Campa granne med Astrids sagovärld

Publicerad: 2014-04-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Jag kan se ända till Mariannelund, sa Ida när Emil hissat upp henne i flaggstången. Om du vill se Mariannelund, finns Spilhammars Camping i stadens utkant och dessutom precis vid porten till Astrid Lindgrens värld. Läge – 8 poängI en glänta mitt i tallskogen, och med två små svartglänsande insjöar bredvid sig, ligger Spilhammars Camping....

Jag kan se ända till Mariannelund, sa Ida när Emil hissat upp henne i flaggstången. Om du vill se Mariannelund, finns Spilhammars Camping i stadens utkant och dessutom precis vid porten till Astrid Lindgrens värld.

Läge – 8 poäng
I en glänta mitt i tallskogen, och med två små svartglänsande insjöar bredvid sig, ligger Spilhammars Camping. Vill du ta en promenad till Mariannelunds centrum har du 1,5 kilometer att gå. Det finns fina markerade motionsslingor, 2,5, 5 och 10 kilometer, som tar sin början utanför campingen.

Det är en härlig sommarcamping med bra bad, minibutik, restaurang och minigolf inpå knuten.
– Vi har stannat här, för det verkade vara en mysig plats och så ligger den nära Astrid Lindgrens Värld, säger Linda Mårtensson från Lund.
Linda är nog en signifikativ gäst, för det är riktigt mycket barnfamiljer som stannar här på sommaren. Till Vimmerby är det två mil, men det finns platser i Astrid Lindgrens sagovärld som ligger ännu närmre, som Katthult eller Bullerbyn.

Campa granne med Astrids sagovärld
Utanför receptionen, som också har en mindre butik, är det ständigt folk i rörelse.

Service – 8 poäng
Receptionen är öppen dagligen från 8.30-21.00 på sommaren. Färskt bröd finns i hyllorna i den lilla minibutiken. Vi gästade campingen två gånger förra året, och blev väl mottagna båda gångerna. Liten broschyr om platsen informerar om viktiga telefonnummer.

Standard på gemensamma anläggningar – 7 poäng
I en röd länga hittar du duschar toaletter, kök och tvättstuga. Det finns också ett familjerum och skötrum.

Servicehuset var under restaurering, och dam- och herravdelningen hade blivit färdiga till 2013 års säsong. Fräscht och snyggt. I år skall köket vara färdigt och tvättstugan flyttad till ny lokal. Hoppas de tagit bort systemet med femkronor till spisen.

Receptionen och minibutiken delar lokal, och det är trivsamt att komma in här.
Välordnat med tvättmöjligheter, tvål, vatten och papper vid latrintömningen. Tömningsplats för husbilar saknas.

Skötsel – 7 poäng
Det är snyggt och rent på området och städningen gjordes vid vår vistelse efter konstens regler. Vissa saker var i behov av upprustning, men en sådan pågick som sagt.

Framkomlighet – 5 poäng
Inne på campingområdet är det grusat med fasta vägar. Familjerummet fungerar som handikapptoalett och det finns också dusch här. Skötrummet med liten toalett och lågt tvättställ är fint. Till och med en potta stod här, fast badbaljan kunde varit större.

Campingtomter – 7 poäng
Platserna är inte numrerade. Du får själv välja dig en plats, men måste respektera avstånden till grannarna. Det är mycket naturskönt och du står delvis på gräs och delvis skogsmark.

Campa granne med Astrids sagovärld
Det fina badet passar för alla.

Lekplats – 5 poäng
Badet vid campingen är fantastiskt fint med både sandstrand och brygga med hopptorn. Fint gräs att sitta på vid sjön.

Inne på campingen står en ganska ny klätterställning med två rutschkanor. Där finns också sand.

Miljö – 5 poäng
Soporna sorteras i metall, glas och brännbart. Campingvärden säger att solceller för uppvärmning står högt på önskelistan, men att det kan dröja upp till fem år innan det blir verklighet.

Säkerhet – 8 poäng
Det finns ingen bom till anläggningen, men kör du in måste du samma väg ut. Något som sannolikt uppmärksammas av campingvärden som själv under sommaren bor på campingen.

Elanslutningsstolparna är av gammalt slag men väl fördelade så att elsladdar inte behöver dras långt. När du kommer informeras du om vikten av att ha rätt avstånd till nästa ekipage.

Brandsläckare på flera ställen och livbåt och boj vid badet. Jourtelefonnummer finns anslaget på receptionen.

Helhet – 9 poäng
Kommer du som vi en vacker sommardag, så är mysfaktorn hög. Badplatsen helt fantastisk med både sandstrand och brygga. ”Sommartorpet” med restaurang och café ligger så vackert att det är svårt att beskriva. Från campingen går en liten spång över Silverån, och när du står där så ser du både övre och nedre Åsjön. På sommartorpet kan du äta mat, ta ett glas vin eller bara fika. Deras kärleksmums var farligt goda.

En annan sak som är trevlig, är att gå den fina promenaden genom skogen till Mariannelunds centrum (1,5 km). När vi kommer i mitten av juli är den kantad med blåbär och kantareller. Vi följer skylten till Mariannelunds Karamellkokeri, och där är det full fart. Bakom ett jättefönster ser vi ett tiotal karamelltillverkare i aktion. Det är omöjligt att gå därifrån utan en påse i handen.

I receptionen finns mängder av broschyrer som berättar om andra närliggande utflyktsmål, där Astrid Lindgrens Värld säkert är det allra populäraste. Du kan hyra båt och kanot samt köpa fiskekort.

FAKTA
FC 557 Spilhammars Camping
Box 36
570 33 Mariannelund0496-102 73, 070-565 03 17

E-post:info@spilhammarscamping.com

Hemsida:www.spilhammarscamping.seÖppet: 1/5 – 30/9
GPS-koordinater: 57o37’01”N   15o36’19”E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                                          8
Service                                                      8
Standard                                                   7
Skötsel                                                      7
Framkomlighet                                         5
Campingtomt                                           7
Lekplats                                                    5
Miljö                                                         5
Säkerhet:                                                8
Helhet                                                       9
Summa poäng: 69 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Spilhammar Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

Rulla till toppen