Förunderligt vackert vid Vänern

Publicerad: 2014-01-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Blått vatten ända till horisonten, segelbåtar på väg mot hamn, en liten ö med ett klassiskt fyrtorn. Ja, den vyn kan alla som står på Örnäs Camping njuta av. Vad har campingen mer att bjuda på? Läge – 9 poängÖrnäs heter en udde som sticker ut i Vänern mitt i Åmål, och på denna udde...

Blått vatten ända till horisonten, segelbåtar på väg mot hamn, en liten ö med ett klassiskt fyrtorn. Ja, den vyn kan alla som står på Örnäs Camping njuta av. Vad har campingen mer att bjuda på?

Läge – 9 poäng
Örnäs heter en udde som sticker ut i Vänern mitt i Åmål, och på denna udde ligger Örnäs Camping. Det är en förunderligt vacker plats och dessutom bara en kilometers promenad in till torget i den idylliska småstaden. Campingen ligger vid en badplats av bästa slag.

Service – 7 poäng
När jag kommer som ny gäst till receptionen blir jag ombedd att själv se ut den plats jag vill stå på, för att sedan komma tillbaka och checka in. Personalen verkar mycket ung och även om de gör sitt arbete riktigt skulle det varit trevligt med ett ”välkommen”. Vill du ha nybakt bröd på morgonen, får du vänta tills restaurangen på stranden öppnar klockan nio.

Bra campingbroschyr samt rikligt med broschyrer om närliggande sevärdheter.

Förunderligt vackert vid Vänern
Receptionen på campingen välkomnar dig hela året.

Standard på gemensamma anläggningar – 8 poäng
I de tre rödmålade servicehusen hittar vi den service vi behöver. I ett av husen finns tvättstuga och kök medan det i de andra är toaletter och duschar. Det är god standard på de sanitära utrymmena, inte minst handikapptoaletten och skötrummet. Femkronor gäller i duscharna. Köket är lite äldre men trivsamt. Ändamålsenlig reception.

Skötsel – 5 poäng
Städningen inomhus får väl betecknas som godkänd men inte mer. Runt omkring servicehusen är de skräpigt med mängder med cigarettfimpar. På golvet vid fiskrensplatsen ser det bedrövligt ut. Däremot är gräset vårdat ute på campingområdet, och här är det rent och snyggt.

Lekplats – 6 poäng
Barnens lekplats ligger på stranden, som erbjuder härlig sand att gräva i. Där står också två mindre klätterställningar och så kan man gunga och åka rutschkana. Cirka tvåhundra meter från campingen finns ett gult hus som kallas Kamratgården och där finns fotbollsplaner att sparka boll på. Bredvid fotbollsplanerna ligger en liten minidjurpark med svenska husdjur, gratis att besöka. Badet är mycket barnvänligt, och för de simkunniga finns brygga med hopptorn. Humant pris för barn som vill spela minigolf, endast tjugo kronor.

 Campingtomt – 8 poäng
Campingtomternas läge är förstklassigt. På näset ligger en hög kulle, och här finns några tomter, alla med en fantastisk sjöutsikt. Nedanför kullen står husvagnar och husbilar i en halvcirkel på stranden. Denna halvcirkel består av två rader och den yttersta raden har bara någon meter till vattnet. Alla tomter, så när som några på kullen, är plana och lättillgängliga.                             

Framkomlighet – 9 poäng
Det är asfalterade körvägar. Badet har särskild ramp för rullstolar. Handikapptoaletten som du får be om nyckel till, är mycket fin med dusch. Ramp till receptionen. Särskilt skötrum för barn med handdusch och babybad.

Miljö – 7 poäng
Sophanteringen består i, att du lägger alla sopor utom glas i en container. Glaset sorterar du i vitt och färgat glas, och dessa behållare står vid servicehusen. Det största servicehuset är försett med solceller som försörjer denna byggnad med varmvatten på sommaren.

Säkerhet – 7 poäng
När personalen lämnat campingen finns ingen direkt tillsyn, förutom att Sercuritas kan göra något besök ibland. Bommen fälls ner när personalen lämnar platsen, men ofta glöms den uppe av någon gäst.

Säkerhetsavstånden mellan ekipagen är bra, och området är väl försett med brandsläckare. Livbojar och livbåt vid baden. Elanslutningsstolparna är för Europakontakter.                                      

 

Förunderligt vackert vid Vänern
Campingens restaurang sköter även bröd- och glassförsäljning

Helhet – 9 poäng
Åmål är en riktig sommarstad, där livet i hamnen blommar upp under ett par månader. Det är rikligt med restauranger, inte bara vid hamnen utan även nära det lilla torget strax intill. När vi är på campingen ute på Örnäs i juli månad, blir det fullbelagt på kvällen. Det är lätt att förstå, för möjligheten att campa så naturskönt och samtidigt ha stadens puls inom räckhåll, är i vår smak. Men campingen är öppen hela året, och säkert är det lika vackert när du än kommer. Kan du inte bada ute, så finns det ett badhus. Det finns en rad mindre sevärdheter och museer, men framför allt söker sig nog turisterna till Åmål och dess omgivningar för naturens skull. Inget landskap kan nog erbjuda så mycket vildmarksliv som Dalsland. Från campingen har du gott om motionsspår och vi plockar våra frukostblåbär inne på området. Att fiska i Vänern är fritt, och mycket populärt.                                             

FAKTA
P2 Örnäs Camping
Gamla Örnäsgatan
662 31 Åmål
Telefon: 0532-170 97
E-post:ornascamping@amal.se
Öppet: Hela året
Pris: 250 kronor inklusive el (2013), femkronor i dusch
GPS-koordinater: N 59o2’47.73”   E 12o43’18.20”

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                    9

Service                                7

Standard                             8

Skötsel                                5

Lekplats                              6

Campingtomt                     8

Framkomlighet                   9

Miljö                                   7

Säkerhet                             7

Helhet                                 9

Summa poäng: 75

Har du också varit på Örnäs Camping?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen