Camping och salta bad på Vindön

Publicerad: 2013-08-28   Uppdaterad: 2023-04-18

Lukten från tång och hav blandas med syrenens ljuva sötma. Några har tagit sommarens första dopp i havet. Solen gassar över försommarprakten. Vi är på Vindöns Camping i Bohuslän.  Läge – 8 poängVindön ligger i Havstensfjorden i Bohuslän. På denna ö mellan Orust och fastlandet ligger Vindöns Camping & Marina. Kommer du från Göteborgshållet kan...

Lukten från tång och hav blandas med syrenens ljuva sötma. Några har tagit sommarens första dopp i havet. Solen gassar över försommarprakten. Vi är på Vindöns Camping i Bohuslän.

 Läge – 8 poäng
Vindön ligger i Havstensfjorden i Bohuslän. På denna ö mellan Orust och fastlandet ligger Vindöns Camping & Marina. Kommer du från Göteborgshållet kan du köra den natursköna skärgårdsvägen över Tjörn. Kommer du från norr tar du bäst av vid Torps Köpcenter på E6:an. Henån, 9 kilometer, är närmsta lilla samhälle med diverse service. Till Torps jättestora köpcenter är det 14 kilometer.

Service8 poäng
Vi kommer en söndag utanför högsäsongen, men receptionen är helgöppen. Vi blir vänligt mottagna och erbjuds att själva välja en plats att stå på. När receptionen är stängd hänvisas man att ta sig en plats och sedan ringa ett telefonnummer. Campingvärden som bor nära kommer då och hjälper till med inkoppling av el.

Kvällstidningar och färskt morgonbröd från mitten av juni till mitten av augusti.

Camping och salta bad på Vindön
I receptionen finns en liten servicebutik som är öppen under högsäsong.

Standard på gemensamma anläggningar7 poäng
Den här campingen får mig att tänka på en klassisk svensk sommarcamping, som det var förr. Fast lite bättre. Man måste inte diska utomhus, för det finns två små kök. Dessa har även matplats och till om med TV och en soffa i det ena.

Och även om det inte handlar om klinkers och kakel, så är det fräscha sanitära utrymmen. Det finns en tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare. Latrintömningen sker utomhus bakom ett plank och där finns också tömningsplats för husbilar, en bra lösning.

Receptionen är trevlig att komma in i och här ryms en liten servicebutik med tonvikt på glass och godis

Skötsel5 poäng
Vi möter skinande diskbänkar och speglar vid vårt oanmälda besök.
– Jag har varit trogen gäst varje sommar under många år, och städningen finns det inget att klaga på, säger Mikael Rudolfsson som är en av de säsongsboende på campingen.

I vår bedömning ingår även underhåll, och när vi kommer denna vårdag 2012 kunde vi sehär kan vi se ett och annat som kunde varit bättre. Som exempel borde skräp från en reparation legat på soptippen och inte i en grässlänt vid lekparken. Minigolfbanorna sjunger på sista versen och tennisbanan lika så.                                                                        

Framkomlighet3 poäng
Vi är i Bohuslän och bara det säger att marken är kuperad, så också på campingen. Vägarna är inte asfalterade. Det finns handikapptoalett men den lilla plåten, som underlättar att man kommer över tröskeln med en rullstol, saknas. Dörren måste dessutom öppnas efter att du lagt en enkrona i en automat. Det finns även möjlighet att ta med rullstol i duschen i ett nyinrett familjebadrum. Märk dock, att här såväl som vid receptionshuset är det ett högt trätrappsteg att ta sig över.
                                     
Lekplats
7 poäng
Campingen känns barnvänlig. Det finns ett långgrunt bad inne på campingen och botten är en blandning av sand och dy, men helt okej. Ebb och flod påverkar förstås när man kan bada. Det finns en liten fotbollsplan med två mål och på själva lekplatsen är det gott om gungor och sand. Där är också en karusell, klätterställning med klättervägg, rutschkana, lekstuga och gungbräda. Lite färg och ans är väl det som saknas.                                                                                      

Camping och salta bad på Vindön
Havet är ständigt närvarande och alla har säkert någon form av havsutsikt.

Campingtomter6 poäng
Naturen är levande och hela platsen är fylld av grönska. Tomterna vid badviken är oregelbundna och det bidrar till trivseln. Eftersom det är kuperat inne på campingen blir en del tomter ojämna, medan det även finns plana platser att tillgå.

Säkerhet6 poäng
Trots oregelbundenheten ser vi inga ekipage som står för tätt, och alla platser är markerade. Nära till vatten och brandsläckare . Någon bemanning nattetid är det inte och bommen står ständigt öppen. Det är dock gott om säsongsboende och den sociala kontrollen fungerar säkert bra. Du kan inte köra rakt igenom campingen.
                                                           
Miljö
5 poäng
– Det står på önskelistan, säger campingvärden som berättar om kommande projekt med solceller.
Vid vårt besök finns emellertid inga speciella arrangemang och sophanteringen består av en container, trädgårdskompost, papper och glasåtervinning.
                                                                          
Helhetsintryck
7 poäng
Den största förtjänsten med den här platsen är läget och naturen. Du har vacker utsikt, tillgång till salta bad och du kan hyra en roddbåt eller trampbåt. Det finns tennisbana, minigolf och boulebana. Om dessa tre kan dock sägas, att de alla sett sina bästa dagar. Inom en radie av tre mil har du många av Bohusläns trevligaste sevärdheter, såsom Handelsmans Flink, Saltön och Tjörnbron.

Camping och salta bad på Vindön
Marinan är en del av campingområdet och bidrar till den härliga skärgårdskänslan.

Snabbguide testpoäng
Skalan är 1-10, där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge                                   8
Service                                8
Standard                             7
Skötsel                               5
Lekplats                             7
Framkomlighet                   3
Campingtomt                     6
Säkerhet                            6
Miljö                                  5
Helhetsintryck                    7
Summa poäng: 62

 FAKTA
FC 312
Vindöns Camping & Marina
Vindön 237
473 91 Henån

Tel: 0304-391 48
E-mejladress: info@vindonscamping.se
Hemsida: www.vindonscamping.se
Öppet: 1/5 – 12/9
GPS-koordinater: 58o17’47”N  11o41’41”E

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Vindöns Camping & Marina?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.