Fridfull camping i Furudal

Publicerad: 2013-11-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi plockar blåbär på campingtomten, tar ett dopp i sjön och testar campingens pizzeria. Ore Fritidsby & Camping är en idyllisk plats mitt i skogen i norra Dalarna.  Läge – 7 poängVid det lilla samhället Furudal där Oreälven rinner ut i Oresjön hittar du denna camping. Det är drygt tre mil till Rättvik eller Orsa....

Vi plockar blåbär på campingtomten, tar ett dopp i sjön och testar campingens pizzeria. Ore Fritidsby & Camping är en idyllisk plats mitt i skogen i norra Dalarna.

 Läge – 7 poäng
Vid det lilla samhället Furudal där Oreälven rinner ut i Oresjön hittar du denna camping. Det är drygt tre mil till Rättvik eller Orsa. Det är fem kilometer till en 18-håls golfbana.

Campingen ligger på en halvö i sjön. Stor del av platsen ligger mitt i skogen bland tallar och blåbärsris, men vid sjön öppnar sig en stor gräsplan omgiven av björkar.

Det är rikligt med rösade vandringsleder strax utanför campingen. Du kan gå slingor från två och en halv kilometer till tio kilometer. En kilometer till ICA-butik, bank och bageri.

Service – 9 poäng
Jag blir mycket vänligt mottagen, får frågan om några eventuella önskemål och ett trevligt ”du skall känna dig varmt välkommen” när jag går ut genom dörren.

Det är gratis att låna böcker och filmer från en hylla i receptionen.

Vill du ha bröd får du säga till så bakar personalen bakeoff-bröd på morgonen. Det finns också glass och det nödvändigaste av livsmedel att köpa.

Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
I ett gult hus med liggande panel hittar vi den service vi behöver. Duschar, toaletter, kök med spisar, mikro och diskplatser, tvättstuga och latrintömning. Det är enkel standard men helt okej. Det är klinkers och kakel i duscharna men något att lägga tvålen på saknades. För att tömma fasta tankar behövs en egen slang. Receptionen är i samma hus som den lilla restaurangen/pizzerian. Varje millimeter tycks fylld i den lilla receptionen, och inte heller här talar vi om något nytt eller ens prydligt, men det känns trivsamt. Bastu, men inte på sommaren.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 6 poäng
I första anblicken ser det snyggt och städat ut i servicehuset, men sedan faller blicken på en sjaskig golvbrunn och ett och annat ingrott hörn. Man saknar det lilla extra här och var, vilket kommer an på skötseln.

Campingtomter – 8 poäng
Tomterna är numrerade och väl tilltagna. Området är plant och de allra flesta platserna lätta att sig in på. De flesta kan också se sjön från sin plats. Det är en mysig och naturskön camping att stå på.

Fridfull camping i Furudal
Barnvänligt bad med långgrunt med sandstrand.

Lekplats – 6 poäng
Badet är mycket barnvänligt, har sandstrand och är långgrunt. Vid stranden finns en rutschkana mot vattnet. Lekplatsen är utrustad med två gungställningar och en klätterställning med rutschkana. Basketkorg. Tjugo kronor för en minigolfrunda.

Säkerhet – 7 poäng
Bommen stängs klockan nio på kvällen och sedan får gästerna använda sina bomkort. Det finns en telefonnummer uppsatt på receptionsdörren, och det är alltid någon som har telefonjour. Med säkerhetsavstånden mellan ekipagen är det inga problem, och beläggningen är god vid vårt besök. En brandsläckare fanns mitt på campingen. Livboj på stranden.                                                                

Miljö – 6 poäng
En sopcontainer står placerad med plank på tre sidor om sig. Där läggs brännbara sopor. Sedan finns behållare för glas och metall, samt batterier och grillkol.

I övrigt inga miljöbesparande arrangemang.                                                   

Framkomlighet – 5 poäng
Handikapptoaletten är lättillgänglig och fräsch men saknar dusch. Det finns ramp så att rullstolar kan komma in i kök/disk men dock inte i tvättstugan. Till reception och restaurang ligger små träramper, så det bör fungera. Det bör gå att ta sig in med rullstol eller barnvagn på herr- och damtoaletten och respektive duschrum. En plåt vid tröskeln på herrsidan hade förstås underlättat. Hårda skogsvägar går bra att ta sig fram på.

Helhet – 8 poäng
– Toppenbra, härliga stora platser och fridfullt, svarar Ulf Holmbäck från Borlänge på vår fråga om vad han tycker om Ore Camping. Hustrun Carina håller med och pekar på den sällsynt vackra naturen. Paret är här för första gången.

Vi håller också med om att det är en vacker plats att stå på. Den sanitära servicen medelgod och priset ställt i realitet till den. Pizzan i campingens lilla restaurang riktigt god och pizzakocken glad och trevlig. Vi tog en promenad till byn och det mysiga Orebageriet, en promenad på cirka tjugo minuter enkel väg. Den vänliga personalen och de goda blåbären gav pluspoäng. Här övernattar vi gärna igen. Det finns cyklar och kanoter att hyra.

FAKTA
FC 453 Ore Fritidsby & Camping
Tillsand, Route 301
790 70 Furudal
Öppen hela året
Pris: 210 kronor inklusive el/dusch 82013)
GPS-koordinater: 61o10’16”N   15o09’57”E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mera)

Läge – 7
Service – 9
Standard – 6
Skötsel –  6
Tomt – 8
Lek –   6                            
Säkerhet – 7
Miljö – 6
Framkomlighet  –  5
Helhet –  8
Summa poäng: 68

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ore Fritidsby & Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker