Campa med aktivt uteliv i Mora

Publicerad: 2013-05-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Tystnad, soluppgång, roddbåt vid sjön, stillhet runt grillarna, skogspromenader. Vi har kollat campingplatsen, men vi har också tagit reda på vad ordet outdoor står för.  Vid Venjansjöns södra ände möts vägarna 26 och E45, och just här ligger Johannisholm Camping & Outdoor. Du befinner dig i Dalarna och har cirka fyra mil till kända orter...

Tystnad, soluppgång, roddbåt vid sjön, stillhet runt grillarna, skogspromenader. Vi har kollat campingplatsen, men vi har också tagit reda på vad ordet outdoor står för.

 Vid Venjansjöns södra ände möts vägarna 26 och E45, och just här ligger Johannisholm Camping & Outdoor. Du befinner dig i Dalarna och har cirka fyra mil till kända orter som Mora, Malung och Vansbro. Outdoor var för oss ett nytt trendigt ord i namnet på en camping, men vi anar innebörden. Och snart får vi bekräftat att det handlar om möjligheter till ett aktivt friluftsliv.

Peter Rozema och Paulien van Bruggen från Holland har gjort som så många andra av sina landsmän; brutit upp från vardag och välavlönade arbeten för ett nytt liv som campingägare i Sverige. Det var 2004 paret köpte Johannisholm Camping i Mora kommun. Ordet Outdoor har de sedan lagt till för att visa vilken inriktning de tänkt sig för anläggningen. I samarbete med ett friluftsbolag erbjuder de ett stort utbud av guidade aktiviteter med mountainbike, kanoter, fyrhjulsdrivna åkdon och till fots.  Peter och Paulien har varit yrkesmilitärer och i sommarprogrammet finns även bågskytte och pistolskytte med på aktivitetslistan.  I receptionen finner vi ett veckoprogram och priser på vad det kostar att delta. En kanotfärd med guide på Vanån kostar exempelvis 160 kronor och vill du följa med på en GPS-vandring så kostar det 125. Två programpunkter som vänder sig till barnen är dock gratis, vattenfotboll och levande stratego.

Läge 7 poäng
Campingen ligger på stranden till Venjansjön och det är inte många steg när man vill ta sig ett morgondopp. Det är mycket naturskönt. Det finns restaurang och café på campingen och även brödservice under sommarsäsongen. Annars är det Mora som blir närmsta inköpsort.

Service 9 poäng    
Vi kommer en dag i början av juli och det är ganska god beläggning. Precis före oss stannar en husvagn och därmed upplever vi direkt två incheckningar. Mycket vänliga och informativa är omdömet om personalen. Bara en sådan sak som ”hoppas ni får en skön kväll” gör oss glada. Dessutom tycks alla få en biljett som berättigar till en kopp gratis kaffe i restaurangen.                

Campa med aktivt uteliv i Mora
En grupp utländska gäster på väg till dagens outdoor-aktivitet.

Standard på gemensamma anläggningar 5 poäng
Röda hus med vita knutar och blå dörrar, ja så ser husen ut utifrån. Det största huset innehåller Johannisholms Värdshus, som är en restaurang inte bara för campare utan för människor som reser längs 26:an eller E45:an. Restaurangen ser fräsch och trivsam ut. I källaren med dörr mot campingen ryms  toaletter och duschar samt tvättstuga. Det finns ytterligare ett servicehus med toaletter och duschar, men det är bara öppet vid extremt stor beläggning. I receptionen finns också en liten butik med bland annat fiskeutrustning och trevliga Sverigesouvenirer. Duschar och toaletter är fräscha och skulle i sig själva gett högre betyg, men sedan saknas en hel del. Först och främst saknar vi tvål och

något att torka händerna på, både vid toaletter och vid tömning av kemtoaletter. Något kök finns inte utan disk sker utomhus, dock med varmvatten. Här saknar vi något att slänga matrester i och en pappersrulle för avtorkning.  Tömningsplats för husbilar saknas och det gör även handikappanpassad toalett och skötrum.  Tvättstugan är mycket välutrustad.

Skötsel 9 poäng
Som du säkert läst tidigare, så kommer vi alltid oanmälda.  Det är mycket rent och fint på toaletter och i duschar. Och under vår vistelse kan vi konstatera att anläggningen ser ut att vårdas väl. Vi fäster även stor vikt vid ytterområden och konstaterar att gräsmattorna är välklippta, och det är snyggt och prydligt runt alla hus.

Handikappanpassning  1 poäng                                                                 
Den enda service som finns för rullstolsburna är en handikappanpassad toalett i entrén till restaurangen. Restaurangen är dock inte öppen mer än några timmar på sommarkvällar.

Lekplats 3 poäng  
Lekplatsen består av en gungställning med några olika gungor. Bredvid finns ett nät för volleyboll på sandbotten. Badet är en aning grunt åtminstone i början och botten består av snällt grus. På sommarsäsongen ordnas en del gratis aktiviteter för barn.                         

Campingtomt  7 poäng
Här finns inga markerade campingtomter, men området är plant på grönt gräs och ingen behöver stå för nära grannen. Alla kan ha en härlig sjöutsikt.

Säkerhet  3 poäng
Avstånd mellan ekipagen är inga problem här, men brandsläckare ser vi inga. När det gäller elskåpen, så är de låsbara men står öppna. De är inte så många, vilket gör att en hel del sladdar får dras över anläggningen. Personlig trygghet består inte av staket och vaktbolag, men campingvärdarna bor inne på campingen och det utgör i sig självt en trygghet. I servicehuset finns en brandslang att dra ut.

Miljö 2 poäng
Någon form av källsortering av sopor eller andra arrangemang som främjar bättre miljö finns inte i nuläget. Dock skall sägas att campingen innehas av naturälskande människor som vid alla friluftsaktiviteter är måna om att använda naturen enligt allemansrättens villkor. Fast glädjen att fara med fyrhjulingar i terrängen känns väl inte helt i miljölinjen.

Helhet 7 poäng
En mycket vackert belägen camping, som för den som inte har speciellt intresse för vildmarksliv passar utmärkt som övernattningsplats. En extra trevlig sak är att gå rakt över landsvägen och se sig om i omgivningarna som en gång för länge sedan (tidigt 1800-tal) var Johannisholms Glasbruk. Detta område ägs nu av Peter och Paulien och har rustats upp med stugby och lägergård. Här finns den gamla bagarstugan som nu är servering och souvenirbutik,  och här finns en härlig grillkåta och egen kyrka. Under sommarsäsongen kan man beställa nybakt bröd till nästkommande dag.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge7
Service – 9
Standard – 5
Skötsel – 9
Handikappanpassning -1
Lekplats – 3
Campingtomt – 7
Miljö – 2
Säkerhet – 3
Helhetsintryck – 7
Summa poäng; 53 poäng

FAKTA
FC 113, Johannisholm Camping & Outdoor
Johannisholm
792 92 Mora

GPS-koordinater: N60-8267  E14.1268

Tel. 0250-600 00
www.johannisholm.com

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen