Åsleröd för gemenskap och golf

Publicerad: 2014-09-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi hade tuen att få tillbringa en gudabenådad varm och solig helg i Fjällbacka i norra Bohuslän. Basen för vår vistelse var Åsleröds Camping & Vandrarhem. Vi vandrar genom en liten lövskog och kommer ut på fälten som breder ut sig framför infarten till samhället. Vi traskar nedför den branta backen mot havet och förstummas...

Vi hade tuen att få tillbringa en gudabenådad varm och solig helg i Fjällbacka i norra Bohuslän. Basen för vår vistelse var Åsleröds Camping & Vandrarhem.

Vi vandrar genom en liten lövskog och kommer ut på fälten som breder ut sig framför infarten till samhället. Vi traskar nedför den branta backen mot havet och förstummas inför vyn framför oss, som ett vykort från västkusten. Havet som kluckar mot båtarna i gästhamnen, de röda fiskebodarna, människorna på uteserveringar och allt detta belyst av solen som vi väntat på så länge.

Mitt på hamnplanen ler Ingrid Bergman vänligt mot oss. Det är bildhuggaren Gunnar Olofsson som förevigat filmlegenden som under många år hade Fjällbacka som sitt semesterparadis. Numera heter platsen Ingrid Bergmans torg.

Det är bara tre kilometer att promenera från campingen hit ner till hamnen och det känns inte mycket, cykla går för förstås också bra och det är cykelbana till en del. Minns ni Ronja Rövardotter när hon hoppade över djävulsgapet vid Vargklämman? Platsen där filmen spelades in heter egentligen Vetteberget och till den magiska klyftan kan man gå med start vid Ingrid Bergmans torg.

Efter ett par timmars insupande av genuin väskustmiljö går vi vägen tillbaka till campingen, som alltså ligger så nära havet men ändå helt avskilt och skyddat från både trafik och obehöriga. Åsleröd har sannolikt varit en bondgård för länge sedan men nu tjänar byggnaderna som vandrarhem, servicehus, reception och samlingslokaler. Det är Caravan Club som driver anläggningen men platsen är öppen för vem som helst och finns med i Campingkatalogen.

I receptionen träffar vid Greger Lindholm, som är ordförande i Caravan Clubs Göteborgssektion (2006). Greger berättar att klubben ägt campingen i fem år och att allt arbete som utförts och som sker löpande görs på ideell grund. Bara under högsäsong anställs två ungdomar för att i första hand arbeta på vandrarhemmet.

När vi stiger in i den rödmålade tvåvåningsbyggnaden, som bland annat rymmer service för campingen och receptionen, ser vi skor. Det är skor i alla modeller och storlekar, i huset råder skoförbud för alla fötter. Jag tar av mig skorna och går mot toan. Det är så rent på golvet så jag hoppas att inte mina smutsiga ”sandalfötter” ska ge märken. Jag är inte förvånad. Efter att många gånger ha besökt anläggningar i Caravan Clubs regi vet jag att dessa genomgående alltid är välskötta. Här är inget undantag och därtill är det riktigt lyxigt med kakel och klinkers vid både toaletter och duschar.

Åsleröd för gemenskap och golf
Tomterna på Åsleröd ligger både naturskönt och är rejält tilltagna.

Det känns lite som att vara i ett hem, stämningen är familjär och folk hälsar och pratar vare sig man har setts förut eller inte. Innanför ytterdörren finns en kombinerad tvättstuga-diskrum. Vid två rostfria diskbänkar är det diskplatser för camparna. Sedan finns det tvättmaskin, torktumlare, plats för handtvätt och strykbräda. Varmvatten är gratis i hela huset.

Åsleröds Camping ligger på en sluttning och uppställningsplatserna är gjorda i etage. Vid varje plats är det EU-kontakter med jordfelsbrytare. När reservplatser tas i bruk används tillfälliga byggskåp som elcentraler. Campingen är inte inhägnad och inte heller förekommer några vakter, men det finns alltid en jourhavande campingvärd och tack vare den rådande klubbkänslan träder den sociala kontrollen in om någon gäst beter sig mystiskt. Greger Lindholm berättar att alla som hjälper till med värdskapet regelbundet deltar i Hjärt- och lugnräddningskurser.

Någon källsortering förekommer inte utan soporna läggs i en container. Det stora huset värms upp med en pelletspanna.
– Vi skulle gärna ha sopsortering, men det har stött på patrull hos det företag som transporterar avfallet, säger Greger Lindholm.

Campingen har blivit ett kärt ställe för golfare och det beror på att Tanum Golfklubbs 18-håls korthålsbana ligger som närmsta granne. Man kan även spela nio normalhål och det är pay-and-play som gäller. Servering finns vid golfbanan.

För barnen finns en enkel lekplats, gungor och sandlåda. Men därtill finns en riktigt bra fotbollsplan med mål. Man har också två boulebanor som ser ut att hålla tävlingsstandard. Runt omkring håller en nyplanterad häck på att ta form.  

Det finns tre olika ställen för bra havsbad i Fjällbacka; Badholmen, Badberget och Sälviksbadet. Vill man ut på havet så går det båtturer flera gånger dagligen från Ingrid Bergmans torg i hamnen. På sommarens onsdagkvällar är det bryggdans i hamnen. Dessutom brukar det ofta anordnas lite improviserad gemenskap på campingen. Man tänder grillen på innergården vid receptionen, någon tar dragspelet med sig och man umgås över en bit mat som var och en tagit med sig. När det är midsommar kläs midsommarstången och sedan är det dans tillsammans med barnen.

   Vi har verkligen funnit en både prisvärd och rofylld camping!
(Sedan texten skrevs har både sophanteringen och lekplatsen förbättrats/red.anm)

 

Fakta:
Åsleröd Camping & Vandrarhem, FC44
Åsleröd 6
457 41 Fjällbacka

Tel. 0525-312 77
Hemsida: www.caravanclub.se

Cirka 115 platser
Öppet 7/4 – 5/10 2014 (helgöppet 18/8-5/10)
Vägbeskrivning: Från Uddevalla E6, vik av vid Grindmotet mot Fjällbacka väg 163.

Campingkollens omdöme
Max poäng är 10 och 5 är lika med godkänt men inte mer.

 Läge – 7
Service – 10
Standard på gemensamma anläggningar – 8
Handikappanpassning – 8
Skötsel av gemensamma anläggningar – 9
Lekplats – 5
Campingtomt/uppställningsplats – 8
Säkerhet – 9
Miljö – 5
Helhetsintryck. Trivsel/välbefinnande – 9
Summa poäng: 78

(Ur Campingkatalogen 2006)

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Åsleröd Camping i Fjällbacka?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

Rulla till toppen