Under ekars djupa grönska i Kungsör

Publicerad: 2013-12-09   Uppdaterad: 2023-04-18

Här kan du bokstavligen känna historiens vingslag, eftersom campingens vackra ekar planterats av svenska regenter för flera hundra år sedan.  Läge – 8 poäng1,5 kilometer från Kungsörs centrum, 200 meter till bageriet och bara ett par mil till historiska städer som Arboga, Köping eller Eskilstuna. Från Kungsör går även snabbtåg som tar dig till Stockholm...

Här kan du bokstavligen känna historiens vingslag, eftersom campingens vackra ekar planterats av svenska regenter för flera hundra år sedan.

 Läge – 8 poäng
1,5 kilometer från Kungsörs centrum, 200 meter till bageriet och bara ett par mil till historiska städer som Arboga, Köping eller Eskilstuna. Från Kungsör går även snabbtåg som tar dig till Stockholm på en timma och 20 minuter. Campingen ligger naturskönt på en udde i Mälaren. De historiska, tillika fridlysta ekarna präglar platsen.

Service – 9 poäng5 poäng
Ekuddens Camping är öppen hela året och bemanningstiderna är väl tilltagna, från 1 maj till 15 september alla dagar 8-21. När vi kommer blir vi inte bara vänligt bemötta, utan personalen följer med oss in på campingen för att visa oss vår plats.
– Har du inte kabel så det räcker, så hämtar jag gärna, säger den vänliga damen som följt med oss.

Standard på gemensamma anläggningar – 5 poäng
Det finns vid vårt besök ett servicehus. Ett nytt är planerat, och det är nog vad anläggningen kan behöva. Det gamla servicehuset är slitet och fyller sin funktion men inte mera. Det finns ett litet kök med två diskplatser, spis/ugn och mikro. På baksidan av huset finns en tvättstuga. I anslutning till receptionen finns en serveringslokal där den som vill kan se på TV under receptionens öppettider. Tömningsplats för husbilar

Skötsel av gemensamma anläggningar – 7 poäng
Vi kommer en vanlig dag utanför högsäsong, men finner platsen ansad utomhus och okej städad inomhus. Blomsterprakten vid receptionen är fantastiskt fin.

Under ekars djupa grönska i Kungsör
Servicehuset är enkelt men fyller sin funktion.

Campingtomter – 7 poäng
Det finns 76 tomter vid vårt besök, men planen var då 106 inom en snar framtid. Det är en camping där naturen ger förutsättningarna, det vill säga man står lite här och var. I alla fall om man vill ha sjöutsikt. Framför receptionen är det gott om riktigt plana och regelbundna uppställningsplatser. Generellt är tomterna väl tilltagna.

Lekplats – 5 poäng
Badet är förstås lekplatsen nummer ett på Ekudden. Det finns två varianter, ett långgrunt ställe och ett vid en brygga där det är djupare. Lekplatsen består av en gungställning, en rutschkana och ett djur på en gungspiral. Campande barn får gärna spela fotboll på kommunens angränsande fotbollsplan. På stranden finns beachvolleynät på sand.               

Framkomlighet – 3 poäng 
Det finns en handikappanpassad toalett med skötbord men ingen dusch. Frågan är hur lätt det är att komma över den höga tröskeln in? Att duscha verkar besvärligt, för tröskeln in i vanliga serviceavdelningen är hög och det är trångt inne vid duscharna.

Det finns en ramp till uteserveringen, men att ta sig in i receptionen med en rullstol verkar nästan omöjligt när man tittar på tröskeln.                                                     

Säkerhet – 5 poäng
Personalen bor inte på anläggningen och någon anställd bevakning förekommer inte. En säsongsgäst med strategiskt läge är dock vidtalad att ha en viss kontroll samt att vara till för någon gäst som behöver hjälp. Bomsystem finns inte, men campingvärden intygar att det under de senaste tolv åren inte förekommit några stölder.

Bra avstånd mellan ekipagen, men skulle olyckan vara framme så är det snålt med brandsläckare. En enda för camparna på servicehusets vägg. Ungefär hälften av elanslutningsstolparna är utrustade för Europakontakter medan de inne på själva ekudden är av äldre slag. Här får man också dra kablarna onödigt långt.                                                     

Miljö – 5 poäng
Här finns plats för källsortering av sopor, fast campingvärden är bekymrad över många campares slarv. Luftvärmepumpar har dragit ner kostnaderna för el i servicehus och reception och enskilda mätare för säsongsgäster har sänkt elförbrukningen.

Under ekars djupa grönska i Kungsör
Varma sommarkvällar är ett kvällsdopp ett måste på Ekudden.

Helhetsintryck – 8 poäng
Campingvärden säger att det ofta är fullbelagt på anläggningen. Vi tror honom, för det är en både fridfull och vacker camping. Här finns också möjlighet att hyra kanot och kajak eller cykel. Kungsörsleden går rakt igenom campingen, men du har också möjlighet att hitta egna promenadvägar i området. Du kan spela bangolf. I receptionen finns ett rikt utbud av broschyrer om besöksmål i området. Kungsör har gjort sig känt för sina historiska kyrkor och vackra natur. I en fantastisk skrift om Kungariket Kungsör läser vi om hur Gustav Eriksson Vasa köpte Kungsörs gård 1538, och hur åtskilliga svenska regenter levt här av och till. Du har ett stort antal kända slott runt Mälaren. Helt enkelt en idyllisk familjecamping när det är badtemperatur i Mälaren.

FAKTA
FC 499 Ekuddens Camping
Ekuddsvägen 10 736 22 Kungsör

Hemsida:www.ekuddencamping.com
Öppet:
Hela året
Pris: 200 kronor(juni 2013) inklusive el och varmvatten
GPS-koordinater:59o25’43”N   16o06’43”E

Snabbguide
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge                                    8

Service                                9

Standard                             5                                                                 

Skötsel                                7

Framkomlighet                   3

Lekplats                              5

Campingtomt                     7

Säkerhet                             5

Miljö                                   5

Helhetsintryck                    8
Summa poäng: 62 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Ekuddens Camping & Marina?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker.