Orsa Camping i alla väder

Publicerad: 2013-11-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Det bästa på vintern är närheten till Orsa Grönklitt. Att ta på sig skridkor för en tur på Orsasjön är inte heller fel. Samma sjö som på sommaren förvandlar campingen till en bad- och solanläggning. Läge – 9 poängOrsasjön är liksom en förlängning av Siljan i norr, och campingen ligger på stranden av Orsasjön. Utsikten...

Det bästa på vintern är närheten till Orsa Grönklitt. Att ta på sig skridkor för en tur på Orsasjön är inte heller fel. Samma sjö som på sommaren förvandlar campingen till en bad- och solanläggning.

Läge – 9 poäng
Orsasjön är liksom en förlängning av Siljan i norr, och campingen ligger på stranden av Orsasjön. Utsikten över sjön med skogklädda höjder på andra sidan är magnifik. På vintern är Orsasjön känd för sina fina skridskobanor, och det är inte ovanligt att man tar bilen över sjön. På sommaren gläds besökarna åt den långa sandstranden som löper längs hela campingen och ger alla närhet till ett dopp i den långgrunda sjön.

Det är knappt tre mil till Mora och därifrån har du hela den berömda Siljansbygden framför dig. Från campingen går du på tio minuter till centrum, där det finns några butiker och flera enklare restauranger. På vintern har du Grönklitts vintersportscentrum en kvarts resa bort. Här finns skidspår för den kräsne, och slalombackar. Eftersom det oftast är fullt på campingen i Grönklitt, är den här platsen ett bra alternativ.                            

Orsa Camping i alla väder
Ett kvällsdopp i badvänliga Orsasjön.

Service – 8 poäng
För att ge campingen en rättvis bedömning, har vi besökt platsen både på vintern och sommaren under år 2012. På vintern var öppettiderna starkt begränsade (öppnade 16.00 på vardagar och 12.00 på söndagar) medan det på sommaren är betjäning 8-22 alla dagar. Då går man runt med brödvagn efter klockan åtta på morgonen, men på vintern får du ta dig till Orsa. Platsen för tömning av fasta tankar var inte skottad vid vårt vinterbesök.

Det finns en välsorterad servicebutik på sommaren.

Receptionen är stor och proffsig och personalen ständigt leende. När jag avlyssnar personalen under rusningstid en julidag, tänker jag att så här skall alla som jobbar på camping vara. Att ringa till campingen en sommardag visade sig dock vara svårt, åtskilliga samtal gick åt innan någon svarade.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Beläggningen på vintern är inte så stor och man har koncentrerat platserna runt ett av de äldre husen, där det finns dusch och toalett och var varmt och skönt. Men vi hade inte tillgång till kök eller disk. På sommaren blir allt annorlunda, de sex servicehusen som finns fördelade över området erbjuder det mesta av den service man behöver. Vid vårt sommarbesök är de 800 tomterna belagda och det är folk i alla de 70 stugorna, ett optimalt läge. Det tycks som om serviceanläggningarna räcker till, men du skall inte vänta dig någon lyx på denna jättestora camping. Visst finns det både spishällar och diskmaskin, men stor del av diskplatserna är utomhus och många får klä av sig inför öppen ridå innan de stiger in i duschen. I någon tvättstuga finns strykbräda och strykjärn, i en annan saknas det. Då skall du komma ihåg, att campingen är nästan en kilometer från ena ändan till den andra, så det blir nog det närmaste servicehuset som gäller för de boende. Det som är bra överallt är latrintömningsplatserna som är försedda med komplett handtvätt. Lite felaktigt kallar man gråvatten för latrin när det gäller tömningen av fasta tankar, platsen är dessutom dåligt utformad. Biltvätten är bättre. Det finns även tillgång till daglig bastu i ett av servicehusen.

Receptionen är stor och rymlig och finns vid bowlinghallen när du kommer till campingen.

Skötsel – 7 poäng
Ett av de sex servicehusen är relativt nytt och ännu inte slitet, men i de övriga är det blandat, vissa saker har snyggats till och fått en tidsenlig look, medan det finns en hel del skavanker att rätta till. Städningen ordinär.

Campingtomter – 7 poäng    
Orsa Camping är en mycket naturskönt belägen plats, och det talas om Dalarnas riviera. Tomterna är numrerade och det är rejält tilltaget utrymme. Några platser är så kallade lyxtomter med vatten och avlopp. Det är stora träd överallt, men det är ändå generellt lätt att ta sig till sin plats. Några buskar eller häckar som skapar någon form av integritet i detta hav av ekipage saknas dock. På vintern är platserna uppskottade längs campingens huvudgata, så det är bra att ringa före ankomst, så att platsen är skottad.

Orsa Camping i alla väder
På vintern vilar friden på Orsa Camping.

Framkomlighet – 8 poäng
På vintern kan man inte tala om någon service för rullstolsburna, men på sommaren finns goda möjligheter att komma in till duschar och toaletter på flera ställen. Det går fint att ta sig in på reception och i butik. ”Huvudlederna” på campingområdet är asfalterade. Några fina specialrum för småbarn hittade vi inte, två av tre skötrum var låsta och krävde nyckel. Märkligt, eftersom det tycktes vara barnfamiljer genomgående som var gäster. Enligt personalen är dessa rum försedda med små toaletter och skötbord, men gästen får fråga efter kod eller nyckel.                               

Lekplats – 9 poäng
På vintern får du roa dig med snön eller isen. Skridskobanor sopas. På sommaren finns det fina lekplatser längs hela stranden. Är man stadd vid god kassa är utbudet av sysselsättning stort. Då kan du bada i ett jättestort badland med tempererade pooler och vattenrutschbana, spela äventyrsminigolf, gå till aktivitetscentrum Kajutan eller delta i barnaktiviteter. Men de påkostade klätterställningarna, karusellen, linbanan och det barnvänliga badet med sandstrand är gratis.                                             

Orsa Camping i alla väder
Äventyrsbadet är riktigt populärt på sommaren.

Miljö – 6 poäng
Vi vårt sommarbesök är vi kanske 4000 personer boende på det långsträckta området. Då finns det glasbehållare på ett ställe och där kan man även bli av med metallburkar och kompost. I övrigt står det containers och tunnor för grillkol på ett antal platser ute på området. En del av anläggningen uppvärms med energi från fjärrvärme.                                            

Säkerhet – 8 poäng
Det är gott om brandposter ute på området. Vid vinterbesöket var det stora avstånd mellan ekipagen och på sommaren var det faktiskt, trots den höga beläggningen, få överträdelser av fyrametersregeln.

Obehörig biltrafik kan inte förekomma på den bomförsedda platsen. På vintern förekommer ingen bevakning på natten, och det är även obemannat stora delar av dagen. På sommarsäsongen från mitten av juni och fram till mitten av augusti patrulleras området nattetid.                                             

 Helhet – 9 poäng
Orsa Camping tillhör landets äldsta anläggningar, och man skulle kunna säga att den är inarbetad. Är vädret bra blir beläggningen optimal på sommaren. På vintern är det samma förhållande för Orsa Grönklitts camping vid vintersportområdet 15 kilometer norr om Orsa, och då får Orsa Camping tjäna som ett komplement. Fast många kommer också för den fina skridskoåkningen på sjön. Det är som nämnts begränsat öppethållande på campingen, så det är viktigt att du ringer och anmäler din ankomst, för att också få veta hur du kommer in i servicehuset. Orsa Grönklitt är ett eldorado för längdskidåkare och slalombackarna perfekta för barnfamiljer. Det finns förstås tillgång till skidskolor, skidshopar och allt annat som hör till en skidanläggning. Inte minst den nya restaurangen på bergstoppen är mycket populär. Orsa Björnpark som ligger granne med skidområdet är öppen hela året, och även om brunbjörnarna sover så finns det mycket som är spännande att se även på vintern. Ägarna av Orsa Camping och Orsa Grönklitt har även familjeparken Tomteland på Sollerön. Därmed får besökare av campingplatserna möjlighet att köpa inträde till de båda parkerna med rabatt. Tomteland är lika mysigt vilken tid man än kommer på året.

På sommaren lever Orsa Camping upp. Läget längs Orsasjön lockar besökare, stranden har härlig sand och badet är långgrunt.

Det är viktigt för dig som läsare, att veta att campingkollen i första hand handlar om poängsättning av sådant som ingår i campingavgiften. När det gäller Orsa Camping, så ligger campingavgiften på ett ordinärt läge. Men sedan finns det massor att göra på sommaren som du betalar extra för. Först och främst ett härligt äventyrsbad med tre pooler. Sedan har du en fin äventyrsminigolf, strandrestaurang och barn- och ungdomslokaler. Barn- och ungdomsaktiviteterna är oftast avgiftsbelagda. Varje onsdag under juli månad pågår Orsayran, som är en blandning av marknad och folkfest med gatumusikanter.

Även vattenfestival anordnas på sommaren. Och hela tiden känns det som om åtminstone hälften av besökarna kommer från campingen. Det är en populär sommarcamping.

FAKTA
W3 Orsa Camping
Timmervägen 1
794 31 Orsa

E-post: info@orsacamping.seHemsida: www.orsacamping.se
Öppet: Året runt
Pris: 285 kronor inklusive el/dusch (sommaren 2012)
GPS-koordinater: 61o7’14” N   14o35’57” E

 Snabbguide Testpoäng
(Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge – 9
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 7
Campingtomt – 7
Framkomlighet – 8
Lekplats – 9
Miljö – 6
Säkerhet – 8
Helhet – 9
Summa poäng: 78

 
Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Kolgårdens Camping & Stugby?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.

Rulla till toppen