Här samsas husbilar, husvagnar – och båtar

Publicerad: 2013-08-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Den lilla ångbåten ”Hamfri” glider förbi, det nypolerade träet blänker och röken stiger ur skorstenen. Strax efter kommer en grupp kanotister i färgglada kläder. Ja, i juli är det fullt liv på Dalslands Kanal. Vi har slagit läger på Håveruds Camping som ligger utmed kanalen. Läge – 7 poängTittar du i turistbroschyrer om Dalsland, så...

Den lilla ångbåten ”Hamfri” glider förbi, det nypolerade träet blänker och röken stiger ur skorstenen. Strax efter kommer en grupp kanotister i färgglada kläder. Ja, i juli är det fullt liv på Dalslands Kanal. Vi har slagit läger på Håveruds Camping som ligger utmed kanalen.

Läge – 7 poäng
Tittar du i turistbroschyrer om Dalsland, så nämns inte Håveruds Camping, men vi fann den i Campingkatalogen som FC339. Det är uppenbart att fler har informerat sig för när vi kommer hit, så kniper vi en av de sista platserna. Det är dessutom gott om gäster från Holland, Tyskland och Norge. Campingen ligger alldeles vid Dalslands kanal och du har inte bara närheten till den populära vattenvägen utan till en rad turistaktiviteter, såsom hantverk och konst, restauranger och försäljning av lokala delikatesser. Du har cirka fyra mil till Åmål eller Vänersborg, och du befinner dig i ett landskap som kanske mer än något annat satsat på kanotfärder och friluftsliv.

Service – 6 poäng
Campingen drivs av ortens idrottsförening, men någon reception med bemanning har man inte.  På ett anslag på servicehuset berättas att campingvärden kommer förbi varje ekipage på morgonen och på kvällen. Man kan också gå till Turistcentret på andra sidan bron, och där tar man emot betalning. När vi äter middag på kvällen kommer campingvärden förbi, och vi visar vårt kvitto samtidigt som vi får en trevlig pratstund.

Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar
Servicehuset är inte stort men rymmer den service man normalt behöver.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Den gemensamma anläggningen består helt enkelt av ett litet rött hus. I detta hus ryms dam- respektive herrtoaletter med duschar. Här finns också kombinerat kök och tvättstuga, latrintömningsrum och handikapptoalett. Invändigt möts vi av vitt kakel och klinkers. Det är mycket fräscht. Det saknas tömningsplats för fasta tankar. Femkronor gäller som betalning i duschen.

Skötsel av anläggningen – 7 poäng
Vad vi förstår så handlar det om ideella krafter som sköter campingen. Men det innebär inte att det sköts sämre. Vid vårt besök är det rent och fint ute på campingen och likadant är det inne i servicehuset.

Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar
Tomterna på campingen är rymliga och lättillgängliga tomter. Grill finns för allas trevnad.

Campingtomt – 7 poäng
I princip handlar det om uppställning på grus. Platserna är rymliga och mellan raderna har gräsridåer lämnats.

Säkerhet – 5 poäng       
Vid servicehuset finns en brandsläckare väl synlig från uppställningsplatserna. Elskåpen är låsbara och placerade så att man slipper dra sladdar över området. Campingen är inte inhägnad och har inga vakter, men miljön signalerar en sorts trygghet.

Miljö – 2 poäng   
Några speciella arrangemang för miljön finner vi inte. Men det finns en glasbehållare vid soptunnorna, och det är dessutom rent och snyggt omkring dessa.

Handikappanpassning – 7 poäng
I servicehuset finns en handikapptoalett med dusch och larmanordning. Asfalterad gång fram till huset.

Lekplats – 1 poäng
Akvedukten i Håverud är nog inte ett resmål som lockar barnfamiljer, och det märks. På campingen finns bara en linbana till barnens förströelse. Ett annat trevligt barnnöje är att fiska mört från bron.

Helhet – 8 poäng
Håveruds Camping är en sommaranläggning, och det är som sådan den skall bedömas. Här är nog ganska öde när inte livet på Dalslands kanal är i full gång. Men när vi kommer en dag i juli är det massor av turister och vi förströr oss länge med att bara gå och titta på allt. I det stora Turistcentrat finns Turistbyrån, där du också kan boka kanalturer. I huset som är jättestort är det också en utställning om Västra Götaland och näringar på bygden, butik med souvenirer och fritidskläder, godisförsäljning och ett kommersiellt lekland som består av uppblåsbara hoppborgar av olika slag. ”Kämpegöj” säger ett par glada norska guttar när vi tittar in och kollar. Pris för en timma är 50 kronor, fast då ingår en glass också.

Huvudnumret att titta på är förstås slussen och den märkliga akvedukten. Akvedukten byggdes 1865-68 och är en 32,5 meter lång u-formad stålbalk upplagd på plintar över forsen. Det är en märklig syn att kanske se ett husvagnsekipage högt uppe på landsvägen och strax under länståget, samtidigt som en turistbåt glider genom akvedukten. Museet om kanalens historia och livet i Håverud är välgjort och trevligt. Det är också kul att titta in i butikerna med hemslöjd, lokala matspecialiteter och antikt. Och blir du hungrig finns flera restauranger och café.

På kvällen promenerar vi utmed sjön Spången. Det är ett par kilometer till det nedlagda pappersbruket Åsensbruk, där vi vänder. Vi mår så gott i den ljusa sommarkvällen, där vattnet ligger som en spegel och smultronen lockar oss till små stopp. Hade vi gått över bron vid campingen, kunde vi ha gått ända fram till slussen i Upperud. Dit är det cirka två kilometer och hade det varit på dagen kunde vi fortsatt till det fantastiska Hanverksmuseet 500 meter längre bort. Hantverkshuset har produkter från ett hundratal hantverksföretag. Det här är en sommarcamping som du kan trivas på.
(Ur H&C nr 7/2011)

Campingkollens betyg:
Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mera
Läge – 7 poäng
Service – 6 poäng
Standard – 7 poäng
Skötsel – 7 poäng
Tomt – 7 poäng
Säkerhet – 5 poäng
Miljö – 2 poäng
Handikappanpassning – 7 poäng
Lek        1 poäng
Helhet – 8 poäng
Summa: 57 poäng

FAKTA
FC 339 Håveruds Camping
Håfreströms IF, Kansliet
464 40 Åsensbruk
Tel. 0530-307 70
Fax 0530-307 70
Hemsida: www.hafrestromsif.se
Mailadress: hafrestromsif@telia.com
Öppet 1/5 – 31/8
Pris: 200 kronor för en elplats

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Här samsas husbilar, husvagnar - och båtar
Akvedukten i Håverud är Dalslands största turistmagnet.
Rulla till toppen