Campa vid Värmlands riviera

Publicerad: 2014-09-26   Uppdaterad: 2023-04-18

Sjön ligger stilla och blank och fåglarna kvittrar. Så kan det vara om du vaknar upp på Mangenbadens Camping mitt i den värmländska skogen. Hela två och en halv kilometer sandstrand är smått unikt för en liten camping vid en liten sjö. Läge 7 poängDet är ingen överdrift att säga att campingen och sjön Mangen...

Sjön ligger stilla och blank och fåglarna kvittrar. Så kan det vara om du vaknar upp på Mangenbadens Camping mitt i den värmländska skogen. Hela två och en halv kilometer sandstrand är smått unikt för en liten camping vid en liten sjö.

Läge 7 poäng
Det är ingen överdrift att säga att campingen och sjön Mangen ligger mitt i skogen. Du upplever verkligen att du befinner dig mitt i naturen. Sjön Mangen med sin 2,5 kilometer långa sandstrand är förstås orsaken till att det alls finns en camping här. Du hittar platsen längs väg 63 mellan Filipstad och Karlstad och närmsta ort är Molkom, en mil bort.

Service 8 poäng
Receptionen döljer sig bakom en lucka på väggen i ett rödmålat hus. En vänlig dam tar emot oss, och följer även med och visar oss vår plats. Hela sommarsäsongen är receptionen bemannad mellan 9 och 19.  Men du kan ringa på en klocka om du kommer senare.

Standard på gemensamma anläggningar 6 poäng
Campingen ligger som på en platå och från campingen leder stigar ner till Servicehuset vid stranden. Detta röda hus med platt tak är rejält tilltaget och ansågs nog som lyxigt när det byggdes. Fast det är säkert många år sedan dess, och idag kan man säga att det är ett typiskt hus på en svensk sommarcamping. Lite slitet, men med den service du behöver och det är helt och rent. Reception där du får stå vid en lucka utomhus (fast under tak), är också ett tecken på ålder och ren sommaranläggning.
Restaurangen, som precis som campingen drivs av Caravan Clubs Värmlandssektion, är nybyggd och trevlig med härlig sjöutsikt.

 

Campa vid Värmlands riviera
Campingen är verkligen lagd på en naturtomt mitt i skogen.

Skötsel 7 poäng
Anläggningen ligger som sagts mitt i naturen, men gräset är slaget där det behövs. Några blomsterplanteringar annat än i krukor är inte tillåtet med hänsyn till den speciella faunan med bland annat sandödlor.
Städningen ser vid vårt besök alldeles ordinär ut och det ser allmänt vårdat ut på platsen.

Framkomlighet 7 poäng
Det är asfalterad väg till servicehuset och där finns en bra handikapptoalett med dusch. Det finns även tillgång till handikapptoalett i restaurangen när den är öppen. Ramp för rullstolar och barnvagnar vid receptionen.

Campingtomter 8 poäng
Varje gäst ges ett rejält utrymme och tomterna är väl markerade. Alla ser i princip sjön, om än olika mycket. Ett tiotal nya platser på avsatser mot stranden är fantastiskt fint gjorda.
Underlaget är plant och platserna lättillgängliga.

Säkerhet 8 poäng
Hela campingområdet har så kallade brandgator, vilket gör att ekipagen står med föreskrivna avstånd. Samtliga elanslutningsstolpar är av nytt slag med Europakontakter. Brandsläckare finns på flera ställen och i köket hänger en brandfilt.
Objudna gäster hålls ute med en bom, till vilken varje gäst får en kod. Campingvärden bor på området och du ringer bara på en klocka vid receptionen om du behöver hjälp.

Miljö 4 poäng
Någon källsortering av sopor finns inte, men campingen har själva satt upp en tunna för glas och en för plåtburkar. I övrigt finns inga arrangemang av miljöfrämjande art.

 

Campa vid Värmlands riviera
Sandstranden är unik och har fått namnet Värmlands Riviera.

Helhet 7 poäng
Det här är en plats för dig som uppskattar en bra badsjö, en härlig bärskog, en stilla fisketur och lugn och ro. Båtar finns att hyra, för rodd eller med motor. Ja, det finns även trampbåtar, men då handlar det väl knappast om en fisketur. Fiskekort köper du i receptionen. Restaurangen tillhandahåller konditorivaror och enklare varmrätter. I receptionen kan du köpa glass och dricka bland annat. Närmsta affär har du i Molkom, en mil. Du kan också njuta av skogens skafferi som du har inpå knuten. I bärtider är tillgången stor. Caravan Club Värmland anordnar traditionellt midsommarfirande och en rad andra veckoslutsaktiviteter.
Fina promenadslingor, bland annat till sjön Alstern.

FAKTA
FC 402 Mangenbadens Camping, Caravan Club
Mången 412
660 60 Molkom

Tel.: 0553-203 40
E-post: mangenbaden@live.seHemsida: www.caravanclub.seGPS-koordinater: 59o36’57”N   13o52’52”E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)

Läge                                                          7

Standard                                                   6

Skötsel                                                      7

Framkomlighet                                         7

Lekplats                                                    6

Campingtomt                                           8

Säkerhet                                                   8

Miljö                                                         4

Helhetsintryck                                          7

Summa poäng: 68 poäng

 

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Mangenbadens Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg samt kommentera

 

Rulla till toppen