med samma namn.  Läge – 7 poängSommens Camping ligger mitt i Östergötland...

En härlig sjö att bada i, mjuka gröna gräsmattor att springa på och lövträdsdungar som kan ge skugga. Nog är det så vi vill se en svensk inlandscamping. Det finns många sådana, och en av dem ligger i utkanten av Sommen vid sjön med samma namn.

 Läge – 7 poäng
Sommens Camping ligger mitt i Östergötland längs väg 32. Du har ungefär två mil till Tranås och lika långt till Mjölby. Sommenbygden, som man brukar kalla trakten runt sjön Sommen, är känd för sin vackra natur. Från campingen har du en cirka 800 meter lång promenadväg in till Sommens centrum och hundra meter till badplatsen.

Service – 8 poäng
Det är påskaftons eftermiddag när vi anländer till campingen, men receptionen är öppen och vi blir vänligt mottagna. Eftersom säsongen precis har börjat är utbudet i den lilla butiken i receptionen mycket litet. Men när sommaren kommer på allvar skall det finnas färskt bröd på morgonen och även servering i form av ett litet café. Campingvärden Bert Andersson bor på anläggningen och finns ständigt till hands för allehanda frågor. Bra informationsbroschyr om campingen delas ut vid ankomsten.                        

Campingidyll vid sjön Sommen
Varje enskild campingtomt är utrustad med el, vatten, avlopp och kabel-TV.

Standard8 poäng
Det var år 1997 som campingen byggdes och vid den tiden var det en anläggning som lät tala om sig. Det är fortfarande fina hus men tiden tar ju ändå ut sin rätt. Nåväl, vid duschar och toaletter är det kakel och klinkers som gäller och här är det riktigt fräscht. Undertecknad som använder damsidan kan konstatera att duscharna är optimalt trevliga att använda. För det första är det handdusch, vilket uppskattas. Dessutom är det dolt avlopp, det vill säga att allt smutsvatten försvinner bort utan att man behöver titta på en smutsig sil. Det är både tvål och papper på toaletterna och ute vid de allmänna tvättfaten sitter eluttag för hårtorkar och en förstoringsspegel vid varje plats. Varmvattnet i duscharna ingår i priset.

Köket är mera slitet men har ändå den utrustning som bör finnas för eventuella tältgäster, spis, kylskåp och mikro. Tre diskplatser. Tvättstugan såväl som latrintömningsplatsen är fräsch och fin med kakel och klinkers. Separat tömningsplats för husbilar är under uppförande vid vårt besök.

Skötsel – 8 poäng
Redan som nyanlända tar vi oss en promenad genom campingen, går ut på allmänningen och blickar ut över sjön och konstaterar att området är fritt från skräp. Även i servicehuset är det välstädat. Köket ser lite slitet ut, men det är rent.                    

 Framkomlighet – 6 poäng
Hur är det då att komma fram med en rullstol eller barnvagn. Jo, runt nästan hela campingen löper en asfalterad väg, och i övrigt är det grusvägar. Det är dock plant och verkar vara hårt i backen, så det är nog okej. Det finns ramp in till duschar/toaletter och en separat handikapptoalett som du får be om nyckel till. Det är en fin handikapptoalett med larmsystem, stol i duschen och skötbord. Fint vitt kakel och rent och snyggt.

Det är även ramp in till receptionen och butiken.

Campingidyll vid sjön Sommen
All förströelse såsom minigolf, boule, lekredskap och jätteschackspel har samlats på grönområdet framför receptionen.

Lekplats – 7 poäng
Det finns en stor härlig lekplats med olika typer av gungor och rutschkanor, sandlåda,

jätteschackspel och lekstuga. Bredvid lekplatsen finns en mindre fotbollsplan med mål. Dessutom ligger allmänna badplatsen bara hundra meter bort och där finns det ytterligare en stor lekplats. Även utanför servicehuset finns en liten minilekplats för de yngsta. Barnvänligt bad med sandstrand. Trampcyklarna kostar tjugo kronor i timman att låna och för barn som vill spela minigolf kostar det endast tio kronor.                                               

Campingtomt – 8 poäng
Samtliga 103 tomter är plana och i huvudsak gräsbevuxna. Det handlar om lättåtkomliga uppställningsplatser där var och en är försedd med vatten- och avloppsanslutning, el och kabel-TV. Större delen av campingen är försedd med häckridåer som skärmar av och ger mindre insyn.

Säkerhet – 8 poäng
Sommens Camping känns som en säker och trygg plats at vara på. I campingbroschyren som du fått står tydligt angivet var brandsläckarna finns uppsatta. Låsta elskåp vid varje plats eliminerar risken för liggande sladdar och egna lösningar. På natten stängs bommen och strax intill sover campingvärden, som därmed alltid finns till hands. På vintern råder en annan ordning, men då är det ytterst få campare på Sommens Camping.

Miljö – 7 poäng
Ditt avfall lägger du i någon av soptunnorna som prydligt placerats i en inhägnad ”avfallsstation”. Det finns separata tunnor för glas, tidningar, plåtburkar och hushållsavfall.

Solceller på taket såväl som en luftvärmepump bidrar till att hålla energikostnaderna nere och framför allt att ta energin från ett miljövänligt alternativ.

Askkoppar utanför fastigheterna bidrar till allas trevnad.

Helhetsintryck – 8 poäng    
Till Sommens Camping far man för lugnet, och lustigt nog är gatuadressen just Lugnalandet. Själva samhället består av villor, några små industrier och en oändligt vacker utsikt över sjön. Det finns en pizzeria kombinerad med servicebutik och i övrigt så blir det att fara till Tranås eller kanske till Boxholm. Granne med campingen ligger ett fint konferenshotell som är stängt vid vårt besök men som enligt uppgift skall vara tillgängligt på sommaren. Spontant tänker jag att detta är en idealisk plats att vara på för småbarnsfamiljer och pensionärer, medan yngre folk med mera krav på aktiviteter nog kan få lite lappsjuka. Fisket i sjön lär vara mycket bra och du kan både köpa fiskekort och hyra båt på campingen. Det finns även kanoter att hyra. Flytvästar ingår. Minigolfbanan har nämnts och den är av gammaldags modell och allmänt småmysig att spela på.

Bor du här om sommaren så har du faktiskt inte mer än omkring tio mil till Astrid Lindgrens Värld eller Kolmården. En annan trevlig sak är ångbåten Boxholm II som ofta ses glida förbi utanför campingen. Det finns en liten samlingslokal med TV på campingen och på sommarsäsongen är som sagt butiken och serveringen igång. En prisvärd camping.               

Campingkollen gjordes under påsken 2011.

FAKTA
Sommens Camping FC219
Adress: Lugnalandet, 573 61 Sommen
Tel. 0140-300 07
Hemsida: www.sommenscamping.se

Helårsöppen med begränsad service på vinterhalvåret.
GPS-koordinater: 58 o 08’32″N, 14 o 58’29″E

Snabbguide testpoäng
Läge – 7
Service – 8
Standard – 8
Skötsel – 8
Framkomlighet – 6
Lekplats –  7
Campingtomt – 8
Säkerhet – 8
Miljö – 7
Helhetsintryck – 8
Summa poäng: 75

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här


Har du också varit på Sommen Camping?

Tyck till och sätt betyg här!