Naturnära och välskött i Skåne

Publicerad: 2014-05-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Det är gott att kura in på en camping när vädret inte är på topp. Då sitter det bra att slå läger på en plats där det känns ombonat, som på Skånes Djurparks Camping & Grottby. Träden var ännu kala. Luften var småruggig, och hade gjort oss likadana efter en dag med varierande aktiviteter ....

Det är gott att kura in på en camping när vädret inte är på topp. Då sitter det bra att slå läger på en plats där det känns ombonat, som på Skånes Djurparks Camping & Grottby.

Träden var ännu kala. Luften var småruggig, och hade gjort oss likadana efter en dag med varierande aktiviteter . Det vi behövde just då var att få känna oss lite ompysslade. Inte av någon person, men av tillgängliga resurser för omvårdnad av både oss själva och husbilen. Precis det fick vi på den här campingen.

Läge – 5 poäng
Backen upp från vägen (väg 13) är lite slingrig och bitvis något brant, men utan svårighet att ta sig upp för med campingfordon. Omgivningen lämpar sig mycket väl för friluftsliv både vinter och sommar, som skogspromenader eller skidåkning vintertid, bad och fiske när det är rätt säsong för det. Skånes Djurpark ligger som närmaste granne, en anläggning som också är öppen hela året, och som kan ge motion i det fria och förströelse för stora och små.

Service – 6 poäng
Campar man på lågsäsong kan servicen variera betänkligt. Att receptionerna inte är bemannade för jämnan är begripligt den tid på året då gästerna är få. Som campinggäst på lågsäsong är man beredd att ta hand om sig själv, bara man får förutsättningarna. Det får man här. Servicehusen var öppna, allt var tillgängligt. På receptionshuset fanns telefonnummer att ringa för den händelse man behövde komma i kontakt med campingvärden, liksom uppgift om vilka tider receptionen är öppen. Därmed var basbehoven tillgodosedda.

Skötsel av anläggningar – 9 poäng
Så närmade vi oss det som stod högst på prioriteringslistan för dagen, servicehusen. Vi steg in i en byggnad nere på campingområdet, och kände oss varmt välkomna. Där var exemplariskt rent och fräscht, trots den februarismutsiga marken på utsidan. En mild belysning var tänd, så att man tydligt såg utsmyckningen på de vitkalkade väggarna. Allt med association till stenålderslivet, det som kan ses i Grottbyn. Så heter vandrarhemmet på campingen där man bor i grottor, visserligen med modern standard, men ändå så att man får uppleva hur stenåldersmänniskorna levde. Symbolerna i servicehuset har karaktären av hällristningar, både som informationsskyltar och som ren utsmyckning. Samlingslokalen är stor och ljus, och ger plats för många att äta tillsammans, umgås eller titta på tv. Det här är lokaler man gärna uppehåller sig i, oavsett ärende.

Naturnära och välskött i Skåne
Det finns gott om plats i samlingslokalen och köket håller god standard.

Standard på anläggningar – 8 poäng
Inte heller när det gäller standarden fanns det något att klaga på. Duscharna finns i separata bås, duschkostnaden ingår i campingavgiften. Bastu finns till fritt förfogande i både dam- och herravdelningen. Skötrum och handikapptoalett har bra plats. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskiner, torktumlare, mangel, rostfria tvätthoar och strykbänk. Köket har diskplatser, spisar, ugnar och mikro. Köket är fräscht med kakel på väggarna och klinker på golvet. Ytterligare ett servicehus finns närmare campingentrén, intill receptionen. Det är mindre, har inte lika mycket resurser, men håller lika god standard.

Handikappanpassning – 6 poäng
Campingområdet är lätt kuperat, men plana och lättåtkomliga campingtomter finns också. Gångarna är grusbelagda, alltså inte idealiska för den som tar sig fram med rullstol. Handikapptoaletten, i kombination med skötrummet, har som nämnts tidigare bra plats. Tillräckligt för både rullstol och medhjälpare, och nödknapparna är rätt placerade.

Lekplats – 7 poäng
Lekplatsen är stor, välutrustad och tydligt avskild från trafikerade vägar på området. Klätterställningar, gungor, sandlåda och gott om fria ytor för lek och spel. Bakom receptionsbyggnaden finns en soluppvärmd pool, en given tillgång när årstid och väderlek lockar till bad.

Campingtomt – 6 poäng
Tomtstorleken varierar på olika platser på campingen. På delar av området är tomterna placerade i dubbla rader på varje fält, där vagnarna kommer att stå bakgavel mot bakgavel. Det gör att det blir väl tätt mellan vagnarna på det hållet. I sidled är det bättre plats. Underlaget var godkänt stabilt till och med på senvintern, vilket visar att det måste vara bra markförhållanden. Även sommartid kan det som bekant bli slirigt om inte marken är tillräckligt fast. Det bör man inte riskera här.

Säkerhet – 5 poäng
Brandsläckare finns utplacerade på flera ställen, och tydliga skyltar talade om var de finns. Att det finns lättillgängliga telefonnummer till någon ansvarig person är också en säkerhetsfaktor.

Miljö – 5 poäng
Sopstationen har olika tunnor för olika slags sopor, så det är sopsortering som gäller. I övrigt inga extraordinära åtgärder som kan härledas just till avdelningen miljö.

Helhetsintryck – 7 poäng
– Det bästa med den här platsen är luften! Att komma hit ger en underbar frihetskänsla.
Så säger Susanne Åkesson, som har fast plats på campingen.
– Bara att komma hit och andas in den friska luften, gå en promenad i omgivningarna, det är så oerhört välgörande, tycker hon.
För egen del var vi på reportageresa, och gjorde bara kortare stopp under resans gång. Det vi uppskattade mest just då var därför de välskötta servicehusen och tillgångarna de stod för, trots att det var lågsäsong i dess rätta bemärkelse när vi var där. Ändå är det lättbegripligtatt den här campingen har bra dragningskraft. Den omgivande naturen som inbjuder till uteliv alla årstider, närheten till Höör där tätortens utbud finns och placeringen centralt i Skåne som tillåter utflykter till olika mål. Att den är öppen hela året hamnar helt klart på plussidan. Det är en tacknämlig tillgång för alla oss som reser och lever campingliv oavsett årstid.

Campingkollens betyg:
Läge – 5
Service – 6
Skötsel av anläggningar – 9
Standard på anläggningar – 8
Handikappanpassning – 6
Lekplats – 7
Campingtomt – 6
Säkerhet – 5
Miljö – 5
Helhetsintryck – 7
Summa poäng – 64

 

FAKTA
M24, Skånes Djurparks Camping & Grottby
Jularp, 243 93 Höör
Hemsida:
www.grottbyn.se
Antal platser: 115
Kort vägbeskrivning: Två kilometer norr om Höör, avfart från väg 13. Följ skylting.

Har du också varit på Skånes Djurparks Camping & Grottby?
Tyck till och betygsätt campingen här!

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen