Havsutsikt åt alla vid Kalmarsund

Publicerad: 2013-11-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Rofylld familjecamping på stranden vid Kalmarsunds skärgård. Bättre kan nog inte Timmernabbens Camping beskrivas. Läge – 9 poängTimmernabbens Camping ligger fyra mil norr om Kalmar och en mil söder om Mönsterås. Campingområdet utgörs av ett långsmalt naturområde längs havet, med Kalmarsunds skärgård rakt ut. Vegetationen är gräs och en blandning av björkar och tallar bidrar...

Rofylld familjecamping på stranden vid Kalmarsunds skärgård. Bättre kan nog inte Timmernabbens Camping beskrivas.

Läge – 9 poäng
Timmernabbens Camping ligger fyra mil norr om Kalmar och en mil söder om Mönsterås. Campingområdet utgörs av ett långsmalt naturområde längs havet, med Kalmarsunds skärgård rakt ut. Vegetationen är gräs och en blandning av björkar och tallar bidrar med lite skugga om sommaren. Jag hoppas att denna beskrivning räcker för att du skall ana, att det är en sällsynt vacker camping. Dessutom ger ju närheten till Kalmar, Öland och Mönsterås ett mervärde. Det finns en matbutik på fem kilometers avstånd i Ålem och en närbutik ett par kilometer bort i Timmernabbens centrum. Gångavstånd till fiskrestaurang.

Service –  7 poäng
Första kontakten är per telefon, och en trevlig person hälsar oss varmt välkomna. Väl på plats möts vi av en campingvärd som följer oss till vår plats, ledsagar oss in och ser till att vi kommer ”rätt i rutan”.

På sommarsäsongen bakar personalen bake-off-bröd som säljs efter beställning.

Ett telefonnummer finns anslaget på receptionen om du inte kommer mellan 9-11. Och på veckosluten och sommarsäsongen är campingvärden aldrig långt borta.

 Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
Det finns ett nybyggt servicehus och ett lite äldre. Det nya är en lycka att gästa, ändamålsenligt och skinande rent med kakel och klinkers. Det äldre huset har något lägre standard men det är kakel på väggarna i duscharna.

I båda husen är det fri tillgång till varmvatten. Vid varje servicehus finns också diskrum med mikro kombinerat med välutrustad tvättstuga.

Utanför samlingslokalen har man scen och dansbana som ser trevliga ut.

Två bra skötrum samt tömningsplats för husbilar.

Skötsel – 10 poäng
Den här campingen ägs av Caravan Clubs Smålandssektion och den avviker inte från vår erfarenhet, att Caravan Clubs platser är mycket välvårdade. Det är nästan på gränsen till överambitiöst med alla små skyltar om vad man skall tänka på inne i servicehusen. Men ordningen och städet går inte att klaga på, utan får högsta betyg.

Lekplats – 7 poäng
Havet torde ju vara lekplats nummer ett i Timmernabben, och bra bad finns det i princip i varje ända av campingen. Ingen kan ha mer än 300 meter till bad. Inne på själva campingen, som kantas av havet, är stranden lite stenig och här är det är mest vuxna som hoppar i. Gungor såg vi på tre ställen och här fanns också olika gunghästar, klätterredskap, stor sandlåda och rutschkana. En mindre fotbollsplan med två mål. Barn- och ungdomslokal med TV och spel.                                                                                                    

Framkomlighet – 5 poäng
Det går inte att ta sig in i diskrummen/tvättstugorna med rullstolar annat än med hjälp, ej heller i receptionen. I nya servicehuset finns dock en lättillgänglig handkapptoalett (med dusch) eftersom det är ramp in i huset. Grusvägar inne på området.   

Havsutsikt åt alla vid Kalmarsund
En vackert belägen camping där havet finns nära för alla.

Campingtomter –   8 poäng
Här slås man av att tomterna är mycket väl tilltagna. Dessutom har alla mer eller mindre god havsutsikt. Med några undantag är underlaget plant och platserna lättillgängliga.

Platserna är numrerade men oregelbundenheten ger trivsel.                                                    

Säkerhet – 8 poäng
På högsäsong och praktiskt taget alla veckoslut är det bemanning dygnet runt, eftersom tjänstgörande campingvärd bor på området och kan tillkallas genom att du ringer angivet telefonnummer. Det är bom in till campingen som förhindrar att oönskade bilar kan ta sig in. Två tredjedelar av platserna bebos dessutom av säsongsgäster och därmed blir den sociala kontrollen över inkräktare stor.

En annan fråga om säkerhet är risken för bränder. Här står ekipagen föredömligt glest och det är brandsläckare utplacerade här och var. Elskåpen hålls låsta så att inga barn kan komma åt dem. I båda servicehusen finns Defibrillatorer och skylt utanför husen visar vägen till dem.

Miljö –      6 poäng
Två avfallsstationer finns det inne på campingområdet och båda är mycket välvårdade. Här finns en viss källsortering. Du slänger metall, glas, batterier, tidningar och grillkol i separata behållare och brännbara hushållssopor i en container.

Luftvärmepump vid samlingslokalerna/receptionen. Ingen kan diska under rinnande varmvatten, eftersom du måste hämta varmvatten vid en separat vattenpost i diskrummet.

Snyggt och prydligt vid tömningsplatserna för latrin och spillvatten. Vid den ena får du dock gå in i huset mitt emot för att tvätta händerna.                                                            

Havsutsikt åt alla vid Kalmarsund
Tomas och Regina Hägg från Oskarshamn har varit platsen trogen sedan starten 1991. De har även varit campingvärdar en tid. Deras gemensamma omdöme är:
– Härligt!

Helhetsintryck – 8 poäng
Det trevliga läget och närheten till havet är stora plus för den här platsen. Vill du ha båt med dig så har campingen en egen båtbygga. Det finns även kanot och mindre båt att hyra. Tennisbanor ligger på granntomten. Härliga promenadmöjligheter. Och i lilla Timmernabben kan du besöka fabriksbodar, en för karameller och en för keramik. Vid högtider ordnas med program. Midsommarfirandet är stort och traditionellt och några lördagar på sommaren ordnas det med orkester till dansbanan. Riktigt populära är onsdagsvällarna på sommaren, för då samlas man vid grillen för att sjunga allsång.                                            

 FAKTA
FC174 Caravan Club Timmernabbens Camping
Varvsvägen 29
380 52 Timmernabben
E-post: timmernabben-camp@telia.com
Hemsida: www.caravanclub.se

GPS-koordinater: N56o57’37”, E16o26’56”
Pris: 230 kronor inklusive el och dusch (2013)
Helårsöppet

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 9
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 10
Lek – 7
Framkomlighet – 8
Miljö – 6
Helhet – 8
Summa poäng: 76

Rulla till toppen