Öppet landskap nära havet

Publicerad: 2014-03-10   Uppdaterad: 2023-04-18

Doften, bruset, saltet som strävt sitter fast på armar och ben, eller bara känslan av oändlighet. Svårt att veta vad som lockar oss till havet. För havslängtare är Björkängs Havsbad på Västkusten ett utmärkt val. Läge – 8 poängBjörkängs Camping ligger13 kilometer söder om Varberg, så nära havet du kan komma. Om du gillar en...

Doften, bruset, saltet som strävt sitter fast på armar och ben, eller bara känslan av oändlighet. Svårt att veta vad som lockar oss till havet. För havslängtare är Björkängs Havsbad på Västkusten ett utmärkt val.

Läge – 8 poäng
Björkängs Camping ligger13 kilometer söder om Varberg, så nära havet du kan komma. Om du gillar en härlig sandstrand och långgrunt bad, då är detta en speciellt bra camping. Ett trevligt sommarstugeområde gränsar till platsen, som för övrigt lever sitt eget liv med egen affär och restaurang.

En utflykt till Ullared innebär en halvtimma i bil. Det går buss varje timma till både Varberg och Falkenberg.
                        
Service 8 poäng
Mottagandet var korrekt och informativt, men det lilla extra saknades. Ett leende eller ett ”välkommen”. Men en annan person ur personalen var mycket tillmötesgående när vi kom för att hyra minigolfklubbor. Bra campingbroschyr med rikligt med information om platsen. Väl tilltagna öppettider, affären säljer nybakat bröd klockan 8.00 och då öppnar även receptionen.

Standard på gemensamma anläggningar 9 poäng
De låga trähusen i gult och rosa ser utvändigt enkla ut, men det handlar om en anläggning med bra standard. Det finns rikligt med duschar och toaletter och det är fräscht och ändamålsenligt. Tänk bara ett särskilt rum för hårvård. Likaså är skötrummet för småbarn en tillgång, där föräldrarna lätt kan bada eller byta på sina småbarn.

Två diskrum, varav ett med två diskmaskiner. Det finns till och med en elektrisk potatisskalare för upp till två kilo potatis. Modernt kök med spishällar och ugnar i rätt arbetshöjd. Tömningsplatserna för latrin och gråvatten är utrustade med tvättmöjlighet och papper. Och jag uppskattar att det är tvål och papper vid toaletterna.

Trevlig reception med broschyrställ. Välsorterad livsmedelsbutik och modern restaurang/pizzeria. Hundbadrum såväl som rastgård och badplats vid havet.

Skötsel 9 poäng
Det är mycket rent och prydligt överallt. Vi får en känsla att städpatrullen är i farten hela tiden. När vi kommer i början av juli är det trevliga blomplanteringar och snyggt och vårdat både i och utanför byggnaderna.

Campingtomter 8 poäng                                   
Tomterna är fördelade på ett jättefält, där bara en sanddyn skiljer de västligaste platserna från havet. Några tomter har eget vatten. Det som saknas är någon form av häckar eller buskridåer. Nu handlar det om ett stort öppet fält, men med rymliga och plana platser.

Lekplats 8 poäng
Det finns rejält tilltagna ytor för lek. Vid den ena lekplatsen kan barnen även sparka fotboll, spela boule eller träna basket. På denna lekplats finns även ett piratskepp med rutschkana och gungor av olika slag. Vid servicehusen ligger de små barnens lekplats, och där finns flera spiraldjur att sitta och gunga på, klätterställning med rutschkana och sandhiss samt vanlig gungställning. Någon gång varje sommarvecka kan barnen gå på ”Kotteklubben” gratis. På Kotteklubben handlar det om lek och pyssel. Det skulle finnas hoppkuddar enligt SCR:s broschyr, men det visade sig vara ett företag som två gånger i veckan under högsäsong satte upp en avancerad hopphistoria för lite större barn. Inträde 40 kronor. Ungdomsrum.

Generellt kan man säga att barnen verkar trivas, men att lekredskapen är till åren och slitna.

Säkerhet 9 poäng
Vi räknade till 19 brandsläckare utplacerade på området. Säkerhetsavstånden mellan fordonen syntes helt okej. Moderna elanslutningsstolpar(låsta) för Europakontakter.

Bommen in till området är öppen på dagen, men nedfälld på natten. Då patrullerar också två vakter från ett vaktbolag. Journummer finns anslaget.

Framkomlighet 9 poäng
Hela campingen har asfalterade körvägar och det är lätt att ta sig runt med rullstolar eller barnvagnar. Fint skötrum med badbaljor med handduschslang. Ändamålsenlig handikapptoalett, något av det bästa vi sett. Här handlar det om en hel avdelning med tre olika rum, toalett, tvättrum och duschrum.

Ramp till såväl butik som restaurang.

Miljö 8 poäng

Campingens miljöstation är mönstergill. Här finns källsorteringsbehållare för allt, precis som på kommunala stationer. Städat och fint är det runt omkring. Tysta elbilar glider runt på campingen. Luftvärmepumpar i husen.

Öppet landskap nära havet
Havet och vinden ger möjlighet till roliga aktiviteter på stranden.

Helhet 8 poäng                              
Vad är det som gör att någon vill tillbringa sin ledighet på ett fält vid havet? Ja, så var min första tanke, men efter ett par dagar vid Björkängs Havsbad förstår jag att det är ett småtrevligt liv. Och förutom bad och promenader på stranden kan du förströ dig med en hel del. På sommarveckorna gör campingen veckoprogram, där du exempelvis erbjuds att delta i tipspromenader, bada bastu eller gå på temakvällar i restaurangen. Restaurangen är riktigt fin att sitta i, men man erbjuder också gästerna att hämta mat. Här bakas även pizza.

Det finns minigolf och boulebanor. Butiken är välfylld och har service med nybakt bröd hela dagen från klockan åtta på morgonen.

Utflyktsmålen är många, några kanske åker till Ullared, andra till den kända torghandeln i Varberg eller dess fästning. Även Falkenberg ligger nära (20 minuter) och här spelas sommarfars på Vallarna hela sommaren.

FAKTA
N8 Björkängs Havsbad
Havsbadsvägen
432 76 Tvååker

Tel/Fax.: 0340-421 34
E-post: info@bjorkangshavsbad.seHemsida: www.bjorkangshavsbad.seÖppet: 15/4 – 11/9
GPS-koordinater: N57o0’34.62”   E12o21’1-59”

 

Snabbguide poäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge  8

Service 8

Standard på gemensamma anläggningar  9

Skötsel 9

Framkomlighet  9

Säkerhet 9

Lekplats  8

Campingtomt  8

Miljö 8

Helhetsintryck  8

Summa poäng: 84 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Björkängs Havsbad?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt berätta vad du tycker

Rulla till toppen