Skånecamping med bästa läge

Publicerad: 2013-12-04   Uppdaterad: 2023-04-18

Har du suttit på stranden i Råå en sommarkväll och blickat ut över Öresund? Då vet du varför folk har sökt sig till campingplatsen Råå Vallar i mer än ett halvt sekel. Läge – 10 poängFem kilometer söder om Helsingborgs centrum och den kända Knutpunkten varifrån färjorna till Danmark oavbrutet går fram och tillbaka. Där...

Har du suttit på stranden i Råå en sommarkväll och blickat ut över Öresund? Då vet du varför folk har sökt sig till campingplatsen Råå Vallar i mer än ett halvt sekel.

Läge – 10 poäng
Fem kilometer söder om Helsingborgs centrum och den kända Knutpunkten varifrån färjorna till Danmark oavbrutet går fram och tillbaka. Där på stranden till Öresund ligger Råå Vallar. Hur länge den varit camping vet jag inte, men 1957 var jag här och tältade med mina föräldrar. Fortsätter du någon kilometer längre söder ut (finns cykelbana längs havet) kommer du till det pittoreska fiskeläget Råå med mysiga restauranger och butiker. Stadsbussarna stannar utanför campingen.

Campingen är smått unik, eftersom precis alla har nära till stranden, och hade det inte varit för den lilla sandvallen, så hade nog de allra flesta haft havsutsikt. Du kan vara i Danmark på mindre än en timma.             

Service – 9 poäng
Campingen är öppen året om. På sommaren finns det betjäning i receptionen mellan 8.00–22.30. Bra broschyr lämnas till nyanländ gäst. Välsorterad mindre servicebutik som förstås säljer nybakt bröd. Vänlig personal. Saknade frågan hur stort fordon jag hade och information om att det faktiskt kostade olika beroende på var man stod. Ett litet välkommen sitter inte i vägen.

Standard på gemensamma anläggningar – 9 poäng
Campingen har under senare år genomgått en restaurering, och idag håller alla byggnader god standard. Området är smalt och långt men de tre servicehusen ligger väl fördelade. Det är kakel och klinkers som dominerar i dusch och toaletter. Ovanligt rymliga duschar dessutom. Köken är moderna med glashällar att laga mat på. Det finns diskplatser både utomhus och inne, och även diskmaskin. Flera tömningsplatser för toaletter och gråvatten, och tillgång till handtvätt vid dessa. Tömningsplats för husbilar. Fin reception med datarum.

Inne på området finns avgiftsbelagt poolområde med bland annat en femtiometersbassäng med tempererat havsvatten. Fin äventyrsminigolf. Restaurangen är dock av det enklare slaget, även om utbudet inkluderar fullständiga rättigheter. Hunddusch.

Skötsel – 5 poäng
Det är så fullt det kan bli på campingen vid vårt besök. Trycket på städpersonalen är naturligtvis stort. Det är nu en camping sätts på prov, finns resurserna att möta så många människor. Containers och soptunnor borde inte svämmat över en söndagskväll i juli. Papperskorgen på toaletten borde inte vara överfull flera gånger om dagen. Klockan halv åtta på bästa morgontoalett-tid städades det, och direkt efter var det helt okej. Men när det är så mycket folk är det viktigt att även ta ett tag med trasan på dörrar och lister. Det var totalt alldeles för dålig tillsyn till servicehusens hygien och en liten kurs för de unga städarna hade nog inte skadat. Köken däremot såg ständigt prydliga ut, men här städar ju campinggästerna i huvudsak själva.

Lekplats – 6 poäng
Det finns en lekplats på området, som består av en rejäl klätterställning med rutschkana och gungor. På stranden står en gungställning och där finns också obegränsat med sand att gräva i. Badet är härligt med klart vatten och lite långgrunt. Små barn tycker nog det är skönt med små badsandaler, för det är en del stenar på botten. Flera bryggor för de simkunniga.

Tre gånger i veckan på högsäsong kommer maskoten Bosse Bo och hälsar på, då får även barn mellan 4-12 år vara med på en gratis lekstund i en och en halv timma.

Campingtomter – 8 poäng
Campingtomerna, nästan 400, ligger på en vacker strandremsa vid Öresund. Det är gott om låga träd som bidrar med skugga och grönska, Vallen mot havet håller blåsande sand på avstånd. Alla tomter är plana och lätta att nå, men storleken varierar något. Olika pris beroende på var du står.

Framkomlighet – 8 poäng
Området är plant och huvudstråken asfalterade. Fina handikapptoaletter, varav en med dusch. Lätt att komma in i reception och restaurang. Trevligt skötrum för bebisar med badho och handdusch. Till köken är det höga trösklar.

Säkerhet – 8 poäng
Området har bom till vilken alla gäster får ett bomkort. Ingen får köra in efter klockan 23.00. På sommarsäsongen är campingen bevakad nattetid. Det finns alltid ett journummer att ringa.

Ur brandsäkerhetssynpunkt tycker vi att man står för tätt på vissa ställen. Detta hänger samman med att tomterna, som genomgående är breda, har för dåligt djup. Detta skulle säkert avhjälpas om personalen frågade efter ekipagets storlek vid inbokning. Brandsläckare finns vid servicehusen, men inte på några andra ställen. Brandfiltar i köken. Elanslutningsstolparna är för Europakontakter, men de står olåsta.

Miljö – 7 poäng
Det finns två stationer för avfall, och du sorterar i glas, papper, plast, tidningar, metall och brännbara grovsopor. När vi kom en söndagseftermiddag svällde sopstationerna över av skräp både i och utanför behållarna. På måndagsmorgonen var det återställt igen.

Några direkta arrangemang för miljöbesparingar fann vi annars inte.

Helhet – 9 poäng
Det är förstås ingen slump att människor har sökt sig hit på sin semester i mer än ett halvt sekel. Det underbara läget vid havet och närheten till Helsingborgs centrum och lilla fina Råå är värdefull. På kvällen syns många gäster sitta på vallen och njuta av soldnedgången över Öresund.

Från Råå kan du fara över till ön Ven, vilken är mycket populär som utflyktsmål med Tyco Brahe-museet, cyklingslederna och whiskyprovning bland annat.

Att ta båten till Helsingör är en annan omtyckt aktivitet. Och vill du inte ta med dig bilen så går stadsbussarna utanför campingen och du kommer direkt till färjeterminalen.

På campingen finns mycket fint poolområde med tempererat havsvatten. Men till såväl poolerna som till äventyrsminigolf, trampcyklar, uppblåsbart hopptorn/rutschkana eller spa, får du vara beredd att betala extra.

En baddag vid poolerna för två vuxna och två barn kostar 80 kronor.

Att cykla trampcykel en timma för samma familj kostar 120 kronor.

Och vill du spela minigolf blir det att punga ut med 160 kronor.                                

 Fakta
M3 Råå Vallar
Kustgatan
252 70 Råå

Tel: 042-18 26 00
E-post: raavallar@nordiccamping.se
Hemsida:www.nordiccamping.seGPS-koordinater: N56o0’11.56   E12o43’46.75”

Öppet hela året.

 

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    10

Service                                9

Standard                             9

Skötsel                                5

Framkomlighet                   8

Lekplats                              6

Campingtomt                     8

Säkerhet                             8

Miljö                                   7

Helhet                                 9

Summa poäng: 79

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Råå Vallar?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.